secundair logo knw 1

Afbeelding: Slow Mill

Deze maand gaat een pilot van start om stroom op te roepen uit golfkracht in de Noordzee voor de Texelse kust. Het Waddenfonds draagt 2,5 miljoen euro bij aan de proef, die in eerste instantie 100 huishoudens op Texel van elektriciteit moet voorzien.

Het Rotterdamse bedrijf Slow Mill gaat de proef uitvoeren. Slow Mill ontwikkelde een constructie met een betonnen anker en van composiet vervaardigde drijvers. De drijver beweegt mee met de golven en wekt zo energie op. Een generator vangt de energie op, die vervolgens via een kabel naar Texel zal worden overgebracht.

“Op 19 december laten we het anker te water,” vertelt Erwin Croughs, de man achter Slow Mill. “Tijdens het stormseizoen bekijken we of het anker inderdaad stabiel op dezelfde plaats blijft.” Richting de zomer is het dan tijd voor stap twee. “Dan gaan we de drijvers aan het anker bevestigen en kunnen we energie gaan opwekken.”

De installatie die Slow Mill tijdens de proef gaat gebruiken, is een schaalmodel. “De eerste fase van de pilot is bedoeld om te laten zien dat de technologie werkt. Als de proef slaagt, kunnen we grotere en zwaardere constructies gaan gebruiken.”

Tijdens de proef moet het volgens Croughs mogelijk zijn om 100 huishoudens van energie te voorzien. Doel van de pilot is om te kijken of alle Waddeneilanden op termijn zelfvoorzienend kunnen worden met de opwekking van golfenergie. “Daar zullen we nog wel een paar jaar mee bezig zijn. Maar om een idee te geven: om Texel van energie te kunnen voorzien, zouden we 100 energiegenerators nodig hebben in de Noordzee. Daar koppel ik dan overigens wel het gebruik van zonnepanelen aan. ‘s Zomers heb je immers meer zon en minder golven en ‘s winters omgekeerd.”

 

MEER INFORMATIE
Waddenfonds ondersteunt pilot om energie uit golfkracht te winnen
Introfilm Slow Mill

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@P.C. de RuiterOppervlakte is aangepast in 67 hectare.
Geachte Redactie, Dank voor uw bijdrage voor de uitreiking van de Keppler-prijzen. Afkomstig van een agrarisch akkerbouwbedrijf in het zuiden van de Haarlemmermeerpolder en betrokken vanaf het allereerste begin, de oplevering en dan nu een prijs als beloning. (Raadswerk Haarlemmermeer en fractie-ondersteuning Bestuur Rijnland)
Bovendien nog een tweede prijs in Hoofddorp, de Winnaar van de Publieksprijs de Gerritshoeve / Kastan van Ontwerper Architectenbureau Gijs de Waal. (Winnaars Arie Keppler Prijs 2024 - Architectuur.nl) Ik heb vaak en veel moeten uitleggen waarom juist in deze ruimte vragende polder opnieuw een aanslag wordt gedaan op vruchtbare agrarische grond. *)
De aanleiding van mijn reactie is een fout in de oppervlakte maat van de Piekberging, 16 ha. moet 67 ha. zijn. Aansluitend heb ik nog een verzoek om met een link ook de informatie over de Piekberging zelf te ontsluiten: https://www.rijnland.net/actueel/nieuwsoverzicht/piekberging-haarlemmermeer-wint-arie-keppler-prijs-2024/
https://www.rijnland.net/wat-doet-rijnland/in-uw-buurt/piekberging-haarlemmermeer/ 
https://www.rijnland.net/wat-doet-rijnland/in-uw-buurt/piekberging-haarlemmermeer/veel-gestelde-vragen-piekberging-haarlemmermeer/ *)
En de lozingen van de waterschappen zelf? Heeft al iemand een idee wat daar aan te doen is?
Interessante innnovatie.
Wat ik me nu afvraag met die sluitdeuren: ze moeten een faalkans hebben van iets van 10^-4 per jaar, mogelijk nog een factor 10 lager.
Hoeveel kogels heeft men laten vallen (op verschillende plaatsen) om te concluderen dat de faalkans als gevolg van een impact (25 kg bal van 22 meter hoogte lijkt me inderdaad een aardige klap geven) op een voldoende laag niveau zit?
Natuurlijk is een gat op één plek niet direct einde levensduur van deur, maar hij zal iig niet mogen bezwijken.