0
0
0
s2smodern
Interessant? Deel dit artikel met uw (water)netwerk!
0
0
0
s2smodern
powered by social2s

Het bedrijf H2O Technics heeft de Tapwater challenge gewonnen met een nieuwe methode om legionella in drinkwaterleidingen te bestrijden. Met behulp van ultrasone geluidsgolven die een sterkte van honderdtien decibel bereiken worden de leidingen schoongemaakt.

De internationale wedstrijd werd georganiseerd door het innovatieplatform Get in the Ring namens het Zuid-Hollandse drinkwaterbedrijf Dunea en het Arnhemse adviesbureau IF Technology. De centrale vraag: is het technisch mogelijk om water in woningen op te warmen tot gebruikstemperatuur, zonder dat er risico’s voor de gezondheid optreden? Boilers staan nu nog afgesteld op minimaal zestig graden Celsius om legionella te voorkomen en dat is niet duurzaam.

Van de zestig inzenders mochten elf eind vorige week hun idee laten zien tijdens een bijeenkomst in Rotterdam. De jury bleek het meest gecharmeerd van de techniek waarmee het familiebedrijf H2O Technics uit Wieringerwerf kwam: het elimineren van legionellabacteriën met de milieuvriendelijke nanocavitatie-techniek. De jury sprak van een innovatie waarvoor nog veel toepassingsmogelijkheden te ontdekken zijn. “We waren best verrast door de winst”, zegt medeoprichter Jan-Willem Boersen van H2O Technics. “Al viel het wel op dat veel andere oplossingen alleen voor de douche waren bedoeld.”

Het bedrijf presenteerde het apparaat H2O Zerinn. Hierin zitten transducers die continu zorgen voor nanocavitatie: ultrasone geluidsgolven die trillingen in het water veroorzaken. Eerst worden belletjes in het water opgewekt door de druk te verhogen, daarna imploderen ze door de druk te verlagen. Daardoor ontstaan microscopisch kleine waterjets die de cellen van onder meer algen, bacteriën en parasieten elimineren.

Boersen licht toe: “Ons systeem is veel krachtiger dan wat er verder op de markt beschikbaar is. De frequentie is 38 kilohertz en de sterkte loopt op tot zelfs honderdtien decibel. De temperatuur is korte tijd achttienhonderd graden Celsius, waardoor elke molecuul implodeert. Alles kleiner dan 0,7 millimeter gaat eraan.”

De techniek heeft volgens Boersen jaren ontwikkeling gekost en is op een aantal andere terreinen al een succes. “Onze oplossingen worden onder meer gebruikt voor koivijvers en aquacultuur. Zo is nanocavitatie een zeer effectieve manier om zeeluis bij zalm te bestrijden.” De stap naar legionellabestrijding in drinkwaterleidingen is van zeer recente datum. “Legionella nestelt zich in leidingen wanneer het water stilstaat. Door het H2O Zerinn-apparaat aan het begin te monteren kunnen leidingen volledig legionellavrij worden gemaakt, tot aan de kraan toe.”

H2O Technics wilde zich eigenlijk richten op de toepassing van de techniek bij sportcomplexen, verzorgingshuizen, ziekenhuizen en dergelijke. Door het winnen van de Tapwater challenge komt de consumentenmarkt in beeld. “Wij krijgen nu hulp van Dunea, IF Technology en TU Delft bij het zetten van de volgende stap”, zegt Boersen. “Het product is dit jaar marktrijp. Onze ambitie is dat elke woning een nanocavitatie-apparaat bij de meterkast krijgt.” Het zal mogelijk niet bij deze prijs blijven. H2O Technics is een van de drie finalisten in de categorie Food & Agri van de Rabo Duurzame Innovatieprijs 2018. De uitslag wordt over drie weken bekendgemaakt.

Meer informatie

Bericht van Dunea over challenge 

H2O Technics over nanocavitatie

 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

KNW Lidmaatschap

"KNW Waternetwerk verbindt waterprofessionals in een uniek platform"

Word ook lid

Laatste reacties op onze artikelen

Eindelijk... goed voorbeeld doet goed volgen hopelijk. Kom op waterbeheerders van Nederland!
In BN DeStem hebben twee gezaghebbende mensen van Natuurmonumenten ook een verhaal geschreven wat de situatie in Brabant goed belicht. We hebben nog lang niet genoeg voor de natuur gedaan, zo blijkt.
Anonieme inzamelingsacties van bestrijdingsmiddelen zijn er al sinds de jaren 90.
Toch komen er bij elke nieuwe actie weer tonnen middelen tevoorschijn. Ra ra hoe kan dat?
Waarom zijn er steeds weer financiële regelingen beschikbaar?
Gebruikers krijgen zo subsidie op kosten van de gemeenschap om van hun “afval” af te komen.
En weer betaalt de vervuiler niet.
Hi Sander, Dyvar zit zeker tussen die 50 innovatieve oplossingen. Maar er is veel meer daarbuiten. En bovendien is Dyvar niet per se de beste oplossing voor iedere toepassing, zoals eigenlijk geen enkele technologie de beste is voor alle toepassingen. Elke technologie heeft zijn eigen toepassings 'sweetspot'...door deze allemaal naast elkaar te zetten en objectief te vergelijken op zaken zoals energie verbruik, TRL, reststromen, voetprint, CapEx, OpEx, robuustheid, referenties (etc etc) kunnen bedrijven de meest geschikte innovatieve oplossing vinden voor elke specifieke case.
Gewoon naar de oplossingen van Salttech kijken.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

(advertentie)

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het