secundair logo knw 1

Foto: U.S. Department of State

Drie Nederlandse geohydrologen onderzoeken hoe de watervoorziening in en rond het VN-vluchtelingenkamp Al Za’atari, op de grens van Syrië en Jordanië, kan worden verbeterd. Het onderzoek maakt deel uit van een breder ontwikkelingsproject van de gemeente Amsterdam en VNG International.

De hydrologen, Cedrick Gijsbertsen en Maarten Kuiper (beiden werkzaam bij Wareco Ingenieurs) en Lucas Borst (van waterleidingbedrijf PWN), voeren het onderzoek uit namens SamSamWater, een stichting met veel ervaring in het verbeteren van de watervoorziening in ontwikkelingsgebieden. In Al Za’atari wonen circa 80.000 vluchtelingen. "Het is ooit opgezet voor kortstondige opvang, maar het lijkt er nu op dat de mensen er langer zullen blijven en het een permanente stedelijke samenleving wordt," vertelt Maarten Kuiper. Het project van de gemeente Amsterdam en de VNG is dan ook speciaal opgezet om de stedelijke infrastructuur te verbeteren.

Het onderzoek van Borst, Kuiper en Gijsbertsen richt zich voornamelijk op watervoorziening voor vergroening en de ontwikkeling van landbouwgebieden voor de lange termijn. "Het grondwater is geen duurzame bron en het peil daalt met enkele meters per jaar. Er valt ook weinig regen, slechts 100 à 150 millimeter per jaar. Die neerslag moeten we dus zien te concentreren op een kleiner gebied, zodat daar zinvol landbouw kan worden bedreven. We zoeken naar mogelijkheden om het water vast te houden en te voorkomen dat het ongebruikt wegzakt of wegstroomt. Bijvoorbeeld door op hellende plekken dijkjes te bouwen en zo het water te verzamelen. Dit doen we overigens voor zowel de bewoners als het kamp als de omwonenden. Beide groepen moeten er van profiteren."

In eerste instantie verrichten de drie hydrologen hun onderzoek vanuit Nederland. In maart volgt dan een bezoek aan het vluchtelingenkamp. "Daar zullen we vooral veel gesprekken gaan voeren en kijken waar ze in en rond het kamp behoefte aan hebben. En welke technieken passen bij de lokale situatie en cultuur. Naar verwachting zullen we dan in april onze bevindingen kunnen presenteren. Kort daarop kan hopelijk een pilot van start gaan."

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Waarom dure, complexe en onderhouds intensieve ondergrondse oplossingen stimuleren als je water ook bovengronds kunt opvangen?
Begin eerst maar met het Veluwe meer en de randmeren uit te diepen en baggeren....perfecte opslagbuffer voor overvloed aan water.
@SebastiaanDat is een goede vraag als we het over de waterkwaliteit van rivieren hebben, maar in dit project zijn vooral kleine watertjes gemeten. Dat komt niet uit het buitenland, dus daar zullen we echt zelf mee aan de slag moeten!
Bijzonder. Veel waterschappen spreken nog van ‘aan en afhaakproblematiek’ waarbij de zorg juist is voor afhakende bedrijven, lees verminderde heffingsopbrengsten.
Natuurlijk is het slim als bedrijven afhaken, met duurzamere zuivering, eventueel gevolgd tot eigen directe lozing in gebied, en vervolgens tot eigen waterhergebruik. Prima.
Maar aub geen dogma. We spreken nog steeds over stedelijk afvalwater, waarbij het bedrijfswater zeker af en toe een waardevolle bijdrage is in de gehele keten.
In @KNW, @skiw, @vemw @dbc verband nog maar eens over spreken.
Reintje Paijmans Kriens Waterschapsverkiezingen: apart of niet?
"Kennis van Waterbeheer" en "Provinciaal bestuur"  voor een groot deel van onze bevolking, is naar mijn ervaring heel gering. De situatie  is per provincie ook geheel anders. Of je nu in Zuid-Holland woont of in Drenthe: water aanvoer, afvoer  en tekort zijn niet met elkaar te vergelijken. De grenzen vallen niet samen. 
Ik heb als geograaf ook veel te maken gehad met wat dat voor problemen voor de bevolking, stadsbesturen en waterschappen veroorzaakte. Stadsbesturen hebben, zeker in de huidige tijd, andere, grotere problemen op hun agenda staan. Op welke manier moet, kan betere voorlichting opgelost worden? Ik heb lezingen gegeven, excursies georganiseerd, bestuursleden van de waterschappen daarbij uitgenodigd en wat ik ook erg belangrijk vind, aan het voortgezet onderwijs voorlichting, onderwijs gegeven. Bij excursies vroeg ik aan de ouders van de leerlingen of zij "mee wilden helpen" met vervoer, eten, geld ophalen voor de bijkomende kosten. Vaak meldden meer ouders zich aan dan eigenlijk nodig was, maar dat had voor de waterschappen in velerlei opzicht positieve gevolgen.
"Samenwerking", overleg met de landen waar de rivieren ontstaan en door stromen, afspreken hoeveel water ieder land wil, kan, mag gebruiken, afvoeren, dat zijn problemen, die nauwelijks bekend zijn bij de bevolking.
Ik hoop dat dit soort onderwerpen net zo belangrijk worden gevonden als problemen met  auto rijden, parkeren en boodschappen doen.
Ik wens Nederland veel succes.