Waterschap Vechtstromen heeft gisteren (vrijdag) een verbod ingesteld voor het onttrekken van grondwater in delen van Twente en Salland om te voorkomen dat er onherstelbare schade ontstaat aan de natuur. Vallei en Veluwe stelt vandaag (zaterdag) een onttrekkingsverbod oppervlaktewater in voor het inlaatgebied polder Hattem, ook hier met als reden om 'onomkeerbarre schade' te voorkomen.

Er mag in delen van Twente geen grondwater meer worden onttrokken in kwetsbare, grondwaterafhankelijke natuurgebieden en in zones van 200 meter rondom deze natuurgebieden. Doordat het neerslagtekort oploopt dreigt er onherstelbare schade te ontstaan aan deze natuur, aldus het waterschap, dat zich baseert op ervaringen in de droge jaren 2018, 2019 en 2020.

Het verbod geldt voor beheergebieden ten zuiden van de Overijsselse Vecht. “Voor het gebied ten noorden van de Vecht is de situatie met een neerslagtekort van ca. 169 mm op dit moment minder nijpend, maar ook hier houden we de situatie nauwlettend in de gaten.”

Vallei en Veluwe stelt vandaag (zaterdag) voor het inlaatgebied polder Hattem een verbod in om oppervlaktewater te gebruiken voor beregenen (gras en maïs). “Deze maatregel is nodig om te voorkomen dat het waterpeil in de polder Hattem zakt en er onomkeerbare schade ontstaat”, schrijft het waterschap. Dat heeft een noodpomp geplaatst om water vanuit de IJssel in het toevoerkanaal te pompen, zodat het gemaal de polder van water kan blijven voorzien.

Achterhoek
In de Achterhoek heeft het waterschap Rijn en IJssel nog geen verboden uitgevaardigd voor het onttrekken van grondwater rondom kwetsbare natuurgebieden. Twee jaar geleden gebeurde dat nog wel, voor de Zumpe bij Doetinchem en Stelkampsveld bij Borculo.

De situatie is nu anders en dat is mede te danken aan boeren die in samenspraak met het waterschap waterputten in de buurt van kwetsbare natuurgebieden buiten werking hebben gesteld, schrijft dagblad De Gelderlander. Die maatregel heeft geholpen, zegt beleidsadviseur Jan Polman van het waterschap tegen de krant. Voor zo lang het duurt, want het grondwaterpeil blijft maar net boven de kritische grens in het werkgebied van Rijn en IJssel.

Brabant
Waterschap Brabantse Delta past de tijden van het verbod om te beregenen met oppervlaktewater aan. Dinsdag werd dit verbod ingesteld van 07.00 uur tot 19.00 uur. Dat tijdsframe is aangepast op verzoek van de boeren. Nu mag van 09.00 tot 21.00 uur niet meer worden beregend met water uit beken en sloten. De maatregel geldt voor het hele werkgebied van Waterschap Brabantse Delta, zowel voor de zand- als voor de kleigronden.

Groningen
In Groningen zijn de gevolgen van de droogte zichtbaar in Westerwolde en de Veenkoloniën. Waterschap Hunze en Aa’s plaatste pompen op diverse plekken (gemaal Vennix en gemaal Veendam) om extra water aan te voeren naar kwetsbare gebieden. Water uit het IJsselmeer wordt aangevoerd naar het Veenmarken, het zuidelijke deel van de Veenkoloniën.

Het waterschap betwijfelt of de aanvoer (4.000 liter per seconde) voldoende is. “De watervraag is groter dan dat. Dit heeft te maken met de zeer hoge temperaturen van dit moment. De verdamping is groot en er wordt nog veel beregend.” Als de situatie niet verandert, gaat het waterschap begin volgende week extra maatregelen nemen. “Het zou kunnen dat we een beregeningsverbod voor overdag afkondigen.”

