secundair logo knw 1

De WaterQi is geplaatst in een sloot in Hoek van Holland. Foto Hoogheemraadschap van Delfland

Het Hoogheemraadschap van Delfland zet een innovatieve techniek in om weer leven in een vervuilde sloot te brengen. Dat gebeurt met de WaterQi, een apparaat dat kleine zuurstofbelletjes in het water blaast.

In de sloot bij het volkstuinencomplex De Noort Bonnen in Hoek van Holland is onlangs een bijzonder apparaat geplaatst. De WaterQi, die bestaat uit drie grote ronde tonnen, moet de waterkwaliteit verbeteren. Dat doet hij door kleine zuurstofbelletjes te produceren.

Het gaat om een proef van het Hoogheemraad van Delfland, die twee jaar zal duren. Er zijn al verschillende maatregelen genomen om de waterkwaliteit ter plaatse te verbeteren, maar die hebben nog onvoldoende resultaat opgeleverd, vertelt woordvoerder Thecla den Hoed.

"Wij hebben extra gebaggerd en de gemeente is bezig met de aanpassing van het rioolsysteem, maar het water is nog steeds zuurstofarm. Dat komt vooral door een gebrek aan doorstroming, bladval en incidentele riooloverstorten. We hopen dat de WaterQi bijdraagt aan een verdere verbetering."

Bacteriën
Het apparaat produceert kleine zuurstofbelletjes die lang in het water blijven, zodat ze kunnen worden opgenomen in het ecosysteem. De bacteriën in het water gebruiken de zuurstof bij het opruimen van organisch afval en ook waterplanten en -dieren kunnen niet zonder.

In de WaterQi zit een pomp die ervoor zorgt dat het water in beweging komt en dat het zuurstofrijke water verder wordt verspreid. Het schuim dat het apparaat produceert, wordt afgevangen en verwijderd.

Twee jaar geleden heeft Delfland al met een kleinere versie van de WaterQi geëxperimenteerd in een sloot in Pijnacker-Nootdorp. Volgens het hoogheemraadschap werden hier goede resultaten behaald en ging de ecologie erop vooruit.

Omslagpunt
"Ons onderzoek is nu tweeledig", zegt Den Hoed. "We kijken of de waterkwaliteit vooruitgaat en we onderzoeken samen met een aantal andere waterschappen en Deltares of de WaterQi toepasbaar is in verschillende watersystemen en omstandigheden."

Maandelijks worden watermonsters genomen om te kijken hoe de waterkwaliteit zich ontwikkelt. Uiteindelijk moet er een omslagpunt bereikt worden, aldus de woordvoerder. "De WaterQi dient om de ecologie aan te jagen, zodat het systeem zichzelf kan herstellen."

 

MEER INFORMATIE
Filmpje over de plaatsing van de WaterQi in Hoek van Holland

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@P.C. de RuiterOppervlakte is aangepast in 67 hectare.
Geachte Redactie, Dank voor uw bijdrage voor de uitreiking van de Keppler-prijzen. Afkomstig van een agrarisch akkerbouwbedrijf in het zuiden van de Haarlemmermeerpolder en betrokken vanaf het allereerste begin, de oplevering en dan nu een prijs als beloning. (Raadswerk Haarlemmermeer en fractie-ondersteuning Bestuur Rijnland)
Bovendien nog een tweede prijs in Hoofddorp, de Winnaar van de Publieksprijs de Gerritshoeve / Kastan van Ontwerper Architectenbureau Gijs de Waal. (Winnaars Arie Keppler Prijs 2024 - Architectuur.nl) Ik heb vaak en veel moeten uitleggen waarom juist in deze ruimte vragende polder opnieuw een aanslag wordt gedaan op vruchtbare agrarische grond. *)
De aanleiding van mijn reactie is een fout in de oppervlakte maat van de Piekberging, 16 ha. moet 67 ha. zijn. Aansluitend heb ik nog een verzoek om met een link ook de informatie over de Piekberging zelf te ontsluiten: https://www.rijnland.net/actueel/nieuwsoverzicht/piekberging-haarlemmermeer-wint-arie-keppler-prijs-2024/
https://www.rijnland.net/wat-doet-rijnland/in-uw-buurt/piekberging-haarlemmermeer/ 
https://www.rijnland.net/wat-doet-rijnland/in-uw-buurt/piekberging-haarlemmermeer/veel-gestelde-vragen-piekberging-haarlemmermeer/ *)
En de lozingen van de waterschappen zelf? Heeft al iemand een idee wat daar aan te doen is?
Interessante innnovatie.
Wat ik me nu afvraag met die sluitdeuren: ze moeten een faalkans hebben van iets van 10^-4 per jaar, mogelijk nog een factor 10 lager.
Hoeveel kogels heeft men laten vallen (op verschillende plaatsen) om te concluderen dat de faalkans als gevolg van een impact (25 kg bal van 22 meter hoogte lijkt me inderdaad een aardige klap geven) op een voldoende laag niveau zit?
Natuurlijk is een gat op één plek niet direct einde levensduur van deur, maar hij zal iig niet mogen bezwijken.