secundair logo knw 1

De Maas

De onbekende stof in het Maaswater die er de oorzaak van is dat het Limburgse waterbedrijf WML al meer dan een maand geen rivierwater inneemt voor de productie van drinkwater, is geïdentificeerd. Het blijkt een natuurlijke stof, Neophytadiene, te zijn. De bestaande zuivering verwijdert deze stof afdoende, aldus WML.

Begin juli is WML tijdelijk gestopt met het innemen van Maaswater. Reden was vervuiling van de rivier met concentraties van een niet geïdentificeerde stof. Na onderzoek in diverse laboratoria is nu vastgesteld dat het om Neophytadiene gaat.

De stof wordt door bepaalde algen en planten aangemaakt. De omstandigheden van de afgelopen weken waren ideaal voor de ontwikkeling van algen en daarmee de aanmaak van deze natuurlijke stof, schrijft WML: warmte, voedingsstoffen, veel zonlicht en weinig waterafvoer met stilstaand water.

Neophytadiene levert geen gevaar voor de gezondheid, stelt het drinkwaterbedrijf, na consultatie van en bevestiging door onderzoeksinstituut KWR. Los daarvan wordt de stof in de zuivering afdoende verwijderd, aldus het drinkwaterbedrijf. “Dit komt enerzijds door toepassing van de zuiveringsstappen in het waterproductiebedrijf Heel en anderzijds als gevolg van natuurlijke afbraak, vermenging met grondwater en bodempassage.”

WML wil in overleg met de Inspectie voor Leefomgeving en Transport (ILT) de innamestop opheffen en de reguliere inname van Maaswater hervatten. 

In Limburg wordt 25 procent van het drinkwater gemaakt van Maaswater en 75 procent van grondwater. Innamestops uit de Maas komen met enige regelmaat voor. Als deze lang duren kan WML in Midden-Limburg overschakelen op de winning van diep grondwater. Dat gebeurde tot nu toe één keer (in 2015). Vanaf 12 juli werd ook tijdelijk overgestapt op diepe grondwaterwinning en opschaling van de pompstations in de omgeving van Heel.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@P.C. de RuiterOppervlakte is aangepast in 67 hectare.
Geachte Redactie, Dank voor uw bijdrage voor de uitreiking van de Keppler-prijzen. Afkomstig van een agrarisch akkerbouwbedrijf in het zuiden van de Haarlemmermeerpolder en betrokken vanaf het allereerste begin, de oplevering en dan nu een prijs als beloning. (Raadswerk Haarlemmermeer en fractie-ondersteuning Bestuur Rijnland)
Bovendien nog een tweede prijs in Hoofddorp, de Winnaar van de Publieksprijs de Gerritshoeve / Kastan van Ontwerper Architectenbureau Gijs de Waal. (Winnaars Arie Keppler Prijs 2024 - Architectuur.nl) Ik heb vaak en veel moeten uitleggen waarom juist in deze ruimte vragende polder opnieuw een aanslag wordt gedaan op vruchtbare agrarische grond. *)
De aanleiding van mijn reactie is een fout in de oppervlakte maat van de Piekberging, 16 ha. moet 67 ha. zijn. Aansluitend heb ik nog een verzoek om met een link ook de informatie over de Piekberging zelf te ontsluiten: https://www.rijnland.net/actueel/nieuwsoverzicht/piekberging-haarlemmermeer-wint-arie-keppler-prijs-2024/
https://www.rijnland.net/wat-doet-rijnland/in-uw-buurt/piekberging-haarlemmermeer/ 
https://www.rijnland.net/wat-doet-rijnland/in-uw-buurt/piekberging-haarlemmermeer/veel-gestelde-vragen-piekberging-haarlemmermeer/ *)
En de lozingen van de waterschappen zelf? Heeft al iemand een idee wat daar aan te doen is?
Interessante innnovatie.
Wat ik me nu afvraag met die sluitdeuren: ze moeten een faalkans hebben van iets van 10^-4 per jaar, mogelijk nog een factor 10 lager.
Hoeveel kogels heeft men laten vallen (op verschillende plaatsen) om te concluderen dat de faalkans als gevolg van een impact (25 kg bal van 22 meter hoogte lijkt me inderdaad een aardige klap geven) op een voldoende laag niveau zit?
Natuurlijk is een gat op één plek niet direct einde levensduur van deur, maar hij zal iig niet mogen bezwijken.