secundair logo knw 1

Met ultrasoon geluid leidingen schoonmaken (foto: H2O Technics)

Het bedrijf H2O Technics heeft de Tapwater challenge gewonnen met een nieuwe methode om legionella in drinkwaterleidingen te bestrijden. Met behulp van ultrasone geluidsgolven die een sterkte van honderdtien decibel bereiken worden de leidingen schoongemaakt.

De internationale wedstrijd werd georganiseerd door het innovatieplatform Get in the Ring namens het Zuid-Hollandse drinkwaterbedrijf Dunea en het Arnhemse adviesbureau IF Technology. De centrale vraag: is het technisch mogelijk om water in woningen op te warmen tot gebruikstemperatuur, zonder dat er risico’s voor de gezondheid optreden? Boilers staan nu nog afgesteld op minimaal zestig graden Celsius om legionella te voorkomen en dat is niet duurzaam.

Van de zestig inzenders mochten elf eind vorige week hun idee laten zien tijdens een bijeenkomst in Rotterdam. De jury bleek het meest gecharmeerd van de techniek waarmee het familiebedrijf H2O Technics uit Wieringerwerf kwam: het elimineren van legionellabacteriën met de milieuvriendelijke nanocavitatie-techniek. De jury sprak van een innovatie waarvoor nog veel toepassingsmogelijkheden te ontdekken zijn. “We waren best verrast door de winst”, zegt medeoprichter Jan-Willem Boersen van H2O Technics. “Al viel het wel op dat veel andere oplossingen alleen voor de douche waren bedoeld.”

Het bedrijf presenteerde het apparaat H2O Zerinn. Hierin zitten transducers die continu zorgen voor nanocavitatie: ultrasone geluidsgolven die trillingen in het water veroorzaken. Eerst worden belletjes in het water opgewekt door de druk te verhogen, daarna imploderen ze door de druk te verlagen. Daardoor ontstaan microscopisch kleine waterjets die de cellen van onder meer algen, bacteriën en parasieten elimineren.

Boersen licht toe: “Ons systeem is veel krachtiger dan wat er verder op de markt beschikbaar is. De frequentie is 38 kilohertz en de sterkte loopt op tot zelfs honderdtien decibel. De temperatuur is korte tijd achttienhonderd graden Celsius, waardoor elke molecuul implodeert. Alles kleiner dan 0,7 millimeter gaat eraan.”

De techniek heeft volgens Boersen jaren ontwikkeling gekost en is op een aantal andere terreinen al een succes. “Onze oplossingen worden onder meer gebruikt voor koivijvers en aquacultuur. Zo is nanocavitatie een zeer effectieve manier om zeeluis bij zalm te bestrijden.” De stap naar legionellabestrijding in drinkwaterleidingen is van zeer recente datum. “Legionella nestelt zich in leidingen wanneer het water stilstaat. Door het H2O Zerinn-apparaat aan het begin te monteren kunnen leidingen volledig legionellavrij worden gemaakt, tot aan de kraan toe.”

H2O Technics wilde zich eigenlijk richten op de toepassing van de techniek bij sportcomplexen, verzorgingshuizen, ziekenhuizen en dergelijke. Door het winnen van de Tapwater challenge komt de consumentenmarkt in beeld. “Wij krijgen nu hulp van Dunea, IF Technology en TU Delft bij het zetten van de volgende stap”, zegt Boersen. “Het product is dit jaar marktrijp. Onze ambitie is dat elke woning een nanocavitatie-apparaat bij de meterkast krijgt.” Het zal mogelijk niet bij deze prijs blijven. H2O Technics is een van de drie finalisten in de categorie Food & Agri van de Rabo Duurzame Innovatieprijs 2018. De uitslag wordt over drie weken bekendgemaakt.

Meer informatie

Bericht van Dunea over challenge 

H2O Technics over nanocavitatie

 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@P.C. de RuiterOppervlakte is aangepast in 67 hectare.
Geachte Redactie, Dank voor uw bijdrage voor de uitreiking van de Keppler-prijzen. Afkomstig van een agrarisch akkerbouwbedrijf in het zuiden van de Haarlemmermeerpolder en betrokken vanaf het allereerste begin, de oplevering en dan nu een prijs als beloning. (Raadswerk Haarlemmermeer en fractie-ondersteuning Bestuur Rijnland)
Bovendien nog een tweede prijs in Hoofddorp, de Winnaar van de Publieksprijs de Gerritshoeve / Kastan van Ontwerper Architectenbureau Gijs de Waal. (Winnaars Arie Keppler Prijs 2024 - Architectuur.nl) Ik heb vaak en veel moeten uitleggen waarom juist in deze ruimte vragende polder opnieuw een aanslag wordt gedaan op vruchtbare agrarische grond. *)
De aanleiding van mijn reactie is een fout in de oppervlakte maat van de Piekberging, 16 ha. moet 67 ha. zijn. Aansluitend heb ik nog een verzoek om met een link ook de informatie over de Piekberging zelf te ontsluiten: https://www.rijnland.net/actueel/nieuwsoverzicht/piekberging-haarlemmermeer-wint-arie-keppler-prijs-2024/
https://www.rijnland.net/wat-doet-rijnland/in-uw-buurt/piekberging-haarlemmermeer/ 
https://www.rijnland.net/wat-doet-rijnland/in-uw-buurt/piekberging-haarlemmermeer/veel-gestelde-vragen-piekberging-haarlemmermeer/ *)
En de lozingen van de waterschappen zelf? Heeft al iemand een idee wat daar aan te doen is?
Interessante innnovatie.
Wat ik me nu afvraag met die sluitdeuren: ze moeten een faalkans hebben van iets van 10^-4 per jaar, mogelijk nog een factor 10 lager.
Hoeveel kogels heeft men laten vallen (op verschillende plaatsen) om te concluderen dat de faalkans als gevolg van een impact (25 kg bal van 22 meter hoogte lijkt me inderdaad een aardige klap geven) op een voldoende laag niveau zit?
Natuurlijk is een gat op één plek niet direct einde levensduur van deur, maar hij zal iig niet mogen bezwijken.