secundair logo knw 1

Onderzoekers van het New Jersey Institute of Technology (NJIT) hebben een nieuwe snelle testmethode ontwikkeld om sporen van PFAS te detecteren in voedselverpakkingsmateriaal en monsters van drink- en afvalwater en bodem. Volgens een publicatie in Elsevier's Journal of Hazardous Materials toont de test in minder dan 3 minuten de aanwezigheid van PFAS aan.

De onderzoekers gebruikten een ionisatietechniek voor het analyseren van de moleculaire samenstelling van monstermaterialen. Deze is 10 tot 100 keer gevoeliger dan de huidige standaardtechniek voor PFAS-testen(vloeistofchromatografie/massaspectrometrie), schrijft NJIT.

"PFAS kunnen worden geïoniseerd en snel worden gedetecteerd door een hoge-resolutie massaspectrometer, die een duidelijk beeld geeft van elke aanwezige PFAS-soort en de mate van verontreiniging tot op het niveau van delen per triljoen (ppt)", zegt Hao Chen, auteur van het onderzoek en hoogleraar scheikunde aan het NJIT. "Voor complexere matrices, zoals grond, hebben we een verwante methode toegepast die ontzoutingsspuitmassaspectrometrie (DPS-MS) heet en die zouten wegspoelt die normaal gesproken het ionensignaal van PFAS onderdrukken. Samen zorgen ze ervoor dat we deze verbindingen veel beter kunnen detecteren."

De onderzoekers waren met de nieuwe testmethode in staat om binnen een minuut PFAS te detecteren in verpakkingsmaterialen, zoals van popcorn, dozen van instantnoedel en frites- en hamburgerverpakkingen van 2 fastfoodketens. De analyse toonde sporen aan van 11 verschillende PFAS-moleculen, waaronder stoffen die in verband worden gebracht met verhoogde gezondheidsrisico’s, zoals PFOA (perfluoroctaanzuur) en PFOS (perfluoroctaansulfonzuur). In kraanwatermonsters detecteerde het team in minder dan twee minuten PFOA.


LEES OOK: Drie veelbelovende adsorbentia voor vergaande PFAS-verwijdering uit grondwater


In de Verenigde Staten is de vervuiling door PFAS een belangrijk thema. Per- and polyfluoroalkylstoffen komen in bijna de helft van het kraanwater voor, zo bleek vorig jaar uit een federale studie van de United States Geological Survey (USGS). De Environmental Protection Agency (EPA) moet daarom waterkwaliteitscriteria ontwikkelen om de blootstelling aan PFAS te reguleren en te beperken.

Dat vertaalt zich in maximale verontreinigingsniveaus voor 6 PFAS-verbindingen in drinkwater in het hele land, waaronder PFOA en PFOS. De door NJIT-onderzoekers ontwikkelde detectiemethode maakt intensievere screenings op PFAS eenvoudiger, stelt co-auteur en universitair hoofddocent milieuwetenschappen Mengyan Li.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Falend management is de reden niet de organisatorische complexiteit. En bij definitief splitsen komt er nog extra bestuurlijke complexiteit bij van publieke organisaties die moeten -maar slecht kunnen- samenwerken.
Aangezien de burger de rekening krijgt is het makkelijk om een beslissing te nemen. Lekker uit elkaar en opnieuw beginnen met een schone lei. Op naar het volgende wanbeleid. Men voelt zich niet aansprakelijk. 
Dag Manfred, 
kijk eens op www.pathema.nl 
Dat bedrijf levert al jaren apparatuur voor chemievrije koelwaterbehandeling. Ook bij grotere bedrijven. Niet zo groot als bij Chemelot waarschijnlijk, maar meer dan voldoende bewezen. Het principe is cavitatie, dus geen chloorelektrolyse. Voor de duidelijkheid, ik heb geen relatie met dit bedrijf.Jan Koning
Kijk dat is onderzoek met resultaat. Is het mogelijk dit naar de EU cie-leden te sturen die besluiten over toepassing drijfmest en Renure ipv Kunstmest -N. Toch flikken ze het om de norm voor Kunstmest- N hoog te houden. In Nederland is in vele onderzoeken en metingen aangetoond dat in de derogatiegebieden de NO3 gehalten veel lager zijn dan de de norm EN lager dan in niet derogatie gebieden!
Ik ben dan toch benieuwd hoe je daadwerkelijk chemievrij gaat koelen. Er worden systemen aangeboden die chemievrije koelwaterbehandeling bieden maar in de praktijk zijn het gewoon elektrolyzers die chloor maken en tot zeer schadelijke gehalogeneerde reactieproducten leiden. Door de naïviteit van overheid en waterschap gaan die chemievrije verhalen er in als zoete koek. Maar ook watervoorbehandeling voor het krijgen van betere condities in een koelsysteem is het verplaatsen van het probleem omdat je voor bijvoorbeeld een omgekeerde RO weer antiscalants nodig hebt. Je hebt hoe dan ook voor effectieve koeling iets in de vorm van antiscalants, corrosie-inhibitoren en biocides nodig. Chemievrij ga je daarom nooit bereiken maar je kunt er wel over nadenken en tot een chemiearme oplossing komen. Sterker nog: er is al een naam voor: CAK. Chemie Arm Koelen.