secundair logo knw 1

Het kon eigenlijk niet uitblijven: water was een van de onderwerpen die Mark Rutte aansneed bij zijn optreden in het tv-programma Zomergasten van zondagavond 4 september. "Nederland is hierbij wereldwijd onverslaanbaar nummer één", stelde de minister-president.

Op de vraag van presentator Thomas Erdbrink of het geen idee is om als regering een nieuw Deltaproject in te zetten, antwoordde Rutte: "Dat doen we al maar niet zoiets groots als toen. Er komen wel vele kleine dingen bij elkaar." Nederland is wereldleider in water, herhaalde Rutte nog eens. "Zowel in aanpassen bij te veel water als ervoor zorgen dat er water komt, wanneer er geen water is." Hij noemde voorbeelden van samenwerking met Bangladesh, Indonesië en Zuid-Afrika. "Ik was vorig jaar november bij president Zuma van Zuid-Afrika. We hebben de helft van de tijd over water gepraat."

Judith de Jong gooide er namens de Unie van Waterschappen tijdens de uitzending meteen enkele tweets uit over de uitspraken van Rutte. "We zijn erg blij dat de premier zich zo inzet voor internationale contacten. Rutte stimuleert dat wij meegaan met handelsmissies om de export van Nederlandse waterkennis te ondersteunen. Met de drie landen die hij aanhaalt, hebben we al een jarenlange uitwisseling."

De Unie van Waterschappen trekt veel samen op met andere partijen. De Jong: "Sinds twee jaar opereren de gezamenlijke waterschappen internationaal onder de naam van Dutch Water Authorities. We willen onze kennis inzetten bij zowel hulp als handel. En we leren zelf ook van het buitenland."

Het stukje interview over water van Rutte bekijken? Dit is op de site van Zomergasten te vinden tussen 2.45 en 2.51 uur.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@P.C. de RuiterOppervlakte is aangepast in 67 hectare.
Geachte Redactie, Dank voor uw bijdrage voor de uitreiking van de Keppler-prijzen. Afkomstig van een agrarisch akkerbouwbedrijf in het zuiden van de Haarlemmermeerpolder en betrokken vanaf het allereerste begin, de oplevering en dan nu een prijs als beloning. (Raadswerk Haarlemmermeer en fractie-ondersteuning Bestuur Rijnland)
Bovendien nog een tweede prijs in Hoofddorp, de Winnaar van de Publieksprijs de Gerritshoeve / Kastan van Ontwerper Architectenbureau Gijs de Waal. (Winnaars Arie Keppler Prijs 2024 - Architectuur.nl) Ik heb vaak en veel moeten uitleggen waarom juist in deze ruimte vragende polder opnieuw een aanslag wordt gedaan op vruchtbare agrarische grond. *)
De aanleiding van mijn reactie is een fout in de oppervlakte maat van de Piekberging, 16 ha. moet 67 ha. zijn. Aansluitend heb ik nog een verzoek om met een link ook de informatie over de Piekberging zelf te ontsluiten: https://www.rijnland.net/actueel/nieuwsoverzicht/piekberging-haarlemmermeer-wint-arie-keppler-prijs-2024/
https://www.rijnland.net/wat-doet-rijnland/in-uw-buurt/piekberging-haarlemmermeer/ 
https://www.rijnland.net/wat-doet-rijnland/in-uw-buurt/piekberging-haarlemmermeer/veel-gestelde-vragen-piekberging-haarlemmermeer/ *)
En de lozingen van de waterschappen zelf? Heeft al iemand een idee wat daar aan te doen is?
Interessante innnovatie.
Wat ik me nu afvraag met die sluitdeuren: ze moeten een faalkans hebben van iets van 10^-4 per jaar, mogelijk nog een factor 10 lager.
Hoeveel kogels heeft men laten vallen (op verschillende plaatsen) om te concluderen dat de faalkans als gevolg van een impact (25 kg bal van 22 meter hoogte lijkt me inderdaad een aardige klap geven) op een voldoende laag niveau zit?
Natuurlijk is een gat op één plek niet direct einde levensduur van deur, maar hij zal iig niet mogen bezwijken.