secundair logo knw 1

Leerlingen bereiden opdracht voor / Afbeelding Noorderzijlvest

Om te voldoen aan de Kaderrichtlijn water moet de waterkwaliteit van het Paterswoldsemeer in Groningen verbeteren. Waterschap Noorderzijlvest heeft nu de hulp ingeroepen van middelbare scholen bij het ontwerpen van vissenhotels.

Meer dan 200 leerlingen van drie middelbare scholen uit de omgeving van Groningen storten zich de komende twee maanden op een opdracht van waterschap Noorderzijlvest: het ontwerpen van kunstmatige schuil- en paaiplaatsen voor vissen en kleine waterbeestjes. De komst van deze vissenhotels is nodig omdat de waterkwaliteit in het Paterswoldsemeer moet verbeteren om te voldoen aan de Kaderrichtlijn water.

Annemiek van der Lans 180 vk Annemieke van der Lans“Bij het opzetten van de maatregelen om de waterkwaliteit te verbeteren, is een participatieproject opgezet”, vertelt Annemieke van der Lans van Noorderzijlvest. Daarbij wordt samen met omwonenden en betrokkenen gekeken welke maatregelen bijdragen aan het verbeteren van de waterkwaliteit, de recreatiemogelijkheden en aan het ontwikkelen van nieuwe natuur.

Er wordt zes hectare aan natuurvriendelijke oevers en -zones aangelegd als leefgebied voor de waterdieren. “Maar het Paterswoldsemeer heeft meer schuil- en paaiplekken nodig om te voldoen aan de richtlijn. Daarom is in de planning opgenomen om in 2022 te beginnen met de aanleg van vissenhotels. Die worden onder lange steigers aangelegd. Daar liggen ze veilig en hebben recreanten er geen last van.”

Bij het ontwerpen van de vissenhotels hoopt Noorderzijlvest op de hulp van 200 scholieren van drie Technasia, waar bètatechnisch onderwijs op havo- en vwo-niveau wordt aangeboden. Dit project past volgens Van der Lans bij de educatiedoelen van het waterschap. “Wij willen het waterbewustzijn onder jongeren verhogen op een manier die aansluit op hun belevingswereld. Dat vinden we belangrijk omdat we de jongeren zelf willen informeren over het werk van het waterschap en het belang van klimaat-issues. Ook willen we ze natuurlijk interesseren in het watervak.”

Van de scholieren wordt verwacht dat ze zelf onderzoek doen naar de ecologie van het meer en de omgeving. Ook moeten ze niet alleen de vormgeving van de vissenhotels op zich nemen, maar ook manieren bedenken om deze schuilplekken zichtbaar te maken in de omgeving. “Uiteindelijk zal dat leiden tot voorstellen van de scholieren die door een vakjury zullen worden beoordeeld. Eind van het jaar weten we welke ontwerpen zijn gekozen. We zijn nu aan het zoeken naar een mbo-instelling om die vissenhotels ook daadwerkelijk te bouwen. Dat zou heel mooi zijn, want dat zou de educatiecirkel helemaal rond maken.”

 
Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Falend management is de reden niet de organisatorische complexiteit. En bij definitief splitsen komt er nog extra bestuurlijke complexiteit bij van publieke organisaties die moeten -maar slecht kunnen- samenwerken.
Aangezien de burger de rekening krijgt is het makkelijk om een beslissing te nemen. Lekker uit elkaar en opnieuw beginnen met een schone lei. Op naar het volgende wanbeleid. Men voelt zich niet aansprakelijk. 
Dag Manfred, 
kijk eens op www.pathema.nl 
Dat bedrijf levert al jaren apparatuur voor chemievrije koelwaterbehandeling. Ook bij grotere bedrijven. Niet zo groot als bij Chemelot waarschijnlijk, maar meer dan voldoende bewezen. Het principe is cavitatie, dus geen chloorelektrolyse. Voor de duidelijkheid, ik heb geen relatie met dit bedrijf.Jan Koning
Kijk dat is onderzoek met resultaat. Is het mogelijk dit naar de EU cie-leden te sturen die besluiten over toepassing drijfmest en Renure ipv Kunstmest -N. Toch flikken ze het om de norm voor Kunstmest- N hoog te houden. In Nederland is in vele onderzoeken en metingen aangetoond dat in de derogatiegebieden de NO3 gehalten veel lager zijn dan de de norm EN lager dan in niet derogatie gebieden!
Ik ben dan toch benieuwd hoe je daadwerkelijk chemievrij gaat koelen. Er worden systemen aangeboden die chemievrije koelwaterbehandeling bieden maar in de praktijk zijn het gewoon elektrolyzers die chloor maken en tot zeer schadelijke gehalogeneerde reactieproducten leiden. Door de naïviteit van overheid en waterschap gaan die chemievrije verhalen er in als zoete koek. Maar ook watervoorbehandeling voor het krijgen van betere condities in een koelsysteem is het verplaatsen van het probleem omdat je voor bijvoorbeeld een omgekeerde RO weer antiscalants nodig hebt. Je hebt hoe dan ook voor effectieve koeling iets in de vorm van antiscalants, corrosie-inhibitoren en biocides nodig. Chemievrij ga je daarom nooit bereiken maar je kunt er wel over nadenken en tot een chemiearme oplossing komen. Sterker nog: er is al een naam voor: CAK. Chemie Arm Koelen.