0
0
0
s2smodern

Het hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier richt een Waterinnovatiefonds op om innovatieve projecten in de watersector stimuleren. Dat doet het samen met het Groenfonds, dat het fonds zal beheren. Hollands Noorderkwartier zorgt voor de financiering, 2 miljoen, en de waterexpertise.

 "We zien dat er veel bedrijven actief zijn met interessante innovaties, die er niet in slagen de laatste stap naar de markt te zetten. Om ervoor te zorgen dat deze innovatiekracht niet verloren gaat, hebben we het fonds opgezet," zegt Shane Kleyhorst van het hoogheemraadschap. Per innovatie stelt het fonds daarom vijfit procent (met een maximum van 200.000 euro) beschikbaar om de marktontwikkeling te stimuleren.

Revolverend fonds
In totaal komt er twee miljoen euro beschikbaar voor het Waterinnovatiefonds, dat als revolverend fonds wordt opgezet. "We lenen het geld aan de innoverende bedrijven en hopen natuurlijk dat die investering na verloop van tijd terugkomt en het Waterinnovatiefonds op die manier dus gevuld blijft."

Experts van het hoogheemraadschap en van externe organisaties zullen de beoordelingscommissie vormen, die zich buigt over de aanvragen. "Als hoogheemraadschap houden we ons bezig met waterbeheer in de breedste zin van het woord. Het Waterinnovatiefonds is eigenlijk bedoeld voor innovaties in alle facetten van onze bedrijfsvoering, van minder energieverbruik tot nog efficiëntere zuivering."

Veel vertrouwen
De keuze van hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier om in zee te gaan met het Groenfonds als fondsbeheerder, volgt uit de wens het fonds zo effectief mogelijk te organiseren. Het Groenfonds, dat voorkomt uit een overheidsinstelling, financiert al jarenlang projecten die de kwaliteit van de leefomgeving verbeteren. Kleyhorst: "Zelf zijn we zo eerlijk om te zeggen dat we deze kennis niet in huis hebben. De ervaring van het Groenfonds met vernieuwende projecten, maakt dat we veel vertrouwen hebben in deze partner."

Kleyhorst verwacht dat de aanmeldingsprocedure voor innovaties op korte termijn kan starten. "In juni willen we in elk geval een businessbijeenkomst organiseren met geïnteresseerde bedrijven. Uiterlijk dan is ook de aanmelding geopend en hopen we op mooie initiatieven die het waterbeheer in Nederland kunnen vernieuwen."

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Bijzonder nuttig, oa vanwege de calibratie aan de praktijk waarbij gebruik gemaakt is van feitelijkheden. Dit om de sceptici van het type "dit is theorie" te kunnen wijzen op het gegeven dat dit "de praktijk verklaard" is.
Het is om die reden ook nuttig om dit hulpmiddel als stuurmiddel bij politieke besluitvorming te gebruiken.
Zou het niet effectiever zijn om te focussen op voorlichting en regelingen waardoor bewoners zelf aan de slag gaan, zoals bij ons met Rotterdams Weerwoord? En tegelijkertijd het denken omgooien hoe we omgaan met water. Drinkwater hoger belasten per kuub, maar lagere vaste kosten. Zo zal er minder gebruikt worden en meer regenwater toegepast worden in en om huis. Elke gebufferde druppel blijft uit het riool, elke geïnfiltreerde druppel bevordert gezond bodemleven en groen in de stad.

WaterLeider
Mag de natuur ook de natuur nog zijn? Waarom zou men zeegras willen opdringen? Zonde van de geïnvesteerde menskracht en publieke middelen.
Heel mooi, oevers die beplant zijn met oeverplanten die vanaf de kant schuin de sloot in lopen, maar hoe zit het met het maaibeleid van deze oevers? Machines, maaiboten en maaiharken veroorzaken heel veel dierenleed, zoals verwondingen van watervogels, vissen, amfibieën etc met de dood daaropvolgend of blijvend letselschade /verminkingen. Kosten-batenplaatje heiligt de middelen. Dit zou ook zonder dierenleed kunnen, vind ik.
Is er geen ondernemer te interesseren in het vangen van deze beestjes en ze te verkopen voor consumptie? Ze zijn ook lekker, die rivierkreeftjes.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

(advertentie)

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het