secundair logo knw 1

De Maas

De onbekende stof in het Maaswater die er de oorzaak van is dat het Limburgse waterbedrijf WML al meer dan een maand geen rivierwater inneemt voor de productie van drinkwater, is geïdentificeerd. Het blijkt een natuurlijke stof, Neophytadiene, te zijn. De bestaande zuivering verwijdert deze stof afdoende, aldus WML.

Begin juli is WML tijdelijk gestopt met het innemen van Maaswater. Reden was vervuiling van de rivier met concentraties van een niet geïdentificeerde stof. Na onderzoek in diverse laboratoria is nu vastgesteld dat het om Neophytadiene gaat.

De stof wordt door bepaalde algen en planten aangemaakt. De omstandigheden van de afgelopen weken waren ideaal voor de ontwikkeling van algen en daarmee de aanmaak van deze natuurlijke stof, schrijft WML: warmte, voedingsstoffen, veel zonlicht en weinig waterafvoer met stilstaand water.

Neophytadiene levert geen gevaar voor de gezondheid, stelt het drinkwaterbedrijf, na consultatie van en bevestiging door onderzoeksinstituut KWR. Los daarvan wordt de stof in de zuivering afdoende verwijderd, aldus het drinkwaterbedrijf. “Dit komt enerzijds door toepassing van de zuiveringsstappen in het waterproductiebedrijf Heel en anderzijds als gevolg van natuurlijke afbraak, vermenging met grondwater en bodempassage.”

WML wil in overleg met de Inspectie voor Leefomgeving en Transport (ILT) de innamestop opheffen en de reguliere inname van Maaswater hervatten. 

In Limburg wordt 25 procent van het drinkwater gemaakt van Maaswater en 75 procent van grondwater. Innamestops uit de Maas komen met enige regelmaat voor. Als deze lang duren kan WML in Midden-Limburg overschakelen op de winning van diep grondwater. Dat gebeurde tot nu toe één keer (in 2015). Vanaf 12 juli werd ook tijdelijk overgestapt op diepe grondwaterwinning en opschaling van de pompstations in de omgeving van Heel.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Slecht verhaal!

De vraag was? "Wat is de echte prijs van water?"
Zeg dan meteen de echte prijs van 1 kubieke meter water kost zoveel. Punt.

Moet eerst hele kletsverhalen eromheen gaan lezen. Advies: kom meteen to the point!
Zeer terechte en verstandige actie van het schap. 
Het KRW-doel 'passende wateromstandigheden voor o.a. waterafhankelijke Natura2000-gebieden'  gaan we sowieso niet in 2027 halen en waarschijnlijk voor diverse Natura2000-gebieden ook nog niet in de volgende KRW-planperiode 2028-2033.
Gerrit Krajenbrink Gooi grondwater niet te grabbel
Mede naar aanleiding van de column van Jos Peters: belangrijk is dat de drinkwaterwinning minder 'stil' is in de politieke discussie over water, waterverspilling (drainage) en -vervuiling door de landbouw. En er dus niet alleen maar over schrijft in de vakbladen. Leer van de landbouw qua PR. Dit geldt helaas al zo lang. Roer u ook in het waterschap, drinkwaterbedrijf. Schoon water hoeft niet alleen van Brussel/KRW, maar is regionaal in ons eigen belang!
Met vriendelijke groet, Gerrit Krajenbrink, Hydroloog
De stellingen dat 'water weer een belang' is en 'klimaatbeleid niet door de shredder is gehaald' worden al gauw weer tegengesproken in dit artikel. Klimaatadaptatie is niet alleen hoogwaterbescherming.  Dat RLi het belang van WBS (dat sommige provincies wel degelijk serieus oppakken) en watertoets ondersteund, maar daarmee zijn we er niet.