secundair logo knw 1

Het demissionaire kabinet heeft besloten ruim 41 miljoen euro te investeren de veiligheid op de Noordzee. Mark Harbers, de minister van Infrastructuur en Waterstaat, schreef dit in een brief aan de Tweede Kamer.

In de Kamberbrief schrijft minister Harbers dat de Noordzee, als EU-buitengrens en vanwege de economische belangen, belangrijk is voor de nationale veiligheid. Dit belang stijgt nog omdat de Noordzee belangrijk is voor de energietransitie. Harbers geeft aan dat dat voorbereidingshandelingen voor verstoring en sabotage van onderzeese kabels en leidingen al eerder zijn vastgesteld.

De minister schrijft verder dat Russische entiteiten de Noordzee infrastructuur in kaart brengen en activiteiten ondernemen die duiden op spionage. ‘Zou bijvoorbeeld een aanzienlijk deel van de infrastructuur voor aardgas of windmolenparken worden gesaboteerd, dan kan dit negatieve effecten hebben voor de voorzieningszekerheid van energie en grote kosten met zich mee brengen.’

Daarom investeert het kabinet de komende twee jaar ruim 41 miljoen euro in de veiligheid op de Noordzee. Harbers onderscheidt daarbij maatregelen in drie sporen: om ongeregeldheden te voorkomen, op het spoor te komen en op ongeregeldheden reageren.

De eerste aandacht gaat daarbij uit naar het plaatsen van meer sensoren en de inzet van radar en satellieten. Het uiteindelijke doel is volgens Harbers toe te werken naar een systeem dat de Noordzee voortdurend kan monitoren, maar dat zal met deze investering niet worden bereikt. Deze is bedoeld voor de komende anderhalf jaar. Harbers: ‘Besluitvorming over verdere investeringen is aan een volgend kabinet.’

Omdat veiligheid op de Noordzee niet een zaak van Nederland alleen is, noemt de minister samenwerking met andere Noordzee-landen essentieel. In dat kader is daarom in april een overeenkomst gesloten met België, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Noorwegen en Denemarken om informatie en goede voorbeelden te delen en gezamenlijk te werken aan crisisbeheersing.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@P.C. de RuiterOppervlakte is aangepast in 67 hectare.
Geachte Redactie, Dank voor uw bijdrage voor de uitreiking van de Keppler-prijzen. Afkomstig van een agrarisch akkerbouwbedrijf in het zuiden van de Haarlemmermeerpolder en betrokken vanaf het allereerste begin, de oplevering en dan nu een prijs als beloning. (Raadswerk Haarlemmermeer en fractie-ondersteuning Bestuur Rijnland)
Bovendien nog een tweede prijs in Hoofddorp, de Winnaar van de Publieksprijs de Gerritshoeve / Kastan van Ontwerper Architectenbureau Gijs de Waal. (Winnaars Arie Keppler Prijs 2024 - Architectuur.nl) Ik heb vaak en veel moeten uitleggen waarom juist in deze ruimte vragende polder opnieuw een aanslag wordt gedaan op vruchtbare agrarische grond. *)
De aanleiding van mijn reactie is een fout in de oppervlakte maat van de Piekberging, 16 ha. moet 67 ha. zijn. Aansluitend heb ik nog een verzoek om met een link ook de informatie over de Piekberging zelf te ontsluiten: https://www.rijnland.net/actueel/nieuwsoverzicht/piekberging-haarlemmermeer-wint-arie-keppler-prijs-2024/
https://www.rijnland.net/wat-doet-rijnland/in-uw-buurt/piekberging-haarlemmermeer/ 
https://www.rijnland.net/wat-doet-rijnland/in-uw-buurt/piekberging-haarlemmermeer/veel-gestelde-vragen-piekberging-haarlemmermeer/ *)
En de lozingen van de waterschappen zelf? Heeft al iemand een idee wat daar aan te doen is?
Interessante innnovatie.
Wat ik me nu afvraag met die sluitdeuren: ze moeten een faalkans hebben van iets van 10^-4 per jaar, mogelijk nog een factor 10 lager.
Hoeveel kogels heeft men laten vallen (op verschillende plaatsen) om te concluderen dat de faalkans als gevolg van een impact (25 kg bal van 22 meter hoogte lijkt me inderdaad een aardige klap geven) op een voldoende laag niveau zit?
Natuurlijk is een gat op één plek niet direct einde levensduur van deur, maar hij zal iig niet mogen bezwijken.