secundair logo knw 1

Het demissionaire kabinet heeft besloten ruim 41 miljoen euro te investeren de veiligheid op de Noordzee. Mark Harbers, de minister van Infrastructuur en Waterstaat, schreef dit in een brief aan de Tweede Kamer.

In de Kamberbrief schrijft minister Harbers dat de Noordzee, als EU-buitengrens en vanwege de economische belangen, belangrijk is voor de nationale veiligheid. Dit belang stijgt nog omdat de Noordzee belangrijk is voor de energietransitie. Harbers geeft aan dat dat voorbereidingshandelingen voor verstoring en sabotage van onderzeese kabels en leidingen al eerder zijn vastgesteld.

De minister schrijft verder dat Russische entiteiten de Noordzee infrastructuur in kaart brengen en activiteiten ondernemen die duiden op spionage. ‘Zou bijvoorbeeld een aanzienlijk deel van de infrastructuur voor aardgas of windmolenparken worden gesaboteerd, dan kan dit negatieve effecten hebben voor de voorzieningszekerheid van energie en grote kosten met zich mee brengen.’

Daarom investeert het kabinet de komende twee jaar ruim 41 miljoen euro in de veiligheid op de Noordzee. Harbers onderscheidt daarbij maatregelen in drie sporen: om ongeregeldheden te voorkomen, op het spoor te komen en op ongeregeldheden reageren.

De eerste aandacht gaat daarbij uit naar het plaatsen van meer sensoren en de inzet van radar en satellieten. Het uiteindelijke doel is volgens Harbers toe te werken naar een systeem dat de Noordzee voortdurend kan monitoren, maar dat zal met deze investering niet worden bereikt. Deze is bedoeld voor de komende anderhalf jaar. Harbers: ‘Besluitvorming over verdere investeringen is aan een volgend kabinet.’

Omdat veiligheid op de Noordzee niet een zaak van Nederland alleen is, noemt de minister samenwerking met andere Noordzee-landen essentieel. In dat kader is daarom in april een overeenkomst gesloten met België, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Noorwegen en Denemarken om informatie en goede voorbeelden te delen en gezamenlijk te werken aan crisisbeheersing.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Een goede actie van de UvW. Logisch zou nu ook zijn om een vergelijkbare brief naar de regering te sturen ten aanzien van het verbieden van bestrijdingsmiddelen en te veel aan mest. 
De heer Revis is afkomstig uit een openlijk natuurvijandige partij als de VVD. Ook als wethouder RO in Den Haag is van hem geen enkel, ik herhaal, geen enkel groen feit bekend, tenzij ik iets heb gemist. SBB heeft zware klappen opgelopen door de Bleker-bezuinigingen. Zo is in de provincie Zuid-Holland de subsidie voor onderhoud en beheer gedaald van 45% naar 25%. SBB staat op het punt om natuur- en recreatiegebieden af te sluiten. Om in kabinetstermen te spreken een natuurcrisis. Ondanks dat we van de heer  Revis qua achtergrond niets mogen verwachten, zou hij, je weet het maar nooit, juist vanwege zijn achtergrond, SBB goede diensten kunnen bewijzen. Ik wens hem uiteraard veel succes en waar wij als KNNV-afdelingen Zuid-Holland kunnen steunen, zullen we dat beslist doen.
Huub van 't Hart, secretaris Natuurbescherming KNNV Natuurlijk Zuid-Holland
Dat klinkt allemaal mooi, maar wat als er in de tussentijd een zware storm met hoog water langskomt? Jullie spreken jezelf gewoon tegen. Jullie zeggen dat de duinen, om de veiligheid te waarborgen,  minimaal 7,64m hoog en 43 meter breed moeten zijn. Dat zijn die z.g. 'kerven' absoluut niet. Maar dat zou geen probleem zijn, want de golven doven uit op het oplopende profiel. Hoe kunnen beide beweringen tegelijkertijd waar zijn? Graag een goed onderbouwde reactie. 
Goed dat je dit doet Jelmer. Er zit zoveel kennis verstopt in het verleden. Door daar goed naar te kijken kun je waardevolle oplossingen in het heden creëren 👍🏼erfgoedstichting De Hollandse Cirkel (www.hollandsecirkel.nl)  werkt er al jaren aan om de historie van de geodesie/landmeetkunde/geo-informatie te kunnen ontsluiten naar het heden en de toekomst. 
@H2O redactie Geachte Redactie, dank voor uw correctie en web-site verwijzing naar de Piekberging.
Nu de dijken goed met gras begroeid zijn, test Rijnland de Piekberging Haarlemmermeer in Buitenkaag van donderdag 7 tot en met dinsdag 19 november. We vullen en legen de piekberging één keer om er zeker van te zijn dat alles goed werkt. Volg de test live via de livestreams