secundair logo knw 1

Met Blue Energy wordt elektriciteit opgewekt uit het verschil in zoutgehalte tussen zoet en zout water. REDstack, het bedrijf achter deze technologie, wil nu de markt op met een nieuwe toepassing: het opwekken van waterstof.

“Het is dezelfde technologie en we maken gebruik van dezelfde stacks met membranen”, vertelt REDstack directeur Pieter Hack. “Maar door slechts een kleine aanpassing te doen, kunnen we op een duurzame en directe manier waterstof opwekken.”

Bij het opwekken van elektriciteit werkte REDstack met stacks van circa 2.000 membranen, die samen 100 volt op konden wekken. 2,5 volt lekte vervolgens weg bij het omzetten van volt naar ampère. “Dat verlies hadden we eigenlijk altijd geaccepteerd als noodzakelijk kwaad, maar bij het ontwikkelen van onze installaties ontdekten we dat we ook kleinere stacks konden maken, die precies 2,5 volt op konden wekken. Genoeg om volt om te zetten in ampère en zo op een duurzame manier, met 100% rendement, waterstof en zuurstof op te wekken.”

Fieldlab Afsluitdijk
Waar de Rijn in de Noordzee stroomt, zou het volgens Hack uiteindelijk mogelijk moeten zijn om 1.750 megawatt Blue Energy op te wekken en jaarlijks in totaal 1,6 miljard Nm3 H2-gas te produceren. Hack wil de komende maanden eerst gebruiken om in zijn fieldlab op de Afsluitdijk de eerste stacks te bouwen die waterstof op kunnen wekken.

“De stacks neerzetten is geen probleem, dat zal begin volgend jaar zijn afgerond. Nu zijn we op zoek naar partners om het verdere proces van waterstofverwerking op zich te nemen. Daar hebben wij zelf geen ervaring in. Verder zijn we in gesprek met de diverse spelers in deze markt, zoals FME, Gasunie en het Rotterdams Havenbedrijf om te kijken of zij interesse hebben in deze technologie.”

Naast het fieldlab op de Afsluitdijk en de nieuwe waterstoftoepassing, is REDstack ook nog bezig om een Blue Energy locatie te bouwen bij het gemaal in Katwijk. In 2017 sloot het bedrijf het bedrijf daartoe een overeenkomst met het hoogheemraadschap van Rijnland, de Provincie Zuid-Holland en de gemeenten Katwijk en Noordwijk. “Veel stappen zijn al gezet, maar we zijn nog steeds op zoek naar financiering. Pas als de projectfinanciering helemaal rond is, kunnen de vergunningsaanvragen definitief worden behandeld. Dat gaat ons natuurlijk te langzaam, maar we blijven volhouden.”

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Waterniveau in rivieren stijgt niet over de volle lengte. Pas in het deltagebied wordt er overlast ondervonden. 
Hoe denk je dat een rivier met een waterval over de volle lente evenveel stijgt??


Het aanblijven van Woolderink in het waterschapsbestuur zal niet de rust brengen om op een verantwoorde manier besluiten te nemen, wrok zal meespelen in de besluitvorming, integriteit is een issue in politiek en bestuur.
Dus rest maar 1 ding.
Juist opstappen
De term richtlijn is hier onjuist. Het gaat om een richtsnoer (guidance document). Een richtlijn heeft de status van wetgeving, een richtsnoer niet. Verder prima initiatief. 
@A.VosZo voelt het wel soms, he?  Maar met naar elkaar wijzen en zeggen 'zolang hij niet iets doet, doe ik ook niets' komen we niet verder. We zijn helaas niet zo braaf, NL heeft zelfs de rechter nodig gehad om ons te dwingen ons afgesproken huiswerk te doen. (Urgenda)
Misschien sneller de dijken ophogen. Al stoot ons landje geen CO2 meer uit, en rijden we allemaal elekritisch, weinig vee, geen gas meer, geen hout stook, dan nog blijft de zeespiegel stijgen - niet iedereen is zo braaf als wij zijn.