secundair logo knw 1

Sleuteloverdracht door Julia Finkielsztajn (Noorderzijlvest) en Floor de Vries (FrieslandCampina) aan Jan Willem Brandwijk (Strukton)

Waterschap Noorderzijlvest is begonnen met de aanleg van de 20 kilometer lange persleidingen voor transport van afvalwater van Marum en Zuidhorn naar de nieuwe rioolwaterzuivering in Gaarkeuken. Het project behelst ook de aanleg van een leiding voor de afvoer van gezuiverd restwater van kaasproducent FrieslandCampina in Marum naar het van Starkenborghkanaal.

De aanleg van de leidingen is onderdeel van het project rwzi Westerkwartier, dat ook voorziet in de bouw van een nieuwe rioolwaterzuivering in Gaarkeuken. Met de aanleg van deze centrale zuivering, komen de verouderde zuiveringen in Marum en Zuidhorn te vervallen.

De vernieuwing van de zuiveringsinfrastructuur in Westerkwartier is nodig voor de verbetering van de waterkwaliteit en flora en fauna in de omgeving, aldus Noorderzijlvest. De bestaande zuiveringen voldoen niet meer aan de eisen die worden gesteld aan gezuiverd water. "Daarnaast is lozing van het gezuiverde water op het kwetsbare Dwarsdiep vanaf 2027 niet meer toegestaan. Een nieuwe centrale zuiveringsinstallatie in Gaarkeuken is daarom van groot belang om de waterkwaliteit en natuur te verbeteren."

Om het rioolwater van Marum en Zuidhorn naar de nieuwe zuivering te transporteren, is de aanleg van een nieuwe persleiding nodig. In een samenwerkingscontract met zuivelproducent FrieslandCampina is het waterschap overeengekomen dat tegelijk met de persleiding een effluentleiding wordt aangelegd. Deze loopt evenwijdig aan het tracé Marum - Gaarkeuken van het waterschap.

De leidingen worden gerealiseerd door Strukton Wegen en Beton. De aannemer past twee methodes toe. Zowel de traditionele manier waarbij een sleuf wordt gegraven om de leiding in te plaatsen alsook de aanleg via gestuurde boring. Bij een gestuurde boring wordt een deel van de nieuwe persleiding onder de grond doorgetrokken. Het project moet in het najaar van 2024 zijn afgerond.

Dan zal de nieuwe zuivering in Gaarkeuken nog niet klaar zijn. Deze installatie zou in opdracht van Noorderzijlvest worden gebouwd door aannemer Mobilis, maar beide partijen kregen onenigheid over compensatie van prijsstijgingen die ontstonden na de uitbraak van de oorlog in Oekraïne. Het geschil werd beslecht in een kort geding, waarna Noorderzijlvest met een andere partij, ADS Groep Water, in zee ging. Gevolg was wel dat de bouw vertraging opliep. Noorderzijlvest spreekt nu de verwachting uit dat het totale project rwzi Westerkwartier in 2025 opgeleverd wordt.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Ivm de Kaderrichtlijn Water wil ik dat de onderwaterplanten veel meer aandacht krijgen want dat is de beste manier om de waterkwaliteit te verbeteren. Wij doen dat in samenwerking met waterschap De Dommel en hoogheemraadschap Rijnlanden, de Vrouwe Vennepolder in Oude Ade en de Kampina in Oirschot. Een terrein van Het land van ons, in samenwerking met de Universiteit Leiden en de Radbouduniversiteit. Kunt u de problematiek ook van deze kant belichten. Wij kunnen met onderwaterplanten de kwaliteit direct verbeteren in enkele jaren zodat die wel aan de richtlijn voldoet. Vrgr Kees Koot, Waterplant.nl
Een goed idee. De Landelijke Waterwoonorganisatie (LWO)  wil graag meedenken en de ervaringen van op het water wonen delen. Laurens Klappe
Kijk bij anders omgaan, zeg besparing op kwaliteit drinkwater verbruik in Nederland, vooral ook eens naar België. Bij huizenbouw vereisen zij bv 6 m3 buffer tanks voor regenwateropvang voor toiletten en tuin en autowassen en… Als je met zo’n  simpele regel start kun je gigantisch op volume besparen. 10 jaar tijd 1.000.000 huizen erbij x 6 x 50 (= 300 m3 per woning)= 300.000.000.m3 op jaarbasis straks en een geweldige toename elk jaar!!!!
Ik geloof helemaal niets van dit doem verhaal. Zijn er nu al gebieden in de waddenzee die errst droog kwamen te liggen en nu niet meer? Zijn de oppervlaktes wadden tegen de eilenden en de vaste kustlijnen kleiner bij eb! Ik zie en hoor daar niets van! Wat ik wel hoor is dat de vaargeulen zeer snel verzanden en dat er 24 uur gebaggerd moet worden om te kunnen blijven varen.bwaar komt dat zand vandaan………..precies ! Dat is een continu proces en dat stopt niet door zeespiegel stijging. Dus maak je niet zo druk om de sterke natuur!
Wat een apart artikeltje Emile...  nitraat is niet organisch en liever stop ik wat zuurstof in infiltratiewater wanneer ik organische stoffen wil reduceren dan nitraat, dat immers het giftige nitriet kan vormen... de relatie met verbreding van irrigatiemogelijkheden met de aardappelteelt mort je nog maar eens uitleggen.. is toch iets heel anders? Joost