secundair logo knw 1

Sleuteloverdracht door Julia Finkielsztajn (Noorderzijlvest) en Floor de Vries (FrieslandCampina) aan Jan Willem Brandwijk (Strukton)

Waterschap Noorderzijlvest is begonnen met de aanleg van de 20 kilometer lange persleidingen voor transport van afvalwater van Marum en Zuidhorn naar de nieuwe rioolwaterzuivering in Gaarkeuken. Het project behelst ook de aanleg van een leiding voor de afvoer van gezuiverd restwater van kaasproducent FrieslandCampina in Marum naar het van Starkenborghkanaal.

De aanleg van de leidingen is onderdeel van het project rwzi Westerkwartier, dat ook voorziet in de bouw van een nieuwe rioolwaterzuivering in Gaarkeuken. Met de aanleg van deze centrale zuivering, komen de verouderde zuiveringen in Marum en Zuidhorn te vervallen.

De vernieuwing van de zuiveringsinfrastructuur in Westerkwartier is nodig voor de verbetering van de waterkwaliteit en flora en fauna in de omgeving, aldus Noorderzijlvest. De bestaande zuiveringen voldoen niet meer aan de eisen die worden gesteld aan gezuiverd water. "Daarnaast is lozing van het gezuiverde water op het kwetsbare Dwarsdiep vanaf 2027 niet meer toegestaan. Een nieuwe centrale zuiveringsinstallatie in Gaarkeuken is daarom van groot belang om de waterkwaliteit en natuur te verbeteren."

Om het rioolwater van Marum en Zuidhorn naar de nieuwe zuivering te transporteren, is de aanleg van een nieuwe persleiding nodig. In een samenwerkingscontract met zuivelproducent FrieslandCampina is het waterschap overeengekomen dat tegelijk met de persleiding een effluentleiding wordt aangelegd. Deze loopt evenwijdig aan het tracé Marum - Gaarkeuken van het waterschap.

De leidingen worden gerealiseerd door Strukton Wegen en Beton. De aannemer past twee methodes toe. Zowel de traditionele manier waarbij een sleuf wordt gegraven om de leiding in te plaatsen alsook de aanleg via gestuurde boring. Bij een gestuurde boring wordt een deel van de nieuwe persleiding onder de grond doorgetrokken. Het project moet in het najaar van 2024 zijn afgerond.

Dan zal de nieuwe zuivering in Gaarkeuken nog niet klaar zijn. Deze installatie zou in opdracht van Noorderzijlvest worden gebouwd door aannemer Mobilis, maar beide partijen kregen onenigheid over compensatie van prijsstijgingen die ontstonden na de uitbraak van de oorlog in Oekraïne. Het geschil werd beslecht in een kort geding, waarna Noorderzijlvest met een andere partij, ADS Groep Water, in zee ging. Gevolg was wel dat de bouw vertraging opliep. Noorderzijlvest spreekt nu de verwachting uit dat het totale project rwzi Westerkwartier in 2025 opgeleverd wordt.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@P.C. de RuiterOppervlakte is aangepast in 67 hectare.
Geachte Redactie, Dank voor uw bijdrage voor de uitreiking van de Keppler-prijzen. Afkomstig van een agrarisch akkerbouwbedrijf in het zuiden van de Haarlemmermeerpolder en betrokken vanaf het allereerste begin, de oplevering en dan nu een prijs als beloning. (Raadswerk Haarlemmermeer en fractie-ondersteuning Bestuur Rijnland)
Bovendien nog een tweede prijs in Hoofddorp, de Winnaar van de Publieksprijs de Gerritshoeve / Kastan van Ontwerper Architectenbureau Gijs de Waal. (Winnaars Arie Keppler Prijs 2024 - Architectuur.nl) Ik heb vaak en veel moeten uitleggen waarom juist in deze ruimte vragende polder opnieuw een aanslag wordt gedaan op vruchtbare agrarische grond. *)
De aanleiding van mijn reactie is een fout in de oppervlakte maat van de Piekberging, 16 ha. moet 67 ha. zijn. Aansluitend heb ik nog een verzoek om met een link ook de informatie over de Piekberging zelf te ontsluiten: https://www.rijnland.net/actueel/nieuwsoverzicht/piekberging-haarlemmermeer-wint-arie-keppler-prijs-2024/
https://www.rijnland.net/wat-doet-rijnland/in-uw-buurt/piekberging-haarlemmermeer/ 
https://www.rijnland.net/wat-doet-rijnland/in-uw-buurt/piekberging-haarlemmermeer/veel-gestelde-vragen-piekberging-haarlemmermeer/ *)
En de lozingen van de waterschappen zelf? Heeft al iemand een idee wat daar aan te doen is?
Interessante innnovatie.
Wat ik me nu afvraag met die sluitdeuren: ze moeten een faalkans hebben van iets van 10^-4 per jaar, mogelijk nog een factor 10 lager.
Hoeveel kogels heeft men laten vallen (op verschillende plaatsen) om te concluderen dat de faalkans als gevolg van een impact (25 kg bal van 22 meter hoogte lijkt me inderdaad een aardige klap geven) op een voldoende laag niveau zit?
Natuurlijk is een gat op één plek niet direct einde levensduur van deur, maar hij zal iig niet mogen bezwijken.