Het bedrijf H2O Technics heeft de Tapwater challenge gewonnen met een nieuwe methode om legionella in drinkwaterleidingen te bestrijden. Met behulp van ultrasone geluidsgolven die een sterkte van honderdtien decibel bereiken worden de leidingen schoongemaakt.

De internationale wedstrijd werd georganiseerd door het innovatieplatform Get in the Ring namens het Zuid-Hollandse drinkwaterbedrijf Dunea en het Arnhemse adviesbureau IF Technology. De centrale vraag: is het technisch mogelijk om water in woningen op te warmen tot gebruikstemperatuur, zonder dat er risico’s voor de gezondheid optreden? Boilers staan nu nog afgesteld op minimaal zestig graden Celsius om legionella te voorkomen en dat is niet duurzaam.

Van de zestig inzenders mochten elf eind vorige week hun idee laten zien tijdens een bijeenkomst in Rotterdam. De jury bleek het meest gecharmeerd van de techniek waarmee het familiebedrijf H2O Technics uit Wieringerwerf kwam: het elimineren van legionellabacteriën met de milieuvriendelijke nanocavitatie-techniek. De jury sprak van een innovatie waarvoor nog veel toepassingsmogelijkheden te ontdekken zijn. “We waren best verrast door de winst”, zegt medeoprichter Jan-Willem Boersen van H2O Technics. “Al viel het wel op dat veel andere oplossingen alleen voor de douche waren bedoeld.”

Het bedrijf presenteerde het apparaat H2O Zerinn. Hierin zitten transducers die continu zorgen voor nanocavitatie: ultrasone geluidsgolven die trillingen in het water veroorzaken. Eerst worden belletjes in het water opgewekt door de druk te verhogen, daarna imploderen ze door de druk te verlagen. Daardoor ontstaan microscopisch kleine waterjets die de cellen van onder meer algen, bacteriën en parasieten elimineren.

Boersen licht toe: “Ons systeem is veel krachtiger dan wat er verder op de markt beschikbaar is. De frequentie is 38 kilohertz en de sterkte loopt op tot zelfs honderdtien decibel. De temperatuur is korte tijd achttienhonderd graden Celsius, waardoor elke molecuul implodeert. Alles kleiner dan 0,7 millimeter gaat eraan.”

De techniek heeft volgens Boersen jaren ontwikkeling gekost en is op een aantal andere terreinen al een succes. “Onze oplossingen worden onder meer gebruikt voor koivijvers en aquacultuur. Zo is nanocavitatie een zeer effectieve manier om zeeluis bij zalm te bestrijden.” De stap naar legionellabestrijding in drinkwaterleidingen is van zeer recente datum. “Legionella nestelt zich in leidingen wanneer het water stilstaat. Door het H2O Zerinn-apparaat aan het begin te monteren kunnen leidingen volledig legionellavrij worden gemaakt, tot aan de kraan toe.”

H2O Technics wilde zich eigenlijk richten op de toepassing van de techniek bij sportcomplexen, verzorgingshuizen, ziekenhuizen en dergelijke. Door het winnen van de Tapwater challenge komt de consumentenmarkt in beeld. “Wij krijgen nu hulp van Dunea, IF Technology en TU Delft bij het zetten van de volgende stap”, zegt Boersen. “Het product is dit jaar marktrijp. Onze ambitie is dat elke woning een nanocavitatie-apparaat bij de meterkast krijgt.” Het zal mogelijk niet bij deze prijs blijven. H2O Technics is een van de drie finalisten in de categorie Food & Agri van de Rabo Duurzame Innovatieprijs 2018. De uitslag wordt over drie weken bekendgemaakt.

Meer informatie

Bericht van Dunea over challenge 

H2O Technics over nanocavitatie

 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Hoeveel energie kost dit?
Dag Pieter, Als eerste is natuurlijk belangrijk dat de kappers dit niet op een sloot of ander oppervlaktewater lozen. Het zal niet vaak gebeuren, maar wellicht dat er thuiskappers zijn zonder aansluiting op het gemeentelijk riool? Ammonium is erg vervelend voor alles wat er in het oppervlaktewater leeft, het is acuut toxisch. Zeker als dit bij het wassen van haar samen met shampoo geloosd wordt dan is dat niet ok. Als het via een septic tank geloosd wordt dan lijkt me dat ook niet een goed idee.
Bij lozing op het gemeentelijk riool wordt het afgevoerd naar de riiolwaterzuivering. Deze is prima in staat om ammonium biologisch om te zetten. Eerst naar het veel minder toxische nitraat en vervolgens naar onschadelijk stikstofgas.
Ik zou niet aanraden om overtollige voorraad door het riool te spoelen, maar bij normaal gebruik van in Europa goedgekeurde middelen dan is lozing op het gemeentelijk riool de meest logische route.
Misschien een (domme) vraag, maar kappers lozen ook ammoniak in het rioolwater met het permanent vloeistof met als ingrediënten: aqua ~ ammonium thioglycolate ~ cyclomethicone ~ ammonium bicarbonate ~ urea ~ ammonium hydroxide ~ amodimethicone ~ ethylhexanediol ~ etidronic acid ~ potas sium cocoyl hydrolyzed collagen ~ polyquatern ium-6 ~ parfum ~ CI 61565 ~ CI 12700) en een fixeer proces met als ingrediënten( aqua ~ hydrogen peroxide ~ cocamine oxide ~ phosphoric acid ~ polyquaternium-6 ~ cetrimonium chloride ~ methylparaben ~parfum.
Heeft dit ook nog invloed op de ammoniumnorm?
Pieter Patje
Adviesgroep Duurzame Kappers
Wat is het risico voor Nederland tgv de waterwinning?
Ik ben bang voor dijkinstabiliteit en gevaarlijke grond zakkingen net als de aardbevingen in Groningen.
Erik
We profileren ons wereldwijd als waterland, hebben de grootste rivieren van Europa door ons land lopen, we zitten vol met de meest innovatieve watertechnologie leveranciers van de wereld en staan aan alle kanten (tot boven ons hoofd) in het water. Dat wij als een van de modernste en rijkste landen in de wereld nog dit soort berichten nodig hebben om de maatschappij wakker te schudden is schrijnend.
Er is geen enkel gebrek aan water in Nederland, noch aan technologie en bedrijven (waarvan Twente een aantal van de beste heeft) om dit zelf gecreëerde probleem op te lossen. Het enige dat ontbreekt is (politieke) daadkracht en visie om duurzame waterkringlopen te maken, nieuwe bronnen te vinden, te hergebruiken en valoriseren, met innovatieve en klassieke technologieën en eigen bedrijven. Maar als het allemaal, ook lekker Nederlands, niets mag kostten, dan is dit het zoveelste onderwerp waar we als braafste jongetje voorin de klas zitten, maar eigenlijk alleen maar dikke onvoldoendes halen.
Ik zie deze berichten al jarenlang elke nieuwe lente/zomer in alle (vak)bladen staan; het is onwil en niet onbekwaamheid dat ze blijven. BV Nederland staat te popelen om deze, en andere dossiers op te lossen met de mooiste innovatieve technologieën en nieuwe business modellen. Wanneer we de knop omzetten van "kan niet" naar "wil wel" dan zijn wij binnen no time echt het wereldwijde watertechnologie toonbeeld dat we nu al internationaal pretenderen te zijn.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.