0
0
0
s2smodern

Het hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier richt een Waterinnovatiefonds op om innovatieve projecten in de watersector stimuleren. Dat doet het samen met het Groenfonds, dat het fonds zal beheren. Hollands Noorderkwartier zorgt voor de financiering, 2 miljoen, en de waterexpertise.

 "We zien dat er veel bedrijven actief zijn met interessante innovaties, die er niet in slagen de laatste stap naar de markt te zetten. Om ervoor te zorgen dat deze innovatiekracht niet verloren gaat, hebben we het fonds opgezet," zegt Shane Kleyhorst van het hoogheemraadschap. Per innovatie stelt het fonds daarom vijfit procent (met een maximum van 200.000 euro) beschikbaar om de marktontwikkeling te stimuleren.

Revolverend fonds
In totaal komt er twee miljoen euro beschikbaar voor het Waterinnovatiefonds, dat als revolverend fonds wordt opgezet. "We lenen het geld aan de innoverende bedrijven en hopen natuurlijk dat die investering na verloop van tijd terugkomt en het Waterinnovatiefonds op die manier dus gevuld blijft."

Experts van het hoogheemraadschap en van externe organisaties zullen de beoordelingscommissie vormen, die zich buigt over de aanvragen. "Als hoogheemraadschap houden we ons bezig met waterbeheer in de breedste zin van het woord. Het Waterinnovatiefonds is eigenlijk bedoeld voor innovaties in alle facetten van onze bedrijfsvoering, van minder energieverbruik tot nog efficiëntere zuivering."

Veel vertrouwen
De keuze van hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier om in zee te gaan met het Groenfonds als fondsbeheerder, volgt uit de wens het fonds zo effectief mogelijk te organiseren. Het Groenfonds, dat voorkomt uit een overheidsinstelling, financiert al jarenlang projecten die de kwaliteit van de leefomgeving verbeteren. Kleyhorst: "Zelf zijn we zo eerlijk om te zeggen dat we deze kennis niet in huis hebben. De ervaring van het Groenfonds met vernieuwende projecten, maakt dat we veel vertrouwen hebben in deze partner."

Kleyhorst verwacht dat de aanmeldingsprocedure voor innovaties op korte termijn kan starten. "In juni willen we in elk geval een businessbijeenkomst organiseren met geïnteresseerde bedrijven. Uiterlijk dan is ook de aanmelding geopend en hopen we op mooie initiatieven die het waterbeheer in Nederland kunnen vernieuwen."

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

Laatste reacties op onze artikelen

Een progressieve kostenprijs per afgetapte hoeveelheid water zou een oplossing kunnen zijn. De eerste..m3 het goedkoopst en bij veel verbruik de aanvullende kub's water duurder maken.
Dat is toch de omgekeerde wereld? Waarom verbiedt het waterschap het gebruik van schadelijke stoffen zoals gewasbeschermingsmiddelen niet gewoon?
Zou het kunnen zijn dat de overlevingstijd van het virus in het rioolsysteem gevoelig is voor temperatuur?
Nu te temperatuur gestaag stijgt kan dat grote invloed hebben.
Mooi inzicht, complimenten!
Aangezien de behoefte naar verwachting redelijk universeel is over Nederland, zou ik een best practise verwachten qua risicomanagement vanuit de bedrijfswaarden matrix. Ik ben benieuwd in hoeverre zo'n standaardisering is ingedaald.
"...in China een oppervlak van 24 km2 [5]. In de toekomst zullen zonneparken van deze grootte naar verwachting ook in Nederland te zien zijn."
Nou nee. Zonneparken van 2.400 ha komen er NOOIT in Nederland want dat is ruimtelijk onacceptabel. Ik denk dat het bij 200 ha wel ophoudt. Ik denk ook dat er onderscheid gemaakt moet worden tussen drijvende systemen op natuurlijke waterpartijen (waar onderzoek gewenst is) en systemen op water zonder natuurwaarden zoals nieuw aangelegde zandputten/grindgaten, koelwater/industriewaterbekkens, slibreservoirs, drinkwaterbekkens en overloopgebieden.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.