secundair logo knw 1

De Grote Oceaan bij Guam | Foto Blueice

Uit waterdamp boven de oceanen kan water worden gewonnen waarmee grote stedelijke gebieden van zoet water kunnen worden voorzien. Vanwege de vrijwel onbeperkte toevoer van waterdamp uit de oceanen kan deze waterwinning bijdragen aan een duurzame zoetwaterzekerheid voor met name waterarme regio’s.

Dat stellen wetenschappers van de Universiteit van Illinois in Urbana-Champaign in een studie. Volgens de onderzoekers onder leiding van Praveen Kumar, hoogleraar civiele techniek en milieutechniek aan de universiteit, kunnen oceanen subtropische regio’s voorzien van zoet water als er geïnvesteerd wordt in een methode om de waterdamp op te vangen en te transporteren.

De onderzoekers onderzochten wereldwijd op 14 locaties de mogelijkheden om waterdamp boven de oceaan op te vangen en te condenseren tot zoet water. Ze voerden atmosferische en economische analyses uit aan de hand van (hypothetische) offshore constructies van 210 meter breed en 100 meter hoog. Met zo’n ‘vangoppervlak’ zou voldoende vocht kunnen worden gewonnen voor de dagelijkse drinkwaterbehoeften van zo'n 500.000 mensen, aldus de studie.

De onderzoekers stellen vast dat het opvangen van vocht boven oceaanwater haalbaar is voor waterarme regio's over de hele wereld. Met het geoogste water kunnen grote bevolkingscentra in de subtropen van zoet water worden voorzien, aldus de studie.

De onderzoekers zien toekomst in deze nieuwe vorm van waterwinning, omdat, zo stellen ze, bestaande methoden als ontzilting, hergebruik van afvalwater en kunstmatig regen maken niet toereikend zullen zijn om groeiende zoetwatertekorten op te vangen, enerzijds door de snel toenemende watervraag als gevolg van bevolkingstoename en economische groei en anderzijds omdat er duurzame bezwaren aan kleven, zoals het forse energiegebruik bij ontzilting en vrijkomende pekel en zware metalen. 

Het oogsten van waterdamp kan naar de mening van de onderzoekers zonder bezwaar, de oceanen produceren continu waterdamp. En door de klimaatverandering zal deze productie alleen maar toenemen, aldus de onderzoekers, die de waterdampwinning kenmerken als een natuurlijke waterkringloop.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Is er een directe link naar de uitspraak beschikbaar? Ik vind de volgend passage van jullie artikel bijzonder verwoord: "Behalve over het gebruik van chemicaliën in het koelwater ging de rechtszaak ook over de voorwaarden van het waterschap voor lozingen in geval van onderhoud of reparatiewerkzaamheden aan installaties. Maar toestemming vooraf vond de rechter te ver gaan en een zogenoemde immissietoets (welke stoffen zitten erin) niet effectief." Lijkt me namelijk zeker niet in lijn met geldend waterkwaliteitsbeleid en ook niet met het oog op de uitspraak m.b.t. de tijdelijke achteruitgang. Wanneer een activiteit, en daarmee de lozing, invloed heeft op de waterkwaliteit is het uitgangspunt dat de impact van te voren bepaald en onderbouwd moet worden. Indien dit leidt tot een verslechtering van de situatie, moet voor de impactsbeoordeling (van een industriële lozing) het Handboek Immissietoets gebruikt worden om de impact te bepalen. 
Falend management is de reden niet de organisatorische complexiteit. En bij definitief splitsen komt er nog extra bestuurlijke complexiteit bij van publieke organisaties die moeten -maar slecht kunnen- samenwerken.
Aangezien de burger de rekening krijgt is het makkelijk om een beslissing te nemen. Lekker uit elkaar en opnieuw beginnen met een schone lei. Op naar het volgende wanbeleid. Men voelt zich niet aansprakelijk. 
Dag Manfred, 
kijk eens op www.pathema.nl 
Dat bedrijf levert al jaren apparatuur voor chemievrije koelwaterbehandeling. Ook bij grotere bedrijven. Niet zo groot als bij Chemelot waarschijnlijk, maar meer dan voldoende bewezen. Het principe is cavitatie, dus geen chloorelektrolyse. Voor de duidelijkheid, ik heb geen relatie met dit bedrijf.Jan Koning
Kijk dat is onderzoek met resultaat. Is het mogelijk dit naar de EU cie-leden te sturen die besluiten over toepassing drijfmest en Renure ipv Kunstmest -N. Toch flikken ze het om de norm voor Kunstmest- N hoog te houden. In Nederland is in vele onderzoeken en metingen aangetoond dat in de derogatiegebieden de NO3 gehalten veel lager zijn dan de de norm EN lager dan in niet derogatie gebieden!