Het Hoogheemraadschap van Delfland zet een innovatieve techniek in om weer leven in een vervuilde sloot te brengen. Dat gebeurt met de WaterQi, een apparaat dat kleine zuurstofbelletjes in het water blaast.
In de sloot bij het volkstuinencomplex De Noort Bonnen in Hoek van Holland is onlangs een bijzonder apparaat geplaatst. De WaterQi, die bestaat uit drie grote ronde tonnen, moet de waterkwaliteit verbeteren. Dat doet hij door kleine zuurstofbelletjes te produceren.
Het gaat om een proef van het Hoogheemraad van Delfland, die twee jaar zal duren. Er zijn al verschillende maatregelen genomen om de waterkwaliteit ter plaatse te verbeteren, maar die hebben nog onvoldoende resultaat opgeleverd, vertelt woordvoerder Thecla den Hoed.
"Wij hebben extra gebaggerd en de gemeente is bezig met de aanpassing van het rioolsysteem, maar het water is nog steeds zuurstofarm. Dat komt vooral door een gebrek aan doorstroming, bladval en incidentele riooloverstorten. We hopen dat de WaterQi bijdraagt aan een verdere verbetering."
Bacteriën
Het apparaat produceert kleine zuurstofbelletjes die lang in het water blijven, zodat ze kunnen worden opgenomen in het ecosysteem. De bacteriën in het water gebruiken de zuurstof bij het opruimen van organisch afval en ook waterplanten en -dieren kunnen niet zonder.
In de WaterQi zit een pomp die ervoor zorgt dat het water in beweging komt en dat het zuurstofrijke water verder wordt verspreid. Het schuim dat het apparaat produceert, wordt afgevangen en verwijderd.
Twee jaar geleden heeft Delfland al met een kleinere versie van de WaterQi geëxperimenteerd in een sloot in Pijnacker-Nootdorp. Volgens het hoogheemraadschap werden hier goede resultaten behaald en ging de ecologie erop vooruit.
Omslagpunt
"Ons onderzoek is nu tweeledig", zegt Den Hoed. "We kijken of de waterkwaliteit vooruitgaat en we onderzoeken samen met een aantal andere waterschappen en Deltares of de WaterQi toepasbaar is in verschillende watersystemen en omstandigheden."
Maandelijks worden watermonsters genomen om te kijken hoe de waterkwaliteit zich ontwikkelt. Uiteindelijk moet er een omslagpunt bereikt worden, aldus de woordvoerder. "De WaterQi dient om de ecologie aan te jagen, zodat het systeem zichzelf kan herstellen."
MEER INFORMATIE
Filmpje over de plaatsing van de WaterQi in Hoek van Holland
De hamvraag die onbeantwoord blijft, is wat de impact is van de restlozing op de doelen van de KRW. Uit de berekeningen van het CBS zou blijken dat stikstof uit rwzi's nog voor 18% bijdraagt aan de totale belasting, en fosfaat nog voor 25% aan de totale belasting. Maar het gaat nog steeds om enorme hoeveelheden: 14,3 miljoen kg N en 1,64 miljoen kg P.
De afname in kg N is veel groter is dan in kg P. De verhouding tussen N en P is verschoven. Met als gevolg dat blauwalgen (die zelf stikstof binden) "in het voordeel zijn" vergeleken met groenalgen, die stikstof uit het oppervlaktewater opnemen. Dertig jaar geleden was er nog veel 'groene soep', inmiddels zijn de drijflagen van blauwalgen een hardnekkig probleem.
Het zou dus zomaar kunnen zijn dat het verwijderen van stikstof nu voldoende is, maar dat de verwijdering van fosfaat nog veel beter moet. Behalve wellicht als de rwzi (bijna) rechtstreeks op zee loost, dan is goed ook goed genoeg.
Enerzijds tijdens werkzaamheden, maar anderzijds ook na de werkzaamheden.
Een waterbos zal zeker invloed hebben op het gedrag van golven?
Is daar bij ontwerp, de vorm waarin het wordt aangelegd rekening mee te houden?
Er zijn liefhebbers van vlak water en liefhebbers van mooie golven.
In de huidige zoneringen (o.a. diep / ondiep) konden verschillende liefhebbers terecht op het Wolderwijd.