secundair logo knw 1

Beeld uit de simulatie van de damdoorbraak in de Dnipro.

Enkele uren na de doorbraak van de Kachovka-dam in Oekraïne hebben experts van ingenieursbureau Arcadis en technologiebedrijf Tygron een computermodel opgezet dat voorspelt hoe het water zal gaan stromen. Daarmee kunnen hulporganisaties precies zien welke wegen nog toegankelijk zijn en zo slachtoffers sneller bereiken.

1506 Bas AgerbeekBas Agerbeek"Technologisch gezien is deze aanpak een doorbraak op het gebied van het verkrijgen van inzicht in rampgebieden", zegt waterbeheerexpert Bas Agerbeek van Arcadis. "We combineren een supercomputer, big data, crowd-sourcing en satellietinformatie. Dat levert voorspellingen op die voorheen niet mogelijk waren."

Vorige week dinsdag, 6 juni, werd de Kachovka-dam in het zuiden van Oekraine opgeblazen, met enorme overstromingen als gevolg. Experts van Arcadis en Tygron, die eerder al mogelijke damdoorbraken doorrekenden voor Waterschap Rijn en IJssel, sloegen direct de handen ineen. Binnen een halve dag modelleerden ze de situatie rond de Kachovka-dam.

Dat leverde een soort Google Earth-kaart op, waarop te zien is hoe en wanneer delen van het gebied zullen overstromen. Voor deze simulaties maken ze gebruik van het Tygron Platform, waarmee real-time overstromingen worden gemodelleerd op basis van actuele gegevens dankzij geavanceerde ‘high performance computing’.

Oekraïense ingenieur
Het eerste resultaat deelden ze gelijk via LinkedIn, wat een waardevolle reactie opleverde van een Oekraïense ingenieur uit Cherson. Hij leverde foto’s aan waaruit bleek dat de breuk in de dam veel groter was dan uit de eerste tv-beelden bleek, vertelt Agerbeek. "Met zulke input uit het rampgebied kunnen we ons model continu valideren en betere voorspellingen maken."

Afgelopen weekend konden Agerbeek en zijn collega’s (Tijmen van der Sande en Jos van der Baan van Arcadis en Florian Witsenburg en Maxim Knepflé van Tygron) hun model verder verbeteren dankzij satellietbeelden van de overstromingen, gemaakt door een Fins bedrijf. Die komen volgens de Nederlanders in grote mate overeen met de resultaten van hun model.

Dat kan tot twintig dagen vooruit in detail voorspellen hoe de situatie in de gebieden is, hoe lang het water waar zal blijven staan en hoe het zal leeglopen. "Voor hulptroepen is dat van onschatbare waarde", meent de hydroloog. "Zij kunnen zien welke gebieden toegankelijk zijn en wat de schade aan wegen is. Maar ook waar het water blijft staan en het risico op uitbraken van cholera groot is. Zo kunnen ze prioriteiten bepalen voor medische hulpverlening."

Basispakket
Sinds afgelopen dinsdag zijn de resultaten, ook via LinkedIn, voor hulporganisaties op te vragen. Dat is inmiddels al een aantal keer gebeurd, zegt Agerbeek. Hij noemt de Britse organisatie Presidium Network. "Niet alles hierover kunnen we delen, omdat het gaat over zeer gevoelige operaties in een oorlogsgebied."

Voor Agerbeek en zijn collega’s, die hun model nog steeds aan het verbeteren zijn, is dit vrijwilligerswerk. Zij doen alles in eigen tijd, omdat ze stellig geloven dat de resultaten van waarde kunnen zijn om de humanitaire hulptroepen in het rampgebied te ondersteunen.

"Bij iedere volgende ramp zouden organisaties als het Rode Kruis en de VN over een basispakket met deze informatie moeten beschikken", meent hij. "En dat geldt natuurlijk ook voor de Nederlandse waterschappen, als er een dijkdoorbraak plaatsvindt."

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Falend management is de reden niet de organisatorische complexiteit. En bij definitief splitsen komt er nog extra bestuurlijke complexiteit bij van publieke organisaties die moeten -maar slecht kunnen- samenwerken.
Aangezien de burger de rekening krijgt is het makkelijk om een beslissing te nemen. Lekker uit elkaar en opnieuw beginnen met een schone lei. Op naar het volgende wanbeleid. Men voelt zich niet aansprakelijk. 
Dag Manfred, 
kijk eens op www.pathema.nl 
Dat bedrijf levert al jaren apparatuur voor chemievrije koelwaterbehandeling. Ook bij grotere bedrijven. Niet zo groot als bij Chemelot waarschijnlijk, maar meer dan voldoende bewezen. Het principe is cavitatie, dus geen chloorelektrolyse. Voor de duidelijkheid, ik heb geen relatie met dit bedrijf.Jan Koning
Kijk dat is onderzoek met resultaat. Is het mogelijk dit naar de EU cie-leden te sturen die besluiten over toepassing drijfmest en Renure ipv Kunstmest -N. Toch flikken ze het om de norm voor Kunstmest- N hoog te houden. In Nederland is in vele onderzoeken en metingen aangetoond dat in de derogatiegebieden de NO3 gehalten veel lager zijn dan de de norm EN lager dan in niet derogatie gebieden!
Ik ben dan toch benieuwd hoe je daadwerkelijk chemievrij gaat koelen. Er worden systemen aangeboden die chemievrije koelwaterbehandeling bieden maar in de praktijk zijn het gewoon elektrolyzers die chloor maken en tot zeer schadelijke gehalogeneerde reactieproducten leiden. Door de naïviteit van overheid en waterschap gaan die chemievrije verhalen er in als zoete koek. Maar ook watervoorbehandeling voor het krijgen van betere condities in een koelsysteem is het verplaatsen van het probleem omdat je voor bijvoorbeeld een omgekeerde RO weer antiscalants nodig hebt. Je hebt hoe dan ook voor effectieve koeling iets in de vorm van antiscalants, corrosie-inhibitoren en biocides nodig. Chemievrij ga je daarom nooit bereiken maar je kunt er wel over nadenken en tot een chemiearme oplossing komen. Sterker nog: er is al een naam voor: CAK. Chemie Arm Koelen.