secundair logo knw 1

Het kon eigenlijk niet uitblijven: water was een van de onderwerpen die Mark Rutte aansneed bij zijn optreden in het tv-programma Zomergasten van zondagavond 4 september. "Nederland is hierbij wereldwijd onverslaanbaar nummer één", stelde de minister-president.

Op de vraag van presentator Thomas Erdbrink of het geen idee is om als regering een nieuw Deltaproject in te zetten, antwoordde Rutte: "Dat doen we al maar niet zoiets groots als toen. Er komen wel vele kleine dingen bij elkaar." Nederland is wereldleider in water, herhaalde Rutte nog eens. "Zowel in aanpassen bij te veel water als ervoor zorgen dat er water komt, wanneer er geen water is." Hij noemde voorbeelden van samenwerking met Bangladesh, Indonesië en Zuid-Afrika. "Ik was vorig jaar november bij president Zuma van Zuid-Afrika. We hebben de helft van de tijd over water gepraat."

Judith de Jong gooide er namens de Unie van Waterschappen tijdens de uitzending meteen enkele tweets uit over de uitspraken van Rutte. "We zijn erg blij dat de premier zich zo inzet voor internationale contacten. Rutte stimuleert dat wij meegaan met handelsmissies om de export van Nederlandse waterkennis te ondersteunen. Met de drie landen die hij aanhaalt, hebben we al een jarenlange uitwisseling."

De Unie van Waterschappen trekt veel samen op met andere partijen. De Jong: "Sinds twee jaar opereren de gezamenlijke waterschappen internationaal onder de naam van Dutch Water Authorities. We willen onze kennis inzetten bij zowel hulp als handel. En we leren zelf ook van het buitenland."

Het stukje interview over water van Rutte bekijken? Dit is op de site van Zomergasten te vinden tussen 2.45 en 2.51 uur.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Waterniveau in rivieren stijgt niet over de volle lengte. Pas in het deltagebied wordt er overlast ondervonden. 
Hoe denk je dat een rivier met een waterval over de volle lente evenveel stijgt??


Het aanblijven van Woolderink in het waterschapsbestuur zal niet de rust brengen om op een verantwoorde manier besluiten te nemen, wrok zal meespelen in de besluitvorming, integriteit is een issue in politiek en bestuur.
Dus rest maar 1 ding.
Juist opstappen
De term richtlijn is hier onjuist. Het gaat om een richtsnoer (guidance document). Een richtlijn heeft de status van wetgeving, een richtsnoer niet. Verder prima initiatief. 
@A.VosZo voelt het wel soms, he?  Maar met naar elkaar wijzen en zeggen 'zolang hij niet iets doet, doe ik ook niets' komen we niet verder. We zijn helaas niet zo braaf, NL heeft zelfs de rechter nodig gehad om ons te dwingen ons afgesproken huiswerk te doen. (Urgenda)
Misschien sneller de dijken ophogen. Al stoot ons landje geen CO2 meer uit, en rijden we allemaal elekritisch, weinig vee, geen gas meer, geen hout stook, dan nog blijft de zeespiegel stijgen - niet iedereen is zo braaf als wij zijn.