secundair logo knw 1

Het halffabrikaat Caleyda, gemaakt van slib uit de rwzi. Foto Brabantse Delta

De winnaar werd hun recycleproject PHA2USE deze week net niet, maar toch zijn Waterschap Brabantse Delta en zijn samenwerkingspartners blij. Als een van de drie finalisten zijn ze immers wel dicht bij de titel Beste Overheidsinnovatie 2023 gekomen. Die ging uiteindelijk naar de koffiebranderij ‘Zuivere Koffie’ van het Justitieel Complex Zaanstad.

Doel van het project PHA2USE is de ontwikkeling van een natuurlijke plasticvervanger uit organische reststromen. Hiervoor wordt slib gebruikt, een restproduct uit de rioolwaterzuivering. In een proeffabriek in Dordrecht krijgen de bacteriën extra voedingsstoffen toegediend, waardoor ze meer polyhydroxyalkanoaat (PHA) produceren. Die stof vormt de basis voor de plasticvervanger Caleyda.

PHA2USE was als enige inzending uit de watersector doorgedrongen tot de shortlist van tien overheidsinnovaties die begin september door mochten naar de tweede ronde. Op 22 september rolden daar drie finalisten uit, waaronder dus dit project. Afgelopen dinsdag maakte de Vereniging voor OverheidsManagement de nummer 1 bekend.

"Mede namens alle betrokkenen feliciteren we de winnaar met deze award", reageerde Niels Mureau, dagelijks bestuurslid van Brabantse Delta. "Tegelijkertijd zijn wij blij dat we genomineerd waren en tot de top 3 behoorden. We zijn allemaal heel trots op het traject dat inmiddels doorlopen is om tot het huidige halffabrikaat te komen en we blijven met enthousiasme werken aan het onderzoek naar het uitbreiden van de productie- en toepassingsmogelijkheden."

Plantenpotjes
Brabantse Delta was twee jaar geleden initiatiefnemer van PHA2USE. Het product Caleyda wordt nu verder ontwikkeld door een samenwerkingsverband van de waterschappen De Dommel, Hollandse Delta, Scheldestromen en Fryslân, kenniscentrum Stowa, technologiebedrijf Paques Biomaterials, duurzaam energie- en afvalbedrijf HVC, Slibverwerking Noord-Brabant en AquaMinerals. TU Delft en Wetsus ondersteunen het onderzoek.

De eerste kilo's Caleyda werden afgelopen juli overhandigd aan Maan Group. Dit bedrijf maakt er afbreekbare plantenpotjes (growcoons) van en test die in de teelt van gewassen. Ook twee andere producenten proberen de natuurlijke plasticvervanger al uit, aldus de samenwerkingspartners. 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Hoe bestaat het dat dit maar door gaat en dat de overheid zo lankmoedig ermee om gaat? Sleep de vervuilers voor de rechter overheid!!
Deze gegevens geven een goed overzicht en een schrikbarend beeld van de huidige situatie. De Volksgezondheid staat op het spel. Waarom is er geen inspectie van de Volksgezondheid voor de Milieuhygiene die dit soort zaken bewaakt en binnen de rijksoverheid de plicht heeft en verantwoordelijkheid neemt tot nadere acties? Een dergelijke instantie is hard nodig en is van belang voor alle betrokken partijen incl. het bedrijfsleven. Ook voor de drinkwaterbedrijven moet het van groot belang zijn dat binnen de organisatie van de rijksoverheid een organisatie bestaat die de belangen van de drinkwaterbedrijven als onderdeel van de zorg voor de Volkgezondheid behartigt en een zelfstandige verantwoordelijkheid heeft los van de politieke waan van de dag.
Ben benieuwd of dit ook werkt op PFAS en PFOA?
Je merkt uit reactie van riviergemeenten - achteruitgang van het landschap - dat geld van bebouwing in dit risicogebied toch zwaar telt. Als Rijkswaterstaat zou ik zeggen tegen die eigenaren: zwemdiploma is vereist voor alle bewoners, bij paniek wordt geen hulp geboden, uw verzekering en u als eigenaar zijn 100% voor schade zelf verantwoordelijk.
Wat ik mis in dit stuk, is hoe dit principe in andere landen wordt gehanteerd. En hoe de stoffenreeks en analyse frequentie in andere landen is. Ook dat heeft natuurlijk forse invloed op dit statische principe.  Mijn gevoel is (en ik heb toch al een aantal impact analyses gedaan in andere EU landen) dat we met het verlaten van dit principe een fors aantal plaatsen stijgen op de eu ranglijst waterkwaliteit. Wordt het daarmee beter, nee, wordt de kwaliteit slechter, ook nee. Moeten we onverlet doorgaan met emissiebeperking, zeker.