secundair logo knw 1

Het reserveringsgebied Stadsland in Deventer dat de gemeente op het oog heeft voor woningbouw

Op de in april gepubliceerde kaart van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat met ruimtelijk afwegingskader klimaatadaptieve gebouwde omgeving, ontbreken binnendijkse reserveringen langs de grote rivieren waar woningbouw taboe is.

Het gaat om zogeheten BKL-reserveringsgebieden (Besluit Kwaliteit Leefomgeving), die voorheen vielen in het BARRO (Besluit Algemene Regels Ruimtelijke Ordening), langs de Waal, Maas en IJssel. In deze door het rijk aangewezen binnendijkse gebieden is grootschalige woningbouw en bedrijfsterreinen niet toegestaan, omdat ze dienen als noodoverloopgebieden voor de grote rivieren bij extreme waterafvoeren.

Het ontbreken van 6 binnendijkse gebiedsreserveringen in het stroomgebied van de Rijn en 9 gebieden langs de Maas is opmerkelijk. Want de kaart van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat is bedoeld om gemeenten te adviseren over waar woningbouw wel of niet verstandig is met het oog op waterveiligheid, wateroverlast en bodemgeschiktheid.

Het ministerie erkent dat de gebieden niet op de kaart staan. “In het kaartmateriaal zijn de BARRO-gebieden inderdaad niet opgenomen”, reageert een woordvoerster. Maar volgens haar is het geen misser. “Het had een keuze kunnen zijn om dat wel te doen. Omwille van leesbaarheid en duidelijkheid zijn er meer zaken die niet precies zijn uitgewerkt in de kaarten. In de Waddenzee mag bijvoorbeeld ook niet gebouwd worden, terwijl we die niet rood hebben gemaakt. En bijvoorbeeld het natuurgebied De Veluwe is ook niet rood gemaakt, terwijl hier bouwen totaal niet aan de orde is.”

Deventer
Gemeente Deventer heeft het oog laten vallen op een rijksreserveringsgebied langs de IJssel voor de bouw van een nieuwe woonwijk. Het gaat om Stadsland. Volgens het ministerie is woningbouw op die plek niet toegestaan.

Buitendijks bouwen is formeel al verboden, maar aan de landzijde van de rivierdijken bestaat er nog veel onduidelijkheid over waar wel of niet een woonwijk kan komen. Bij het ministerie van IenW dringen waterveiligheidsexperts aan op zo snel mogelijke duidelijkheid. De ruimteclaims voor Integraal Riviermanagement worden op dit moment in kaart gebracht door het ministerie, aldus de woordvoerster.

Rli
Afgelopen week publiceerde de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) een advies met de boodschap: zie af van permanente bebouwing op plekken die later nodig zijn voor noodopvang van overvloedige hoeveelheden rivierwater.

De huidige binnendijkse BKL-reserveringen het stroomgebied van de Rijn zijn: retentiegebied in de Rijnstrangen, Stadsland bij Deventer, dijkteruglegging Brakel, dijkteruglegging Oosterhout, dijkteruglegging Loenen en de hoogwatergeul Varik-Heesselt.

De reserveringsgebieden voor de lange termijn voor de Maas zijn de locaties bij dijkverlegging Bokhoven, dijkverlegging Kraaijenbergse Plassen, retentiegebied Kraaijenbergse Plassen-west, retentiegebied Keent Zuid bij Reek, retentiegebieden dijkverlegging Overasselt, dijkverlegging Alem, dijkverlegging Moordhuizen, dijkverleggingen Hedel en dijkverleggingen Noorzijde Bergsche Maas.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@P.C. de RuiterOppervlakte is aangepast in 67 hectare.
Geachte Redactie, Dank voor uw bijdrage voor de uitreiking van de Keppler-prijzen. Afkomstig van een agrarisch akkerbouwbedrijf in het zuiden van de Haarlemmermeerpolder en betrokken vanaf het allereerste begin, de oplevering en dan nu een prijs als beloning. (Raadswerk Haarlemmermeer en fractie-ondersteuning Bestuur Rijnland)
Bovendien nog een tweede prijs in Hoofddorp, de Winnaar van de Publieksprijs de Gerritshoeve / Kastan van Ontwerper Architectenbureau Gijs de Waal. (Winnaars Arie Keppler Prijs 2024 - Architectuur.nl) Ik heb vaak en veel moeten uitleggen waarom juist in deze ruimte vragende polder opnieuw een aanslag wordt gedaan op vruchtbare agrarische grond. *)
De aanleiding van mijn reactie is een fout in de oppervlakte maat van de Piekberging, 16 ha. moet 67 ha. zijn. Aansluitend heb ik nog een verzoek om met een link ook de informatie over de Piekberging zelf te ontsluiten: https://www.rijnland.net/actueel/nieuwsoverzicht/piekberging-haarlemmermeer-wint-arie-keppler-prijs-2024/
https://www.rijnland.net/wat-doet-rijnland/in-uw-buurt/piekberging-haarlemmermeer/ 
https://www.rijnland.net/wat-doet-rijnland/in-uw-buurt/piekberging-haarlemmermeer/veel-gestelde-vragen-piekberging-haarlemmermeer/ *)
En de lozingen van de waterschappen zelf? Heeft al iemand een idee wat daar aan te doen is?
Interessante innnovatie.
Wat ik me nu afvraag met die sluitdeuren: ze moeten een faalkans hebben van iets van 10^-4 per jaar, mogelijk nog een factor 10 lager.
Hoeveel kogels heeft men laten vallen (op verschillende plaatsen) om te concluderen dat de faalkans als gevolg van een impact (25 kg bal van 22 meter hoogte lijkt me inderdaad een aardige klap geven) op een voldoende laag niveau zit?
Natuurlijk is een gat op één plek niet direct einde levensduur van deur, maar hij zal iig niet mogen bezwijken.