Uit waterdamp boven de oceanen kan water worden gewonnen waarmee grote stedelijke gebieden van zoet water kunnen worden voorzien. Vanwege de vrijwel onbeperkte toevoer van waterdamp uit de oceanen kan deze waterwinning bijdragen aan een duurzame zoetwaterzekerheid voor met name waterarme regio’s.

Dat stellen wetenschappers van de Universiteit van Illinois in Urbana-Champaign in een studie. Volgens de onderzoekers onder leiding van Praveen Kumar, hoogleraar civiele techniek en milieutechniek aan de universiteit, kunnen oceanen subtropische regio’s voorzien van zoet water als er geïnvesteerd wordt in een methode om de waterdamp op te vangen en te transporteren.

De onderzoekers onderzochten wereldwijd op 14 locaties de mogelijkheden om waterdamp boven de oceaan op te vangen en te condenseren tot zoet water. Ze voerden atmosferische en economische analyses uit aan de hand van (hypothetische) offshore constructies van 210 meter breed en 100 meter hoog. Met zo’n ‘vangoppervlak’ zou voldoende vocht kunnen worden gewonnen voor de dagelijkse drinkwaterbehoeften van zo'n 500.000 mensen, aldus de studie.

De onderzoekers stellen vast dat het opvangen van vocht boven oceaanwater haalbaar is voor waterarme regio's over de hele wereld. Met het geoogste water kunnen grote bevolkingscentra in de subtropen van zoet water worden voorzien, aldus de studie.

De onderzoekers zien toekomst in deze nieuwe vorm van waterwinning, omdat, zo stellen ze, bestaande methoden als ontzilting, hergebruik van afvalwater en kunstmatig regen maken niet toereikend zullen zijn om groeiende zoetwatertekorten op te vangen, enerzijds door de snel toenemende watervraag als gevolg van bevolkingstoename en economische groei en anderzijds omdat er duurzame bezwaren aan kleven, zoals het forse energiegebruik bij ontzilting en vrijkomende pekel en zware metalen. 

Het oogsten van waterdamp kan naar de mening van de onderzoekers zonder bezwaar, de oceanen produceren continu waterdamp. En door de klimaatverandering zal deze productie alleen maar toenemen, aldus de onderzoekers, die de waterdampwinning kenmerken als een natuurlijke waterkringloop.

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

“De waterkwaliteit is op orde”, dat is een hele geruststelling. Al ben ik bang dat hier een verkeerd zinnetje in het artikel geslopen is.
deed de PvdA ook nog ergens mee of wordt deze partij door de schrijver van dit artikel geboycot???
H. Laros H2O/Waternetwerk
Leuk om aan te haken. Waar wordt de win-win gerealiseerd??
Zo zie je maar wie als expert mag optreden met de dikste beurs. Toevallig kost zo’n damwand ook nog veel geld en wie betaalt dat: de burger van Nederland. Rijkswaterstaat stort het in het water om te paaien, van wie……
Bij de discussie over natuurlijke systemen komt altijd de opmerking over benodigde ruimte naar voren. Hoeveel is dat?
In het genoemde Stowa rapport wordt een onderscheid gemaakt naar:
Op basis van de nadere uitwerking kunnen technologen en beleidsmedewerkers van waterschappen een gefundeerde keuze maken voor een natuurlijk systeem, afhankelijk van de specifieke situatie op een RWZI en de gekozen opties:
A. Toepassing van een enkel systeem als ‘stand alone’ techniek als uitbreiding van de RWZI, voor upgrading van het effluent (afloop nabezinktank).
B. Als inpassing in een integraal natuurlijk systeem wat naast effluentbehandeling ook recht doet aan de omgeving en waarbij functies zoals het creëren van natuurlijk, levend water, effluentbuffering, recreatie en natuur gecombineerd worden.
De Waterharmonica's nemen de meeste ruimte in, zeker omdat voor een goede verwijdering van medicijnen laag tot zeer lage belaste Waterharmonica's nodig zijn (zie ook Stowa 2013-07). Dus een hydraulische belasting van zeker niet meer dan 0,05 m/dag. Ofwel een ruimte beslag van 2,5 tot 3,75 m2 per inwoner.
Het totale debiet aan gezuiverd afvalwater in Nederland is ca. 2.000.000 m3 per jaar (CBS, data 2020). Dit zou dan neerkomen op een totaal netto ruimte beslag van 4.000 ha in heel Nederland. Zeg 5.000 tot maximaal 10.000 ha. Dit lijkt veel, maar het is wel met gestapelde belangen en mogelijkheden. Stel 25 cm waterberging: 10.000.000 waterberging, stel dat een kwart van de Waterharmonica's als KRW-waardig wordt beschouwd (is best wel reëel): 500 tot 1.000 ha.... En dan nog recreatie, natuur, CO2-vastlegging, stikstofrechten? Vrienden maken, bufferzones rond de rwzi's. Een voorbeeld van een zoektocht, uitgevoerd door het Wetterskip Fryslân: http://www.waterharmonica.nl/reports/LW289-47_005-rapd02-waterharmonica.pdf. Op weg naar 2027?
Ruud Kampf
Rekel/water

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!