secundair logo knw 1

Met Blue Energy wordt elektriciteit opgewekt uit het verschil in zoutgehalte tussen zoet en zout water. REDstack, het bedrijf achter deze technologie, wil nu de markt op met een nieuwe toepassing: het opwekken van waterstof.

“Het is dezelfde technologie en we maken gebruik van dezelfde stacks met membranen”, vertelt REDstack directeur Pieter Hack. “Maar door slechts een kleine aanpassing te doen, kunnen we op een duurzame en directe manier waterstof opwekken.”

Bij het opwekken van elektriciteit werkte REDstack met stacks van circa 2.000 membranen, die samen 100 volt op konden wekken. 2,5 volt lekte vervolgens weg bij het omzetten van volt naar ampère. “Dat verlies hadden we eigenlijk altijd geaccepteerd als noodzakelijk kwaad, maar bij het ontwikkelen van onze installaties ontdekten we dat we ook kleinere stacks konden maken, die precies 2,5 volt op konden wekken. Genoeg om volt om te zetten in ampère en zo op een duurzame manier, met 100% rendement, waterstof en zuurstof op te wekken.”

Fieldlab Afsluitdijk
Waar de Rijn in de Noordzee stroomt, zou het volgens Hack uiteindelijk mogelijk moeten zijn om 1.750 megawatt Blue Energy op te wekken en jaarlijks in totaal 1,6 miljard Nm3 H2-gas te produceren. Hack wil de komende maanden eerst gebruiken om in zijn fieldlab op de Afsluitdijk de eerste stacks te bouwen die waterstof op kunnen wekken.

“De stacks neerzetten is geen probleem, dat zal begin volgend jaar zijn afgerond. Nu zijn we op zoek naar partners om het verdere proces van waterstofverwerking op zich te nemen. Daar hebben wij zelf geen ervaring in. Verder zijn we in gesprek met de diverse spelers in deze markt, zoals FME, Gasunie en het Rotterdams Havenbedrijf om te kijken of zij interesse hebben in deze technologie.”

Naast het fieldlab op de Afsluitdijk en de nieuwe waterstoftoepassing, is REDstack ook nog bezig om een Blue Energy locatie te bouwen bij het gemaal in Katwijk. In 2017 sloot het bedrijf het bedrijf daartoe een overeenkomst met het hoogheemraadschap van Rijnland, de Provincie Zuid-Holland en de gemeenten Katwijk en Noordwijk. “Veel stappen zijn al gezet, maar we zijn nog steeds op zoek naar financiering. Pas als de projectfinanciering helemaal rond is, kunnen de vergunningsaanvragen definitief worden behandeld. Dat gaat ons natuurlijk te langzaam, maar we blijven volhouden.”

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@P.C. de RuiterOppervlakte is aangepast in 67 hectare.
Geachte Redactie, Dank voor uw bijdrage voor de uitreiking van de Keppler-prijzen. Afkomstig van een agrarisch akkerbouwbedrijf in het zuiden van de Haarlemmermeerpolder en betrokken vanaf het allereerste begin, de oplevering en dan nu een prijs als beloning. (Raadswerk Haarlemmermeer en fractie-ondersteuning Bestuur Rijnland)
Bovendien nog een tweede prijs in Hoofddorp, de Winnaar van de Publieksprijs de Gerritshoeve / Kastan van Ontwerper Architectenbureau Gijs de Waal. (Winnaars Arie Keppler Prijs 2024 - Architectuur.nl) Ik heb vaak en veel moeten uitleggen waarom juist in deze ruimte vragende polder opnieuw een aanslag wordt gedaan op vruchtbare agrarische grond. *)
De aanleiding van mijn reactie is een fout in de oppervlakte maat van de Piekberging, 16 ha. moet 67 ha. zijn. Aansluitend heb ik nog een verzoek om met een link ook de informatie over de Piekberging zelf te ontsluiten: https://www.rijnland.net/actueel/nieuwsoverzicht/piekberging-haarlemmermeer-wint-arie-keppler-prijs-2024/
https://www.rijnland.net/wat-doet-rijnland/in-uw-buurt/piekberging-haarlemmermeer/ 
https://www.rijnland.net/wat-doet-rijnland/in-uw-buurt/piekberging-haarlemmermeer/veel-gestelde-vragen-piekberging-haarlemmermeer/ *)
En de lozingen van de waterschappen zelf? Heeft al iemand een idee wat daar aan te doen is?
Interessante innnovatie.
Wat ik me nu afvraag met die sluitdeuren: ze moeten een faalkans hebben van iets van 10^-4 per jaar, mogelijk nog een factor 10 lager.
Hoeveel kogels heeft men laten vallen (op verschillende plaatsen) om te concluderen dat de faalkans als gevolg van een impact (25 kg bal van 22 meter hoogte lijkt me inderdaad een aardige klap geven) op een voldoende laag niveau zit?
Natuurlijk is een gat op één plek niet direct einde levensduur van deur, maar hij zal iig niet mogen bezwijken.