secundair logo knw 1

Afbeelding: Slow Mill

Deze maand gaat een pilot van start om stroom op te roepen uit golfkracht in de Noordzee voor de Texelse kust. Het Waddenfonds draagt 2,5 miljoen euro bij aan de proef, die in eerste instantie 100 huishoudens op Texel van elektriciteit moet voorzien.

Het Rotterdamse bedrijf Slow Mill gaat de proef uitvoeren. Slow Mill ontwikkelde een constructie met een betonnen anker en van composiet vervaardigde drijvers. De drijver beweegt mee met de golven en wekt zo energie op. Een generator vangt de energie op, die vervolgens via een kabel naar Texel zal worden overgebracht.

“Op 19 december laten we het anker te water,” vertelt Erwin Croughs, de man achter Slow Mill. “Tijdens het stormseizoen bekijken we of het anker inderdaad stabiel op dezelfde plaats blijft.” Richting de zomer is het dan tijd voor stap twee. “Dan gaan we de drijvers aan het anker bevestigen en kunnen we energie gaan opwekken.”

De installatie die Slow Mill tijdens de proef gaat gebruiken, is een schaalmodel. “De eerste fase van de pilot is bedoeld om te laten zien dat de technologie werkt. Als de proef slaagt, kunnen we grotere en zwaardere constructies gaan gebruiken.”

Tijdens de proef moet het volgens Croughs mogelijk zijn om 100 huishoudens van energie te voorzien. Doel van de pilot is om te kijken of alle Waddeneilanden op termijn zelfvoorzienend kunnen worden met de opwekking van golfenergie. “Daar zullen we nog wel een paar jaar mee bezig zijn. Maar om een idee te geven: om Texel van energie te kunnen voorzien, zouden we 100 energiegenerators nodig hebben in de Noordzee. Daar koppel ik dan overigens wel het gebruik van zonnepanelen aan. ‘s Zomers heb je immers meer zon en minder golven en ‘s winters omgekeerd.”

 

MEER INFORMATIE
Waddenfonds ondersteunt pilot om energie uit golfkracht te winnen
Introfilm Slow Mill

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Veel succes met deze geweldige actie, samenwerken met onze buren! Maar vergeet niet dat ze in Duitsland een andere taal spreken, ook m.b.t. het water, meetmethodes, waarden en normen. 

De aarde regelt haar zaken zelf daar hebben we als mensen geen enkele invloed op ze is er al miljarden jaren en we meten pas 120 jaar onze invloed dus…
Als de twee probleemkelders zijn afgesloten dan lopen we toch geen risico meer? Of zijn de verkeerde kelders per ongeluk afgesloten?
De waterschappen blijven achter bij de hoeveelheden neerslag die de komende jaren op ons afkomen. Dijkverhoging zal geen uitweg bieden in de ontstane situatie en zelfs gevaarlijk. Geef water zelf de ruimte in de huidige tijd en ga het gesprek aan met de landbouw of laat de landbouw zelf beslissen in kritieke regio's. Neerslaghoeveelheden van boven de 100 mm in een etmaal is geen uitzondering in deze tijd fase.
De SER redeneert blijkbaar met als uitgangspunt dat de intensieve landbouw in Nederland moet blijven bestaan. Jammer dat niet uitgegaan is van een algemener principe, want grote kans dat dit conservatieve uitgangspunt er nu juist voor zorgt dat de ontwikkeling van Nederland zich minder ontwikkeld.