secundair logo knw 1

Bron: Rijkswaterstaat/Werry Crone

De nieuwe hoogwatergeul tussen Veessen en Wapenveld is klaar voor gebruik bij extreem hoogwater in de IJssel. Hiermee is het programma Ruimte voor de Rivier bijna afgerond.

Minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu en dijkgraaf Tanja Klip-Martin van Waterschap Vallei en Veluwe stellen morgen (23 februari) de inlaat van de hoogwatergeul officieel in gebruik. Deze openingshandeling markeert de voltooiing van het laatste grote project van het programma Ruimte voor de Rivier. Op ruim dertig plaatsen in Nederland zijn maatregelen genomen om grote overstromingen zoals in 1993 en 1995 te voorkomen.

De geul bevindt zich tussen de dorpen Veessen en Wapenveld in de Gelderse gemeente Heerde. “De hoogwatergeul ligt naast de IJssel waar een flessenhals is”, zegt Toine Tillemans, projectmanager voor de uitvoeringsfase namens Waterschap Vallei en Veluwe. “Gemiddeld eens in de tachtig à honderd jaar zal de geul bij extreem hoogwater in de rivier vollopen. Bij 5.65 meter boven NAP wordt de beweegbare inlaat geopend en stroomt zo’n 40 tot 45 procent van het water door de nevengeul. De waterstand in de IJssel daalt daardoor met 71 centimeter. Dat is erg veel. De invloed is goed merkbaar in de steden Deventer en Zwolle en zelfs in het verder gelegen Zutphen.”

De geul is acht kilometer lang en tussen de 500 en 1.500 meter breed. De uitvoeringswerkzaamheden hebben vijf jaar geduurd. Bijzonder is dat de hoogwatergeul niet is gegraven, vertelt Tillemans. “De geul is ontstaan door boven het maaiveld twee nieuwe dijken aan te leggen. Verder zijn er twee bruggen gebouwd. Onder de brug aan de zuidkant bevindt zich een ruim 800 meter lange inlaat met kleppen, die netjes is ingepast in de omgeving. Eigenlijk een Oosterscheldekering in de Veluwe. Een uniek object.”

Het project is niet zonder slag of stoot verlopen. Zeker in de beginfase was er veel verzet van agrariërs en bewoners, onder meer omdat negen bedrijven en vijf woningen moesten verdwijnen. Tillemans spreekt van een grote uitdaging om de mensen in de omgeving mee te krijgen. “Dat is toch redelijk gelukt doordat we alles in goed overleg hebben gedaan. Zo is er geen enkele onteigening nodig geweest in een relatief groot projectgebied. Ook de herverkaveling is in zeer korte tijd tijdens het project uitgevoerd, want de geul blijft als agrarisch gebied behouden. Zoals onze dijkgraaf Tanja Klip-Martin het uitdrukt: ‘De omgeving heeft heel veel veerkracht getoond.’ Mede dankzij de betrokkenheid van de mensen in het gebied is er een mooie hoogwatergeul gerealiseerd.”

Meer informatie over het project bij Veessen en Wapenveld.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Barry Madlener. Een man van grootse daden, w.o. motie tegen het dragen van hoofddoekjes en de verplichting voor moslimmeisjes om te moeten sporten met jongens. Dat schept hoge verwachtingen! 😱 OMG
Wat een slap verhaal over een mogelijke integriteitsschending. Als voormalig sectorhoofd bij verschillende waterschappen heb ik vele openbare aanbestedingen (klein en groot) moeten doen. Bij de meeste waterschappen zou een dergelijke aanpak nooit geaccepteerd zijn en ook bij andere overheden zoals provincies (waar ik eveneens ervaring heb) , ook niet. Wat is het toch moeilijk om gewoon een fout toe te geven! Daar is echt geen “integriteitsonderzoek “ voor nodig. Het is echt tijd dat bij deze organisatie de bezem er eens goed doorheen gaat! 
Bedankt Bas! Bij deze een link naar dat artikel: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32729940/  
Duidelijk artikel met interessante observaties!
Mbt referentie #2 zou het beter zijn te verwijzen naar Bil et al., 2021 (https://doi.org/10.1002/etc.4835).
Prachtig initiatief! Nu het hele stroomgebied van de Berkel als ruimtelijke eenheid bekijken ,vervuilers opsporen en voorstellen voor ruimtelijke ontwikkeling (incl. bescherming)met elkaar bedenken.cf kaderrichtlijn water.