0
0
0
s2sdefault

Drie Nederlandse geohydrologen onderzoeken hoe de watervoorziening in en rond het VN-vluchtelingenkamp Al Za’atari, op de grens van Syrië en Jordanië, kan worden verbeterd. Het onderzoek maakt deel uit van een breder ontwikkelingsproject van de gemeente Amsterdam en VNG International.

De hydrologen, Cedrick Gijsbertsen en Maarten Kuiper (beiden werkzaam bij Wareco Ingenieurs) en Lucas Borst (van waterleidingbedrijf PWN), voeren het onderzoek uit namens SamSamWater, een stichting met veel ervaring in het verbeteren van de watervoorziening in ontwikkelingsgebieden. In Al Za’atari wonen circa 80.000 vluchtelingen. "Het is ooit opgezet voor kortstondige opvang, maar het lijkt er nu op dat de mensen er langer zullen blijven en het een permanente stedelijke samenleving wordt," vertelt Maarten Kuiper. Het project van de gemeente Amsterdam en de VNG is dan ook speciaal opgezet om de stedelijke infrastructuur te verbeteren.

Het onderzoek van Borst, Kuiper en Gijsbertsen richt zich voornamelijk op watervoorziening voor vergroening en de ontwikkeling van landbouwgebieden voor de lange termijn. "Het grondwater is geen duurzame bron en het peil daalt met enkele meters per jaar. Er valt ook weinig regen, slechts 100 à 150 millimeter per jaar. Die neerslag moeten we dus zien te concentreren op een kleiner gebied, zodat daar zinvol landbouw kan worden bedreven. We zoeken naar mogelijkheden om het water vast te houden en te voorkomen dat het ongebruikt wegzakt of wegstroomt. Bijvoorbeeld door op hellende plekken dijkjes te bouwen en zo het water te verzamelen. Dit doen we overigens voor zowel de bewoners als het kamp als de omwonenden. Beide groepen moeten er van profiteren."

In eerste instantie verrichten de drie hydrologen hun onderzoek vanuit Nederland. In maart volgt dan een bezoek aan het vluchtelingenkamp. "Daar zullen we vooral veel gesprekken gaan voeren en kijken waar ze in en rond het kamp behoefte aan hebben. En welke technieken passen bij de lokale situatie en cultuur. Naar verwachting zullen we dan in april onze bevindingen kunnen presenteren. Kort daarop kan hopelijk een pilot van start gaan."

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Prima initiatief van Delfland om juist in deze tijd van opstellen van waterprogramma's de link van klimaatverandering met het publiek te delen!
Jan Willem Rijke, Provincie Zuid-Holland.
Adviescommissies prima!
Goed alternatief is het uitgangspunt van 2008: Verkiezingen van belangenorganisaties.
Bestuurders met kennis van waterzaken vind ik zeer gewenst bij een technische uitvoeringsorganisatie wat de waterschappen zijn. Ik zie agrarische sector en industrie graag vertegenwoordigd in de waterschapsbestuurders, maar dan net als inwoners, als gekozen belangenorganisatie. Nu dubbele stem en zelfs driedubbele macht in het bestuur: Verstopt bij CDA en VVD en met geborgde macht als "geborgde zetel" met garantie op plek in Dagelijks Bestuur.
Zoals het zich doet aanzien zal het een geslepen insteek worden waarbij de veelal inmiddels zwaar gedupeerden aan het einde van hun latijn de duimschroeven worden opgedraaid door middel van het ondertekenen van verklaringen waarmee men afstand neemt van gerechtelijke procedures. Want er zou maar eens een gedupeerde bij het hof in het gelijk worden gesteld waardoor sprake van een precedentwerking.
Waar het echt om zou moeten gaan is de harde waarheid, het waarom juist de zwaar gedupeerden na zeven jaar dan wel langer nog altijd hun schade niet vergoed of een voor de veiligheid noodzakelijke versterking wordt bemoeilijkt/vertraagd. Groningers worden vermorzeld door Haagse corruptie. Zorgvuldig uitgedokterde snode plannen, waarbij de ene na de andere blokkade wordt opgetrokken om juist de zwaar gedupeerden eindeloos in een onmogelijke en zwaar belastende situatie te houden. Net zolang tot ze er letterlijk bij neervallen. Het Haagse ontzorgen en ruimhartig geld uitsluitend het eigen belang en de gedupeerde heeft het nakijken.
Ik verhuurde eens mijn studio met tuin aan Canadezen. In mijn schuur had ik enorme overlast duizendknoop. Zij waarschuwden mij hiervoor. Ook een ramp in hun land en zeiden dat de enige bestrijdingsmethode was: overgieten met kokend water. Ik zweer: het was weg!!!!! Heel soms steekt iets weer de kop op uit een verwaarloosde tuin v d buren.
Ik denk dat het Nederland weleens miljoenen kan schelen als zij deze methode zou toepassen.
A.D. vander Wees te Delft
Moderniseren uit oogpunt van democratie. Het is zoals zo vaak ook hier het geval dat blijkens het artikel er veel meer belangen spelen. sommige particuliere belangen, zoals die van een boer, kunnen heel goed essentieel samenvallen met het algemeen belang. Bestuurders, Tweede Kamerleden hebben vaak, nemen vaak te weinig tijd om een wetsvoorstel goed voor te bereiden, ontberen kennis door beperkte steun van van medewerkers. Er zijn te weinig medewerkers om sommige wetten zodanig te doorgronden op hun consequenties dat er rammelende wetgeving kan ontstaan. Iets waar de Raad van State ter zake kundig regelmatig op wijst. (niet mijn wijsheid, zie artikel in NRC 30 september)
Ik ben blij dat Delfland behoedzaam opereert en geen kind met het badwater weg gooit.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.