secundair logo knw 1

Het kon eigenlijk niet uitblijven: water was een van de onderwerpen die Mark Rutte aansneed bij zijn optreden in het tv-programma Zomergasten van zondagavond 4 september. "Nederland is hierbij wereldwijd onverslaanbaar nummer één", stelde de minister-president.

Op de vraag van presentator Thomas Erdbrink of het geen idee is om als regering een nieuw Deltaproject in te zetten, antwoordde Rutte: "Dat doen we al maar niet zoiets groots als toen. Er komen wel vele kleine dingen bij elkaar." Nederland is wereldleider in water, herhaalde Rutte nog eens. "Zowel in aanpassen bij te veel water als ervoor zorgen dat er water komt, wanneer er geen water is." Hij noemde voorbeelden van samenwerking met Bangladesh, Indonesië en Zuid-Afrika. "Ik was vorig jaar november bij president Zuma van Zuid-Afrika. We hebben de helft van de tijd over water gepraat."

Judith de Jong gooide er namens de Unie van Waterschappen tijdens de uitzending meteen enkele tweets uit over de uitspraken van Rutte. "We zijn erg blij dat de premier zich zo inzet voor internationale contacten. Rutte stimuleert dat wij meegaan met handelsmissies om de export van Nederlandse waterkennis te ondersteunen. Met de drie landen die hij aanhaalt, hebben we al een jarenlange uitwisseling."

De Unie van Waterschappen trekt veel samen op met andere partijen. De Jong: "Sinds twee jaar opereren de gezamenlijke waterschappen internationaal onder de naam van Dutch Water Authorities. We willen onze kennis inzetten bij zowel hulp als handel. En we leren zelf ook van het buitenland."

Het stukje interview over water van Rutte bekijken? Dit is op de site van Zomergasten te vinden tussen 2.45 en 2.51 uur.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Slecht verhaal!

De vraag was? "Wat is de echte prijs van water?"
Zeg dan meteen de echte prijs van 1 kubieke meter water kost zoveel. Punt.

Moet eerst hele kletsverhalen eromheen gaan lezen. Advies: kom meteen to the point!
Zeer terechte en verstandige actie van het schap. 
Het KRW-doel 'passende wateromstandigheden voor o.a. waterafhankelijke Natura2000-gebieden'  gaan we sowieso niet in 2027 halen en waarschijnlijk voor diverse Natura2000-gebieden ook nog niet in de volgende KRW-planperiode 2028-2033.
Gerrit Krajenbrink Gooi grondwater niet te grabbel
Mede naar aanleiding van de column van Jos Peters: belangrijk is dat de drinkwaterwinning minder 'stil' is in de politieke discussie over water, waterverspilling (drainage) en -vervuiling door de landbouw. En er dus niet alleen maar over schrijft in de vakbladen. Leer van de landbouw qua PR. Dit geldt helaas al zo lang. Roer u ook in het waterschap, drinkwaterbedrijf. Schoon water hoeft niet alleen van Brussel/KRW, maar is regionaal in ons eigen belang!
Met vriendelijke groet, Gerrit Krajenbrink, Hydroloog
De stellingen dat 'water weer een belang' is en 'klimaatbeleid niet door de shredder is gehaald' worden al gauw weer tegengesproken in dit artikel. Klimaatadaptatie is niet alleen hoogwaterbescherming.  Dat RLi het belang van WBS (dat sommige provincies wel degelijk serieus oppakken) en watertoets ondersteund, maar daarmee zijn we er niet.