secundair logo knw 1

Vanaf de Vandenberg Air Force Base in Californië wordt vandaag de Sentinel-6 satelliet Michael Freilich gelanceerd. De kunstmaan is een Europees-Amerikaanse satelliet die gebouwd is om de verandering van het zeeniveau te monitoren. 

Sentinel-6 is de eerste van 2 identieke satellieten - de tweede wordt binnen vijf jaar gelanceerd - die tot minstens 2030 metingen van grote precisie moeten leveren. Daarmee wordt het onderzoek vanuit de ruimte naar de zeespiegelstijging voortgezet. Om de 10 dagen zal 95 procent van de ijsvrije oceanen in kaart worden gebracht.

De Sentinel-satellieten hebben elk de grootte van een minibusje met schuine zonnepanelen en zijn ontwikkeld door NASA en ESA, de ruimtevaartorganisaties van respectievelijk Amerika en Europa.

De satellieten omcirkelen de aarde in dezelfde baan als eerdere missies die gegevens over de zeespiegel in de laatste drie decennia leverden. De nieuwe kunstmanen zullen de ontwikkeling van het zeeniveau nauwkeurig volgen, maar moeten ook data leveren waarmee de klimaatmodellen kunnen worden verbeterd en de ontwikkelingen van weer en oceanen beter voorspeld kunnen worden. 

Klimaatonderzoekers beschouwen de nieuwe fase in de surveillance vanuit de ruimte als cruciaal voor het onderzoek naar de stijging van de zeespiegel, waarvan onduidelijk is in welke mate en omvang deze zal doorzetten. “Met deze metingen krijgen we beter inzicht in wanneer en hoeveel we ons moeten aanpassen", zegt onderzoekster Marjolijn Haasnoot van Deltares en Universiteit Utrecht tegen de NOS.

 

MEER INFORMATIE
ESA Video over Copernicus Sentinel-6

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@P.C. de RuiterOppervlakte is aangepast in 67 hectare.
Geachte Redactie, Dank voor uw bijdrage voor de uitreiking van de Keppler-prijzen. Afkomstig van een agrarisch akkerbouwbedrijf in het zuiden van de Haarlemmermeerpolder en betrokken vanaf het allereerste begin, de oplevering en dan nu een prijs als beloning. (Raadswerk Haarlemmermeer en fractie-ondersteuning Bestuur Rijnland)
Bovendien nog een tweede prijs in Hoofddorp, de Winnaar van de Publieksprijs de Gerritshoeve / Kastan van Ontwerper Architectenbureau Gijs de Waal. (Winnaars Arie Keppler Prijs 2024 - Architectuur.nl) Ik heb vaak en veel moeten uitleggen waarom juist in deze ruimte vragende polder opnieuw een aanslag wordt gedaan op vruchtbare agrarische grond. *)
De aanleiding van mijn reactie is een fout in de oppervlakte maat van de Piekberging, 16 ha. moet 67 ha. zijn. Aansluitend heb ik nog een verzoek om met een link ook de informatie over de Piekberging zelf te ontsluiten: https://www.rijnland.net/actueel/nieuwsoverzicht/piekberging-haarlemmermeer-wint-arie-keppler-prijs-2024/
https://www.rijnland.net/wat-doet-rijnland/in-uw-buurt/piekberging-haarlemmermeer/ 
https://www.rijnland.net/wat-doet-rijnland/in-uw-buurt/piekberging-haarlemmermeer/veel-gestelde-vragen-piekberging-haarlemmermeer/ *)
En de lozingen van de waterschappen zelf? Heeft al iemand een idee wat daar aan te doen is?
Interessante innnovatie.
Wat ik me nu afvraag met die sluitdeuren: ze moeten een faalkans hebben van iets van 10^-4 per jaar, mogelijk nog een factor 10 lager.
Hoeveel kogels heeft men laten vallen (op verschillende plaatsen) om te concluderen dat de faalkans als gevolg van een impact (25 kg bal van 22 meter hoogte lijkt me inderdaad een aardige klap geven) op een voldoende laag niveau zit?
Natuurlijk is een gat op één plek niet direct einde levensduur van deur, maar hij zal iig niet mogen bezwijken.