secundair logo knw 1

Het halffabrikaat Caleyda, gemaakt van slib uit de rwzi. Foto Brabantse Delta

De winnaar werd hun recycleproject PHA2USE deze week net niet, maar toch zijn Waterschap Brabantse Delta en zijn samenwerkingspartners blij. Als een van de drie finalisten zijn ze immers wel dicht bij de titel Beste Overheidsinnovatie 2023 gekomen. Die ging uiteindelijk naar de koffiebranderij ‘Zuivere Koffie’ van het Justitieel Complex Zaanstad.

Doel van het project PHA2USE is de ontwikkeling van een natuurlijke plasticvervanger uit organische reststromen. Hiervoor wordt slib gebruikt, een restproduct uit de rioolwaterzuivering. In een proeffabriek in Dordrecht krijgen de bacteriën extra voedingsstoffen toegediend, waardoor ze meer polyhydroxyalkanoaat (PHA) produceren. Die stof vormt de basis voor de plasticvervanger Caleyda.

PHA2USE was als enige inzending uit de watersector doorgedrongen tot de shortlist van tien overheidsinnovaties die begin september door mochten naar de tweede ronde. Op 22 september rolden daar drie finalisten uit, waaronder dus dit project. Afgelopen dinsdag maakte de Vereniging voor OverheidsManagement de nummer 1 bekend.

"Mede namens alle betrokkenen feliciteren we de winnaar met deze award", reageerde Niels Mureau, dagelijks bestuurslid van Brabantse Delta. "Tegelijkertijd zijn wij blij dat we genomineerd waren en tot de top 3 behoorden. We zijn allemaal heel trots op het traject dat inmiddels doorlopen is om tot het huidige halffabrikaat te komen en we blijven met enthousiasme werken aan het onderzoek naar het uitbreiden van de productie- en toepassingsmogelijkheden."

Plantenpotjes
Brabantse Delta was twee jaar geleden initiatiefnemer van PHA2USE. Het product Caleyda wordt nu verder ontwikkeld door een samenwerkingsverband van de waterschappen De Dommel, Hollandse Delta, Scheldestromen en Fryslân, kenniscentrum Stowa, technologiebedrijf Paques Biomaterials, duurzaam energie- en afvalbedrijf HVC, Slibverwerking Noord-Brabant en AquaMinerals. TU Delft en Wetsus ondersteunen het onderzoek.

De eerste kilo's Caleyda werden afgelopen juli overhandigd aan Maan Group. Dit bedrijf maakt er afbreekbare plantenpotjes (growcoons) van en test die in de teelt van gewassen. Ook twee andere producenten proberen de natuurlijke plasticvervanger al uit, aldus de samenwerkingspartners. 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Kijk bij anders omgaan, zeg besparing op kwaliteit drinkwater verbruik in Nederland, vooral ook eens naar België. Bij huizenbouw vereisen zij bv 6 m3 buffer tanks voor regenwateropvang voor toiletten en tuin en autowassen en… Als je met zo’n  simpele regel start kun je gigantisch op volume besparen. 10 jaar tijd 1.000.000 huizen erbij x 6 x 50 (= 300 m3 per woning)= 300.000.000.m3 op jaarbasis straks en een geweldige toename elk jaar!!!!
Ik geloof helemaal niets van dit doem verhaal. Zijn er nu al gebieden in de waddenzee die errst droog kwamen te liggen en nu niet meer? Zijn de oppervlaktes wadden tegen de eilenden en de vaste kustlijnen kleiner bij eb! Ik zie en hoor daar niets van! Wat ik wel hoor is dat de vaargeulen zeer snel verzanden en dat er 24 uur gebaggerd moet worden om te kunnen blijven varen.bwaar komt dat zand vandaan………..precies ! Dat is een continu proces en dat stopt niet door zeespiegel stijging. Dus maak je niet zo druk om de sterke natuur!
Wat een apart artikeltje Emile...  nitraat is niet organisch en liever stop ik wat zuurstof in infiltratiewater wanneer ik organische stoffen wil reduceren dan nitraat, dat immers het giftige nitriet kan vormen... de relatie met verbreding van irrigatiemogelijkheden met de aardappelteelt mort je nog maar eens uitleggen.. is toch iets heel anders? Joost
Hoi Marjolijn, bedankt voor je artikel. Het is duidelijk dat waterbeheer complex en uitdagend is, vooral nu klimaatverandering en hoger verbruik hun tol eisen. Gebieden zoals Zuid-Frankrijk en Catalonië staan niet op zichzelf met strenge restricties voor watergebruik.
Een interessant gegeven is dat 80% van ons drinkwater thuis wordt verbruikt. Daar ligt een enorme uitdaging, maar ook een kans om echt verschil te maken. Door slimmer om te gaan met de distributie van water, kunnen we helpen om het verbruik te verminderen zonder dat we daar veel van merken. Dit zou niet alleen helpen om onze waterbronnen te sparen, maar ook de druk op het systeem tijdens droge perioden verlagen.
Dit gaat verder dan alleen maar korter douchen; het gaat om een bewuste verandering in ons dagelijks leven om ervoor te zorgen dat er genoeg water is voor iedereen. Iemand iets gunnen. Beginnen met het nadenken over de oplossingen menukaart ook met water zoals we dat met energie doen - waar kunnen we besparen, hoe kunnen we efficiënter zijn, en hoe kunnen we ons aanpassen aan nieuwe omstandigheden?
Er is geen eenduidige oplossing voor het probleem, en additionele productie levert ons op langere termijn niets op. Misschien is het tijd om deze uitdaging aan te gaan en te kijken naar hoe we thuis ons watergebruik kunnen optimaliseren. 
Op dit moment (24 april 2024) na maandenlange neerslag is alles weer goedgekomen met hoog grondwater. De natuur hersteld zichzelf! Laat je niet beetnemen.