secundair logo knw 1

Het hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier richt een Waterinnovatiefonds op om innovatieve projecten in de watersector stimuleren. Dat doet het samen met het Groenfonds, dat het fonds zal beheren. Hollands Noorderkwartier zorgt voor de financiering, 2 miljoen, en de waterexpertise.

 "We zien dat er veel bedrijven actief zijn met interessante innovaties, die er niet in slagen de laatste stap naar de markt te zetten. Om ervoor te zorgen dat deze innovatiekracht niet verloren gaat, hebben we het fonds opgezet," zegt Shane Kleyhorst van het hoogheemraadschap. Per innovatie stelt het fonds daarom vijfit procent (met een maximum van 200.000 euro) beschikbaar om de marktontwikkeling te stimuleren.

Revolverend fonds
In totaal komt er twee miljoen euro beschikbaar voor het Waterinnovatiefonds, dat als revolverend fonds wordt opgezet. "We lenen het geld aan de innoverende bedrijven en hopen natuurlijk dat die investering na verloop van tijd terugkomt en het Waterinnovatiefonds op die manier dus gevuld blijft."

Experts van het hoogheemraadschap en van externe organisaties zullen de beoordelingscommissie vormen, die zich buigt over de aanvragen. "Als hoogheemraadschap houden we ons bezig met waterbeheer in de breedste zin van het woord. Het Waterinnovatiefonds is eigenlijk bedoeld voor innovaties in alle facetten van onze bedrijfsvoering, van minder energieverbruik tot nog efficiëntere zuivering."

Veel vertrouwen
De keuze van hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier om in zee te gaan met het Groenfonds als fondsbeheerder, volgt uit de wens het fonds zo effectief mogelijk te organiseren. Het Groenfonds, dat voorkomt uit een overheidsinstelling, financiert al jarenlang projecten die de kwaliteit van de leefomgeving verbeteren. Kleyhorst: "Zelf zijn we zo eerlijk om te zeggen dat we deze kennis niet in huis hebben. De ervaring van het Groenfonds met vernieuwende projecten, maakt dat we veel vertrouwen hebben in deze partner."

Kleyhorst verwacht dat de aanmeldingsprocedure voor innovaties op korte termijn kan starten. "In juni willen we in elk geval een businessbijeenkomst organiseren met geïnteresseerde bedrijven. Uiterlijk dan is ook de aanmelding geopend en hopen we op mooie initiatieven die het waterbeheer in Nederland kunnen vernieuwen."

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Het zou goed zijn als een natuurvergunning werkelijk integraal over de natuur ging en niet alleen sturend op flora en fauna oftewel top-down beleid, dat gemakkelijk het doel mist
“Op zijn wekelijkse persconferentie zei hij afgelopen vrijdag dat het kabinet ‘moet voorkomen dat Nederland vastloopt.” Helemaal met deze uitspraak eens. En het is niet eens moeilijk. De sector die het meeste stikstof uitstoot (de intensieve landbouw, met name de veeteelt) moet fors aangepakt worden, bijvoorbeeld door minder te subsidiëren of simpele regels als ‘de vervuiler betaalt’ te hanteren. Maar gezien de invloed van het agro-industriële complex op de regering wil men deze logische oplossing niet kiezen. Met als gevolg dat Nederland op slot zit. 
Er wordt gesproken over waterschappen en Veiligheidsregio's, maar ik kan niet opmaken of dit ook geldt voor gemeenten. Alleen als het gaat over crises is er een relatie tussen veiligheidsregio en gemeente. Veel vaker heeft een gemeente zelf besluiten te nemen over bijvoorbeeld: strooien als het glad wordt, besluiten of evenementen doorgaan. Denk aan watersport, grote sporttoernooien of een avondvierdaagse. Ik zou het eigenlijk heel normaal vinden als de data van het KNMI - die met belastinggeld is verzameld en bewerkt - niet beschikbaar is voor mede overheden. En ik zie niet in waarom ik daarvoor een commercieel weerbedrijf zou moeten betalen. En wat leveren die dan? En wat is hun verantwoordelijkheid dan?
Frisse wind van de PVV is nuttig. Wijze van Aanbestedingen dient aangepast te worden.
Maak verspillende Nederlanders eerst bewust van hun drinkwater gebruik: gewoon korter douchen ( ik red een normale beurt binnen een minuut) gebruik eerste koude water uit douche voor wc doorspoelen, gebruik altijd de kleine doorspoelknop van je wc. Spoel je vuile vaat nooit voor. Neem hooguit 1x een douchebeurt. Vang regenwater zoveel mogelijk op in regentonnen voor zomers tuin bewateren.💦💦💦