secundair logo knw 1

Een lagere waterdruk scheelt in de kosten | Foto Unsplash/Ian Talmacs

De druk op de waterleiding kan aanzienlijk verlaagd worden zonder dat de klanten daar last van hebben. Dat blijkt volgens drinkwaterbedrijf PWN uit een pilot in Den Helder en Julianadorp. De winst zit hem in minder CO2-uitstoot, lagere energiekosten en een langere levensduur van leidingen. 

PWN noemt de resultaten van de proef positief en overweegt ook in andere regio’s de waterdruk te ‘optimaliseren’. Het is volgens het drinkwaterbedrijf een relatief simpele manier om "positief bij te dragen aan onze leefomgeving". 

Volgens de wettelijke norm moet de druk minimaal 150 kPa (kilopascal, ofwel 1,5 bar) zijn. PWN zit daar met 220 kPa ruim boven. De afgelopen maanden heeft het bedrijf de waterdruk in Julianadorp en Den Helder geleidelijk naar beneden aangepast. Het doel was om te ondervinden wanneer klanten zouden gaan klagen. 

Uiteindelijk is de druk met 35 kPa verlaagd, twee keer zoveel als vooraf was ingeschat. "Dat was voor ons echt een grote verrassing", zegt projectleider Martin Klein Arfman op de website.

Negen klachten
Het aantal klachten dat binnenkwam, noemt hij minimaal. "In totaal hebben we tijdens de pilot slechts negen meldingen ontvangen. Vijf daarvan betroffen niet eens echt klachten, maar meldingen van drukverlaging met een verwijzing naar de brief die we hadden rondgestuurd. Het lijkt er dus sterk op dat we de waterdruk eenvoudig kunnen laten zakken, zonder dat de klant er last van heeft."  

Het belangrijkste voordeel is volgens Klein Arfman de milieuwinst. "Een lagere druk betekent minder energie en een lager drinkwatergebruik. Ook verlengt het de levensduur van onze leidingen." 

H2O nov is uit 2 Wilt u H2O lezen? Kijk hier voor een abonnement

Kostenbesparing
Daarnaast levert de verlaging PWN een flinke kostenbesparing op. Uitgaande van de huidige energieprijzen, 25 cent per kilowattuur, komt dat neer op 95.000 euro per jaar als de waterdruk voor al het geleverde drinkwater (112 miljoen kuub) met 10 kPa wordt verlaagd. 

Daarvan profiteert uiteindelijk ook de klant, stelt PWN. "Wat wij niet hoeven te betalen aan onze energieleverancier, hoeven wij ook niet in onze drinkwaterprijs te verwerken." 

De directe aanleiding voor de ‘pilot drukoptimalisatie’ zijn dan ook de hoge energieprijzen, verklaart een woordvoerder desgevraagd. "Vanaf 2005 is druksturing op basis van toerengeregelde pompen technisch mogelijk. Daarvoor, in de tijd van de watertorens, was de waterdruk ingesteld op basis van de levering tijdens de maximale uurvraag. Maar het zoeken naar de minimale acceptabele druk had vanwege de lage energieprijzen nog weinig prioriteit. Pas nu wordt het serieus opgepakt."

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Je reactie is nog niet geplaatst. We checken hem eerst.
    Ingrid Meuwissen · 8 months ago
    Wat ik vooral interessant vind in dit artikel, is de min of meer terloopse opmerking dat het verlagen van de druk leidt tot een lager watergebruik. Ik ben erg benieuwd om hoeveel water het kan gaan als de waterdruk in heel Nederland wordt teruggebracht. 

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Is er een directe link naar de uitspraak beschikbaar? Ik vind de volgend passage van jullie artikel bijzonder verwoord: "Behalve over het gebruik van chemicaliën in het koelwater ging de rechtszaak ook over de voorwaarden van het waterschap voor lozingen in geval van onderhoud of reparatiewerkzaamheden aan installaties. Maar toestemming vooraf vond de rechter te ver gaan en een zogenoemde immissietoets (welke stoffen zitten erin) niet effectief." Lijkt me namelijk zeker niet in lijn met geldend waterkwaliteitsbeleid en ook niet met het oog op de uitspraak m.b.t. de tijdelijke achteruitgang. Wanneer een activiteit, en daarmee de lozing, invloed heeft op de waterkwaliteit is het uitgangspunt dat de impact van te voren bepaald en onderbouwd moet worden. Indien dit leidt tot een verslechtering van de situatie, moet voor de impactsbeoordeling (van een industriële lozing) het Handboek Immissietoets gebruikt worden om de impact te bepalen. 
Falend management is de reden niet de organisatorische complexiteit. En bij definitief splitsen komt er nog extra bestuurlijke complexiteit bij van publieke organisaties die moeten -maar slecht kunnen- samenwerken.
Aangezien de burger de rekening krijgt is het makkelijk om een beslissing te nemen. Lekker uit elkaar en opnieuw beginnen met een schone lei. Op naar het volgende wanbeleid. Men voelt zich niet aansprakelijk. 
Dag Manfred, 
kijk eens op www.pathema.nl 
Dat bedrijf levert al jaren apparatuur voor chemievrije koelwaterbehandeling. Ook bij grotere bedrijven. Niet zo groot als bij Chemelot waarschijnlijk, maar meer dan voldoende bewezen. Het principe is cavitatie, dus geen chloorelektrolyse. Voor de duidelijkheid, ik heb geen relatie met dit bedrijf.Jan Koning
Kijk dat is onderzoek met resultaat. Is het mogelijk dit naar de EU cie-leden te sturen die besluiten over toepassing drijfmest en Renure ipv Kunstmest -N. Toch flikken ze het om de norm voor Kunstmest- N hoog te houden. In Nederland is in vele onderzoeken en metingen aangetoond dat in de derogatiegebieden de NO3 gehalten veel lager zijn dan de de norm EN lager dan in niet derogatie gebieden!