secundair logo knw 1

Sleuteloverdracht door Julia Finkielsztajn (Noorderzijlvest) en Floor de Vries (FrieslandCampina) aan Jan Willem Brandwijk (Strukton)

Waterschap Noorderzijlvest is begonnen met de aanleg van de 20 kilometer lange persleidingen voor transport van afvalwater van Marum en Zuidhorn naar de nieuwe rioolwaterzuivering in Gaarkeuken. Het project behelst ook de aanleg van een leiding voor de afvoer van gezuiverd restwater van kaasproducent FrieslandCampina in Marum naar het van Starkenborghkanaal.

De aanleg van de leidingen is onderdeel van het project rwzi Westerkwartier, dat ook voorziet in de bouw van een nieuwe rioolwaterzuivering in Gaarkeuken. Met de aanleg van deze centrale zuivering, komen de verouderde zuiveringen in Marum en Zuidhorn te vervallen.

De vernieuwing van de zuiveringsinfrastructuur in Westerkwartier is nodig voor de verbetering van de waterkwaliteit en flora en fauna in de omgeving, aldus Noorderzijlvest. De bestaande zuiveringen voldoen niet meer aan de eisen die worden gesteld aan gezuiverd water. "Daarnaast is lozing van het gezuiverde water op het kwetsbare Dwarsdiep vanaf 2027 niet meer toegestaan. Een nieuwe centrale zuiveringsinstallatie in Gaarkeuken is daarom van groot belang om de waterkwaliteit en natuur te verbeteren."

Om het rioolwater van Marum en Zuidhorn naar de nieuwe zuivering te transporteren, is de aanleg van een nieuwe persleiding nodig. In een samenwerkingscontract met zuivelproducent FrieslandCampina is het waterschap overeengekomen dat tegelijk met de persleiding een effluentleiding wordt aangelegd. Deze loopt evenwijdig aan het tracé Marum - Gaarkeuken van het waterschap.

De leidingen worden gerealiseerd door Strukton Wegen en Beton. De aannemer past twee methodes toe. Zowel de traditionele manier waarbij een sleuf wordt gegraven om de leiding in te plaatsen alsook de aanleg via gestuurde boring. Bij een gestuurde boring wordt een deel van de nieuwe persleiding onder de grond doorgetrokken. Het project moet in het najaar van 2024 zijn afgerond.

Dan zal de nieuwe zuivering in Gaarkeuken nog niet klaar zijn. Deze installatie zou in opdracht van Noorderzijlvest worden gebouwd door aannemer Mobilis, maar beide partijen kregen onenigheid over compensatie van prijsstijgingen die ontstonden na de uitbraak van de oorlog in Oekraïne. Het geschil werd beslecht in een kort geding, waarna Noorderzijlvest met een andere partij, ADS Groep Water, in zee ging. Gevolg was wel dat de bouw vertraging opliep. Noorderzijlvest spreekt nu de verwachting uit dat het totale project rwzi Westerkwartier in 2025 opgeleverd wordt.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Hoe bestaat het dat dit maar door gaat en dat de overheid zo lankmoedig ermee om gaat? Sleep de vervuilers voor de rechter overheid!!
Deze gegevens geven een goed overzicht en een schrikbarend beeld van de huidige situatie. De Volksgezondheid staat op het spel. Waarom is er geen inspectie van de Volksgezondheid voor de Milieuhygiene die dit soort zaken bewaakt en binnen de rijksoverheid de plicht heeft en verantwoordelijkheid neemt tot nadere acties? Een dergelijke instantie is hard nodig en is van belang voor alle betrokken partijen incl. het bedrijfsleven. Ook voor de drinkwaterbedrijven moet het van groot belang zijn dat binnen de organisatie van de rijksoverheid een organisatie bestaat die de belangen van de drinkwaterbedrijven als onderdeel van de zorg voor de Volkgezondheid behartigt en een zelfstandige verantwoordelijkheid heeft los van de politieke waan van de dag.
Ben benieuwd of dit ook werkt op PFAS en PFOA?
Je merkt uit reactie van riviergemeenten - achteruitgang van het landschap - dat geld van bebouwing in dit risicogebied toch zwaar telt. Als Rijkswaterstaat zou ik zeggen tegen die eigenaren: zwemdiploma is vereist voor alle bewoners, bij paniek wordt geen hulp geboden, uw verzekering en u als eigenaar zijn 100% voor schade zelf verantwoordelijk.
Wat ik mis in dit stuk, is hoe dit principe in andere landen wordt gehanteerd. En hoe de stoffenreeks en analyse frequentie in andere landen is. Ook dat heeft natuurlijk forse invloed op dit statische principe.  Mijn gevoel is (en ik heb toch al een aantal impact analyses gedaan in andere EU landen) dat we met het verlaten van dit principe een fors aantal plaatsen stijgen op de eu ranglijst waterkwaliteit. Wordt het daarmee beter, nee, wordt de kwaliteit slechter, ook nee. Moeten we onverlet doorgaan met emissiebeperking, zeker.