secundair logo knw 1

Onderzoekers van het New Jersey Institute of Technology (NJIT) hebben een nieuwe snelle testmethode ontwikkeld om sporen van PFAS te detecteren in voedselverpakkingsmateriaal en monsters van drink- en afvalwater en bodem. Volgens een publicatie in Elsevier's Journal of Hazardous Materials toont de test in minder dan 3 minuten de aanwezigheid van PFAS aan.

De onderzoekers gebruikten een ionisatietechniek voor het analyseren van de moleculaire samenstelling van monstermaterialen. Deze is 10 tot 100 keer gevoeliger dan de huidige standaardtechniek voor PFAS-testen(vloeistofchromatografie/massaspectrometrie), schrijft NJIT.

"PFAS kunnen worden geïoniseerd en snel worden gedetecteerd door een hoge-resolutie massaspectrometer, die een duidelijk beeld geeft van elke aanwezige PFAS-soort en de mate van verontreiniging tot op het niveau van delen per triljoen (ppt)", zegt Hao Chen, auteur van het onderzoek en hoogleraar scheikunde aan het NJIT. "Voor complexere matrices, zoals grond, hebben we een verwante methode toegepast die ontzoutingsspuitmassaspectrometrie (DPS-MS) heet en die zouten wegspoelt die normaal gesproken het ionensignaal van PFAS onderdrukken. Samen zorgen ze ervoor dat we deze verbindingen veel beter kunnen detecteren."

De onderzoekers waren met de nieuwe testmethode in staat om binnen een minuut PFAS te detecteren in verpakkingsmaterialen, zoals van popcorn, dozen van instantnoedel en frites- en hamburgerverpakkingen van 2 fastfoodketens. De analyse toonde sporen aan van 11 verschillende PFAS-moleculen, waaronder stoffen die in verband worden gebracht met verhoogde gezondheidsrisico’s, zoals PFOA (perfluoroctaanzuur) en PFOS (perfluoroctaansulfonzuur). In kraanwatermonsters detecteerde het team in minder dan twee minuten PFOA.


LEES OOK: Drie veelbelovende adsorbentia voor vergaande PFAS-verwijdering uit grondwater


In de Verenigde Staten is de vervuiling door PFAS een belangrijk thema. Per- and polyfluoroalkylstoffen komen in bijna de helft van het kraanwater voor, zo bleek vorig jaar uit een federale studie van de United States Geological Survey (USGS). De Environmental Protection Agency (EPA) moet daarom waterkwaliteitscriteria ontwikkelen om de blootstelling aan PFAS te reguleren en te beperken.

Dat vertaalt zich in maximale verontreinigingsniveaus voor 6 PFAS-verbindingen in drinkwater in het hele land, waaronder PFOA en PFOS. De door NJIT-onderzoekers ontwikkelde detectiemethode maakt intensievere screenings op PFAS eenvoudiger, stelt co-auteur en universitair hoofddocent milieuwetenschappen Mengyan Li.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@P.C. de RuiterOppervlakte is aangepast in 67 hectare.
Geachte Redactie, Dank voor uw bijdrage voor de uitreiking van de Keppler-prijzen. Afkomstig van een agrarisch akkerbouwbedrijf in het zuiden van de Haarlemmermeerpolder en betrokken vanaf het allereerste begin, de oplevering en dan nu een prijs als beloning. (Raadswerk Haarlemmermeer en fractie-ondersteuning Bestuur Rijnland)
Bovendien nog een tweede prijs in Hoofddorp, de Winnaar van de Publieksprijs de Gerritshoeve / Kastan van Ontwerper Architectenbureau Gijs de Waal. (Winnaars Arie Keppler Prijs 2024 - Architectuur.nl) Ik heb vaak en veel moeten uitleggen waarom juist in deze ruimte vragende polder opnieuw een aanslag wordt gedaan op vruchtbare agrarische grond. *)
De aanleiding van mijn reactie is een fout in de oppervlakte maat van de Piekberging, 16 ha. moet 67 ha. zijn. Aansluitend heb ik nog een verzoek om met een link ook de informatie over de Piekberging zelf te ontsluiten: https://www.rijnland.net/actueel/nieuwsoverzicht/piekberging-haarlemmermeer-wint-arie-keppler-prijs-2024/
https://www.rijnland.net/wat-doet-rijnland/in-uw-buurt/piekberging-haarlemmermeer/ 
https://www.rijnland.net/wat-doet-rijnland/in-uw-buurt/piekberging-haarlemmermeer/veel-gestelde-vragen-piekberging-haarlemmermeer/ *)
En de lozingen van de waterschappen zelf? Heeft al iemand een idee wat daar aan te doen is?
Interessante innnovatie.
Wat ik me nu afvraag met die sluitdeuren: ze moeten een faalkans hebben van iets van 10^-4 per jaar, mogelijk nog een factor 10 lager.
Hoeveel kogels heeft men laten vallen (op verschillende plaatsen) om te concluderen dat de faalkans als gevolg van een impact (25 kg bal van 22 meter hoogte lijkt me inderdaad een aardige klap geven) op een voldoende laag niveau zit?
Natuurlijk is een gat op één plek niet direct einde levensduur van deur, maar hij zal iig niet mogen bezwijken.