Limburg
Waterschap Limburg gaat inventariseren welke boeren in nood komen als de droogte aanhoudt en het huidige onttrekkingsverbod wordt aangescherpt. "De situatie is zorgelijk", schrijft het waterschap. "Droogval in de beken neemt toe. Er wordt volgende week wel wat regen verwacht, maar die biedt waarschijnlijk weinig verlichting." 

Boeren en tuinders die volledig zijn aangewezen op oppervlaktewater, kunnen in de problemen komen, aldus het waterschap. Door knelgebieden in kaart te brengen, ontstaat de mogelijkheid om te kijken hoe problemen van individuele boeren kunnen worden opgelost, zegt dagelijks bestuurder Chrit Wolfhagen.

Boeren en tuinders kunnen zich tot maandag 15 augustus 8.00 uur melden bij het waterschap.

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@Michiel Doude van TroostwijkZeespiegelstijging is wereldwijd al 33cm per eeuw (3,3 mm/y) maar complex verdeeld. (zie afbeelding ref - https://sealevel.nasa.gov/understanding-sea-level/regional-sea-level/overview ).
Voor de Nederlandse kust is een versnelling aangetoond.
Het is eigenlijk heel simpel: als de aarde warmer wordt wordt ook de oceaan warmer en warmer water zet uit. Smelt van landijs versterkt het geheel en ook dat zit eraan te komen. Doordat wij relatief dicht bij een grote ijsmassa zitten is er ook nog het vingerafdruk effect: de zeespiegelstijging wordt gedempt omdat er minder water wordt aangetrokken met een kleinere ijsmassa. Ook dat effect is aangetoond.
https://climate.nasa.gov/news/2626/evidence-of-sea-level-fingerprints/
En dan ook nog landspiegeldaling, verhoogde rivier afvoeren en piekneerslag (droge neerslag want direct afgevoerd) plus de zomerdroogtes...
Geen reden tot paniek, daar schiet je niks meer op: wel voor een meer urgente aanpak in samenhang. Nederland is erg kwetsbaar en een groot incident is voldoende om ons kaartenhuis te doen omvallen.
Bekijk deze informatieve presentatie over "landspiegelstijging en levende landschappen" van prof Kleinhans.
https://youtu.be/8MHifaE62gw
Dit is een gaaf statement. Ben benieuwd naar de smaak van het biertje.
Het is mijn ervaring dat als je de dikke stengels onder een knoop op zeg 30 cm hoogte afknipt, de stengel opvult met paar procentige glyfosaat, alles in de directe omgeving aan plant mee gaat. Je dood dan via de wortel ipv het blad en er naast spuiten...
Heet water, electrocutie, afdekken, allemaal leuk, maar beperkt effectief en mega duur.
Over zulke grote hoeveelheden gif hebben we het nou ook weer niet......
De zeespiegelstijging is onder de 20 cm per eeuw.
Er is geen reden aan te nemen dat hier een versnelling in gaande is. Artikel lijkt iets verergering te suggereren. Dat lijkt dan dus niet zo.
Oprukkend zout blijft daarmee een belangrijk aandachtspunt, geen reden tot paniek.
Dries Buitenwerf Eindelijk, het d-woord viel
Watertekort: In Nederland is het de gewoonte om water altijd vanaf oppervlakte te infiltreren in de bodem, nu weten we als we altijd een richting door een filter gaan dat dit filter dichtslaat en we steeds minder water via deze route naar het diepere grondwater zullen stromen. Als we willen voorkomen dat het diepere zoete grondwater vervolgens door zeewater wordt aangevuld zullen we dus in Oost Nederland het grondwater van onderaf moeten aanvullen cq ipv 100 m boven afpomphoogte infiltreren op 100 m onder afpomp hoogte in moeten pompen. Water dat onder druk op deze diepte (boven het zoute grondwater) wordt toegevoerd zal geen verstopping creëren en zout water wegdrukken. De weg naar boven gaat heel traag omdat het water afhankelijk van de soortelijke massa verschillen meest horizontaal zal bewegen. Als er vervolgens 100 m hoger water wordt opgepompt, zal er minder zeewater naar binnen worden getrokken.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!