secundair logo knw 1

Het halffabrikaat Caleyda, gemaakt van slib uit de rwzi. Foto Brabantse Delta

De winnaar werd hun recycleproject PHA2USE deze week net niet, maar toch zijn Waterschap Brabantse Delta en zijn samenwerkingspartners blij. Als een van de drie finalisten zijn ze immers wel dicht bij de titel Beste Overheidsinnovatie 2023 gekomen. Die ging uiteindelijk naar de koffiebranderij ‘Zuivere Koffie’ van het Justitieel Complex Zaanstad.

Doel van het project PHA2USE is de ontwikkeling van een natuurlijke plasticvervanger uit organische reststromen. Hiervoor wordt slib gebruikt, een restproduct uit de rioolwaterzuivering. In een proeffabriek in Dordrecht krijgen de bacteriën extra voedingsstoffen toegediend, waardoor ze meer polyhydroxyalkanoaat (PHA) produceren. Die stof vormt de basis voor de plasticvervanger Caleyda.

PHA2USE was als enige inzending uit de watersector doorgedrongen tot de shortlist van tien overheidsinnovaties die begin september door mochten naar de tweede ronde. Op 22 september rolden daar drie finalisten uit, waaronder dus dit project. Afgelopen dinsdag maakte de Vereniging voor OverheidsManagement de nummer 1 bekend.

"Mede namens alle betrokkenen feliciteren we de winnaar met deze award", reageerde Niels Mureau, dagelijks bestuurslid van Brabantse Delta. "Tegelijkertijd zijn wij blij dat we genomineerd waren en tot de top 3 behoorden. We zijn allemaal heel trots op het traject dat inmiddels doorlopen is om tot het huidige halffabrikaat te komen en we blijven met enthousiasme werken aan het onderzoek naar het uitbreiden van de productie- en toepassingsmogelijkheden."

Plantenpotjes
Brabantse Delta was twee jaar geleden initiatiefnemer van PHA2USE. Het product Caleyda wordt nu verder ontwikkeld door een samenwerkingsverband van de waterschappen De Dommel, Hollandse Delta, Scheldestromen en Fryslân, kenniscentrum Stowa, technologiebedrijf Paques Biomaterials, duurzaam energie- en afvalbedrijf HVC, Slibverwerking Noord-Brabant en AquaMinerals. TU Delft en Wetsus ondersteunen het onderzoek.

De eerste kilo's Caleyda werden afgelopen juli overhandigd aan Maan Group. Dit bedrijf maakt er afbreekbare plantenpotjes (growcoons) van en test die in de teelt van gewassen. Ook twee andere producenten proberen de natuurlijke plasticvervanger al uit, aldus de samenwerkingspartners. 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Het CEC-programma van STOWA en NWO heeft een aantal technieken onderzocht. Bekijk dit filmpje over een combinatie van bio assay en massaspectrometer om verontreiniging snel te kunnen duiden uit de database: RoutinEDA
https://vimeo.com/712902086
Is er een directe link naar de uitspraak beschikbaar? Ik vind de volgend passage van jullie artikel bijzonder verwoord: "Behalve over het gebruik van chemicaliën in het koelwater ging de rechtszaak ook over de voorwaarden van het waterschap voor lozingen in geval van onderhoud of reparatiewerkzaamheden aan installaties. Maar toestemming vooraf vond de rechter te ver gaan en een zogenoemde immissietoets (welke stoffen zitten erin) niet effectief." Lijkt me namelijk zeker niet in lijn met geldend waterkwaliteitsbeleid en ook niet met het oog op de uitspraak m.b.t. de tijdelijke achteruitgang. Wanneer een activiteit, en daarmee de lozing, invloed heeft op de waterkwaliteit is het uitgangspunt dat de impact van te voren bepaald en onderbouwd moet worden. Indien dit leidt tot een verslechtering van de situatie, moet voor de impactsbeoordeling (van een industriële lozing) het Handboek Immissietoets gebruikt worden om de impact te bepalen. 
Falend management is de reden niet de organisatorische complexiteit. En bij definitief splitsen komt er nog extra bestuurlijke complexiteit bij van publieke organisaties die moeten -maar slecht kunnen- samenwerken.
Aangezien de burger de rekening krijgt is het makkelijk om een beslissing te nemen. Lekker uit elkaar en opnieuw beginnen met een schone lei. Op naar het volgende wanbeleid. Men voelt zich niet aansprakelijk. 
Dag Manfred, 
kijk eens op www.pathema.nl 
Dat bedrijf levert al jaren apparatuur voor chemievrije koelwaterbehandeling. Ook bij grotere bedrijven. Niet zo groot als bij Chemelot waarschijnlijk, maar meer dan voldoende bewezen. Het principe is cavitatie, dus geen chloorelektrolyse. Voor de duidelijkheid, ik heb geen relatie met dit bedrijf.Jan Koning