secundair logo knw 1

Sleuteloverdracht door Julia Finkielsztajn (Noorderzijlvest) en Floor de Vries (FrieslandCampina) aan Jan Willem Brandwijk (Strukton)

Waterschap Noorderzijlvest is begonnen met de aanleg van de 20 kilometer lange persleidingen voor transport van afvalwater van Marum en Zuidhorn naar de nieuwe rioolwaterzuivering in Gaarkeuken. Het project behelst ook de aanleg van een leiding voor de afvoer van gezuiverd restwater van kaasproducent FrieslandCampina in Marum naar het van Starkenborghkanaal.

De aanleg van de leidingen is onderdeel van het project rwzi Westerkwartier, dat ook voorziet in de bouw van een nieuwe rioolwaterzuivering in Gaarkeuken. Met de aanleg van deze centrale zuivering, komen de verouderde zuiveringen in Marum en Zuidhorn te vervallen.

De vernieuwing van de zuiveringsinfrastructuur in Westerkwartier is nodig voor de verbetering van de waterkwaliteit en flora en fauna in de omgeving, aldus Noorderzijlvest. De bestaande zuiveringen voldoen niet meer aan de eisen die worden gesteld aan gezuiverd water. "Daarnaast is lozing van het gezuiverde water op het kwetsbare Dwarsdiep vanaf 2027 niet meer toegestaan. Een nieuwe centrale zuiveringsinstallatie in Gaarkeuken is daarom van groot belang om de waterkwaliteit en natuur te verbeteren."

Om het rioolwater van Marum en Zuidhorn naar de nieuwe zuivering te transporteren, is de aanleg van een nieuwe persleiding nodig. In een samenwerkingscontract met zuivelproducent FrieslandCampina is het waterschap overeengekomen dat tegelijk met de persleiding een effluentleiding wordt aangelegd. Deze loopt evenwijdig aan het tracé Marum - Gaarkeuken van het waterschap.

De leidingen worden gerealiseerd door Strukton Wegen en Beton. De aannemer past twee methodes toe. Zowel de traditionele manier waarbij een sleuf wordt gegraven om de leiding in te plaatsen alsook de aanleg via gestuurde boring. Bij een gestuurde boring wordt een deel van de nieuwe persleiding onder de grond doorgetrokken. Het project moet in het najaar van 2024 zijn afgerond.

Dan zal de nieuwe zuivering in Gaarkeuken nog niet klaar zijn. Deze installatie zou in opdracht van Noorderzijlvest worden gebouwd door aannemer Mobilis, maar beide partijen kregen onenigheid over compensatie van prijsstijgingen die ontstonden na de uitbraak van de oorlog in Oekraïne. Het geschil werd beslecht in een kort geding, waarna Noorderzijlvest met een andere partij, ADS Groep Water, in zee ging. Gevolg was wel dat de bouw vertraging opliep. Noorderzijlvest spreekt nu de verwachting uit dat het totale project rwzi Westerkwartier in 2025 opgeleverd wordt.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Is er een directe link naar de uitspraak beschikbaar? Ik vind de volgend passage van jullie artikel bijzonder verwoord: "Behalve over het gebruik van chemicaliën in het koelwater ging de rechtszaak ook over de voorwaarden van het waterschap voor lozingen in geval van onderhoud of reparatiewerkzaamheden aan installaties. Maar toestemming vooraf vond de rechter te ver gaan en een zogenoemde immissietoets (welke stoffen zitten erin) niet effectief." Lijkt me namelijk zeker niet in lijn met geldend waterkwaliteitsbeleid en ook niet met het oog op de uitspraak m.b.t. de tijdelijke achteruitgang. Wanneer een activiteit, en daarmee de lozing, invloed heeft op de waterkwaliteit is het uitgangspunt dat de impact van te voren bepaald en onderbouwd moet worden. Indien dit leidt tot een verslechtering van de situatie, moet voor de impactsbeoordeling (van een industriële lozing) het Handboek Immissietoets gebruikt worden om de impact te bepalen. 
Falend management is de reden niet de organisatorische complexiteit. En bij definitief splitsen komt er nog extra bestuurlijke complexiteit bij van publieke organisaties die moeten -maar slecht kunnen- samenwerken.
Aangezien de burger de rekening krijgt is het makkelijk om een beslissing te nemen. Lekker uit elkaar en opnieuw beginnen met een schone lei. Op naar het volgende wanbeleid. Men voelt zich niet aansprakelijk. 
Dag Manfred, 
kijk eens op www.pathema.nl 
Dat bedrijf levert al jaren apparatuur voor chemievrije koelwaterbehandeling. Ook bij grotere bedrijven. Niet zo groot als bij Chemelot waarschijnlijk, maar meer dan voldoende bewezen. Het principe is cavitatie, dus geen chloorelektrolyse. Voor de duidelijkheid, ik heb geen relatie met dit bedrijf.Jan Koning
Kijk dat is onderzoek met resultaat. Is het mogelijk dit naar de EU cie-leden te sturen die besluiten over toepassing drijfmest en Renure ipv Kunstmest -N. Toch flikken ze het om de norm voor Kunstmest- N hoog te houden. In Nederland is in vele onderzoeken en metingen aangetoond dat in de derogatiegebieden de NO3 gehalten veel lager zijn dan de de norm EN lager dan in niet derogatie gebieden!