0
0
0
s2smodern
Interessant? Deel dit artikel met uw (water)netwerk!
0
0
0
s2smodern
powered by social2s

Het hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier richt een Waterinnovatiefonds op om innovatieve projecten in de watersector stimuleren. Dat doet het samen met het Groenfonds, dat het fonds zal beheren. Hollands Noorderkwartier zorgt voor de financiering, 2 miljoen, en de waterexpertise.

 "We zien dat er veel bedrijven actief zijn met interessante innovaties, die er niet in slagen de laatste stap naar de markt te zetten. Om ervoor te zorgen dat deze innovatiekracht niet verloren gaat, hebben we het fonds opgezet," zegt Shane Kleyhorst van het hoogheemraadschap. Per innovatie stelt het fonds daarom vijfit procent (met een maximum van 200.000 euro) beschikbaar om de marktontwikkeling te stimuleren.

Revolverend fonds
In totaal komt er twee miljoen euro beschikbaar voor het Waterinnovatiefonds, dat als revolverend fonds wordt opgezet. "We lenen het geld aan de innoverende bedrijven en hopen natuurlijk dat die investering na verloop van tijd terugkomt en het Waterinnovatiefonds op die manier dus gevuld blijft."

Experts van het hoogheemraadschap en van externe organisaties zullen de beoordelingscommissie vormen, die zich buigt over de aanvragen. "Als hoogheemraadschap houden we ons bezig met waterbeheer in de breedste zin van het woord. Het Waterinnovatiefonds is eigenlijk bedoeld voor innovaties in alle facetten van onze bedrijfsvoering, van minder energieverbruik tot nog efficiëntere zuivering."

Veel vertrouwen
De keuze van hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier om in zee te gaan met het Groenfonds als fondsbeheerder, volgt uit de wens het fonds zo effectief mogelijk te organiseren. Het Groenfonds, dat voorkomt uit een overheidsinstelling, financiert al jarenlang projecten die de kwaliteit van de leefomgeving verbeteren. Kleyhorst: "Zelf zijn we zo eerlijk om te zeggen dat we deze kennis niet in huis hebben. De ervaring van het Groenfonds met vernieuwende projecten, maakt dat we veel vertrouwen hebben in deze partner."

Kleyhorst verwacht dat de aanmeldingsprocedure voor innovaties op korte termijn kan starten. "In juni willen we in elk geval een businessbijeenkomst organiseren met geïnteresseerde bedrijven. Uiterlijk dan is ook de aanmelding geopend en hopen we op mooie initiatieven die het waterbeheer in Nederland kunnen vernieuwen."

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

KNW Lidmaatschap

"KNW Waternetwerk verbindt waterprofessionals in een uniek platform"

Word ook lid

Laatste reacties op onze artikelen

Bodemdaling en HWBP kunnen niet los van elkaar worden gezien. Bij de veronderstelling dat we in de delta blijven wonen zal het antwoord dan ook moeten zijn temporiseer dijkverhogen (draagvlak slappe bodem is beperkt) en druk het laag gelegen land geologisch op (ongeveer 1/3 deel NL) in het tempo van de zeespiegel stijging. Benut daarvoor de stoffen die we niet langer in de atmosfeer willen stoten (CO2) en bindt deze tot een slurry.
De wet van Pascal zal ons daarbij helpen, waarbij we feitelijk omkeren wat nu in de onttrekking van gas als bodemdaling herkennen. Ga over tot een programma dat gebouwen/huizen niet langer passief gefundeerd zijn, maar eenvoudig waterpas gesteld kunnen worden. Zie dit als een de komende eeuwen doorlopend programma zodat de delta veilig blijft, de rivieren weer geleidelijk onder maaiveld komen en het veenlandschap in zijn charme gepoogd kan worden gelijktijdig te behouden als Carbon link. Slappe bodem wordt dan zelf een non-onderwerp.
De kosten en middelen voor zo'n programma zullen het geleidelijk winnen van steeds hogere en middelen verslindende dijken en waterbouwkundige constructies (denk aan stormvloedkering), zoute kwel wordt stapsgewijs beheerst en de bodemvruchtbaarheid is verzekerd.
Zoek allianties met die partijen die nu aan de bron van de koolstof economie hebben gestaan. Zij beschikken over de juiste expertise om dit proces van dalen in stijging om te zetten en de diepe boring naar zeg drie km diepte veilig te openen, beheren en te sluiten.
Zoek kort gezegd het juist niveau en tijdschema om problemen in de badkuip te beheersen. Dat overstijgt de slappe bodem.
De technologie en ervaring zal wereldwijd toepasbaar zijn en een antwoord geven, anders dan simpel CO2 in de diepe bodem brengen.
Wat een informatie: "De grondwaterstanden zijn momenteel gemiddeld tot laag voor de tijd van het jaar. In de laaggelegen delen zijn ze normaal, maar in de hooggelegen zandgebieden nog altijd ‘zeer laag".. Laat toch eens wat grafieken zien!!!! Er wordt zoveel gemeten. En de deskundigen kunnen het uitleggen.
Het moet zijn community of practice, of die betreffende bouwmarkt moet hier bij betrokken zijn.
N2O + O3
Met ander woorden: lachgas afvangen en ozon toevoegen. O3 kun je maken uit restproduct bij waterstofproductie.
Dus oplosbaar dit probleem?
@Erik van LithWe hebben inderdaad ook designers in het project betrokken. Zij hebben ons geholpen door ons technieken aan te leren die zij gebruiken bij empathisch onderzoek: hoe kom je achter de drijfveren van mensen.
En in vijf gemeenten in Zuid-Nederland zijn ontwerpers met een concreet vraagstuk aan de slag gegaan, samen met ambtenaren en bewoners. Ze vonden het een heel leuk en interessant vraagstuk om aan te werken. Het heeft veel losgemaakt daardoor. We hebben veel van elkaar geleerd.
Als je meer wilt weten, neem dan even contact op met Dick of mij (Karla Niggebrugge, kniggebrugge@brabant.nl)

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

(advertentie)

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het