secundair logo knw 1

Het hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier richt een Waterinnovatiefonds op om innovatieve projecten in de watersector stimuleren. Dat doet het samen met het Groenfonds, dat het fonds zal beheren. Hollands Noorderkwartier zorgt voor de financiering, 2 miljoen, en de waterexpertise.

 "We zien dat er veel bedrijven actief zijn met interessante innovaties, die er niet in slagen de laatste stap naar de markt te zetten. Om ervoor te zorgen dat deze innovatiekracht niet verloren gaat, hebben we het fonds opgezet," zegt Shane Kleyhorst van het hoogheemraadschap. Per innovatie stelt het fonds daarom vijfit procent (met een maximum van 200.000 euro) beschikbaar om de marktontwikkeling te stimuleren.

Revolverend fonds
In totaal komt er twee miljoen euro beschikbaar voor het Waterinnovatiefonds, dat als revolverend fonds wordt opgezet. "We lenen het geld aan de innoverende bedrijven en hopen natuurlijk dat die investering na verloop van tijd terugkomt en het Waterinnovatiefonds op die manier dus gevuld blijft."

Experts van het hoogheemraadschap en van externe organisaties zullen de beoordelingscommissie vormen, die zich buigt over de aanvragen. "Als hoogheemraadschap houden we ons bezig met waterbeheer in de breedste zin van het woord. Het Waterinnovatiefonds is eigenlijk bedoeld voor innovaties in alle facetten van onze bedrijfsvoering, van minder energieverbruik tot nog efficiëntere zuivering."

Veel vertrouwen
De keuze van hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier om in zee te gaan met het Groenfonds als fondsbeheerder, volgt uit de wens het fonds zo effectief mogelijk te organiseren. Het Groenfonds, dat voorkomt uit een overheidsinstelling, financiert al jarenlang projecten die de kwaliteit van de leefomgeving verbeteren. Kleyhorst: "Zelf zijn we zo eerlijk om te zeggen dat we deze kennis niet in huis hebben. De ervaring van het Groenfonds met vernieuwende projecten, maakt dat we veel vertrouwen hebben in deze partner."

Kleyhorst verwacht dat de aanmeldingsprocedure voor innovaties op korte termijn kan starten. "In juni willen we in elk geval een businessbijeenkomst organiseren met geïnteresseerde bedrijven. Uiterlijk dan is ook de aanmelding geopend en hopen we op mooie initiatieven die het waterbeheer in Nederland kunnen vernieuwen."

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.