secundair logo knw 1

Leerlingen bereiden opdracht voor / Afbeelding Noorderzijlvest

Om te voldoen aan de Kaderrichtlijn water moet de waterkwaliteit van het Paterswoldsemeer in Groningen verbeteren. Waterschap Noorderzijlvest heeft nu de hulp ingeroepen van middelbare scholen bij het ontwerpen van vissenhotels.

Meer dan 200 leerlingen van drie middelbare scholen uit de omgeving van Groningen storten zich de komende twee maanden op een opdracht van waterschap Noorderzijlvest: het ontwerpen van kunstmatige schuil- en paaiplaatsen voor vissen en kleine waterbeestjes. De komst van deze vissenhotels is nodig omdat de waterkwaliteit in het Paterswoldsemeer moet verbeteren om te voldoen aan de Kaderrichtlijn water.

Annemiek van der Lans 180 vk Annemieke van der Lans“Bij het opzetten van de maatregelen om de waterkwaliteit te verbeteren, is een participatieproject opgezet”, vertelt Annemieke van der Lans van Noorderzijlvest. Daarbij wordt samen met omwonenden en betrokkenen gekeken welke maatregelen bijdragen aan het verbeteren van de waterkwaliteit, de recreatiemogelijkheden en aan het ontwikkelen van nieuwe natuur.

Er wordt zes hectare aan natuurvriendelijke oevers en -zones aangelegd als leefgebied voor de waterdieren. “Maar het Paterswoldsemeer heeft meer schuil- en paaiplekken nodig om te voldoen aan de richtlijn. Daarom is in de planning opgenomen om in 2022 te beginnen met de aanleg van vissenhotels. Die worden onder lange steigers aangelegd. Daar liggen ze veilig en hebben recreanten er geen last van.”

Bij het ontwerpen van de vissenhotels hoopt Noorderzijlvest op de hulp van 200 scholieren van drie Technasia, waar bètatechnisch onderwijs op havo- en vwo-niveau wordt aangeboden. Dit project past volgens Van der Lans bij de educatiedoelen van het waterschap. “Wij willen het waterbewustzijn onder jongeren verhogen op een manier die aansluit op hun belevingswereld. Dat vinden we belangrijk omdat we de jongeren zelf willen informeren over het werk van het waterschap en het belang van klimaat-issues. Ook willen we ze natuurlijk interesseren in het watervak.”

Van de scholieren wordt verwacht dat ze zelf onderzoek doen naar de ecologie van het meer en de omgeving. Ook moeten ze niet alleen de vormgeving van de vissenhotels op zich nemen, maar ook manieren bedenken om deze schuilplekken zichtbaar te maken in de omgeving. “Uiteindelijk zal dat leiden tot voorstellen van de scholieren die door een vakjury zullen worden beoordeeld. Eind van het jaar weten we welke ontwerpen zijn gekozen. We zijn nu aan het zoeken naar een mbo-instelling om die vissenhotels ook daadwerkelijk te bouwen. Dat zou heel mooi zijn, want dat zou de educatiecirkel helemaal rond maken.”

 
Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Waterniveau in rivieren stijgt niet over de volle lengte. Pas in het deltagebied wordt er overlast ondervonden. 
Hoe denk je dat een rivier met een waterval over de volle lente evenveel stijgt??


Het aanblijven van Woolderink in het waterschapsbestuur zal niet de rust brengen om op een verantwoorde manier besluiten te nemen, wrok zal meespelen in de besluitvorming, integriteit is een issue in politiek en bestuur.
Dus rest maar 1 ding.
Juist opstappen
De term richtlijn is hier onjuist. Het gaat om een richtsnoer (guidance document). Een richtlijn heeft de status van wetgeving, een richtsnoer niet. Verder prima initiatief. 
@A.VosZo voelt het wel soms, he?  Maar met naar elkaar wijzen en zeggen 'zolang hij niet iets doet, doe ik ook niets' komen we niet verder. We zijn helaas niet zo braaf, NL heeft zelfs de rechter nodig gehad om ons te dwingen ons afgesproken huiswerk te doen. (Urgenda)
Misschien sneller de dijken ophogen. Al stoot ons landje geen CO2 meer uit, en rijden we allemaal elekritisch, weinig vee, geen gas meer, geen hout stook, dan nog blijft de zeespiegel stijgen - niet iedereen is zo braaf als wij zijn.