Deze maand gaat een pilot van start om stroom op te roepen uit golfkracht in de Noordzee voor de Texelse kust. Het Waddenfonds draagt 2,5 miljoen euro bij aan de proef, die in eerste instantie 100 huishoudens op Texel van elektriciteit moet voorzien.

Het Rotterdamse bedrijf Slow Mill gaat de proef uitvoeren. Slow Mill ontwikkelde een constructie met een betonnen anker en van composiet vervaardigde drijvers. De drijver beweegt mee met de golven en wekt zo energie op. Een generator vangt de energie op, die vervolgens via een kabel naar Texel zal worden overgebracht.

“Op 19 december laten we het anker te water,” vertelt Erwin Croughs, de man achter Slow Mill. “Tijdens het stormseizoen bekijken we of het anker inderdaad stabiel op dezelfde plaats blijft.” Richting de zomer is het dan tijd voor stap twee. “Dan gaan we de drijvers aan het anker bevestigen en kunnen we energie gaan opwekken.”

De installatie die Slow Mill tijdens de proef gaat gebruiken, is een schaalmodel. “De eerste fase van de pilot is bedoeld om te laten zien dat de technologie werkt. Als de proef slaagt, kunnen we grotere en zwaardere constructies gaan gebruiken.”

Tijdens de proef moet het volgens Croughs mogelijk zijn om 100 huishoudens van energie te voorzien. Doel van de pilot is om te kijken of alle Waddeneilanden op termijn zelfvoorzienend kunnen worden met de opwekking van golfenergie. “Daar zullen we nog wel een paar jaar mee bezig zijn. Maar om een idee te geven: om Texel van energie te kunnen voorzien, zouden we 100 energiegenerators nodig hebben in de Noordzee. Daar koppel ik dan overigens wel het gebruik van zonnepanelen aan. ‘s Zomers heb je immers meer zon en minder golven en ‘s winters omgekeerd.”

 

MEER INFORMATIE
Waddenfonds ondersteunt pilot om energie uit golfkracht te winnen
Introfilm Slow Mill

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@P.C. de RuiterU heeft gelijk. Het is aangepast.
Uit de tekst kan worden gelezen dat de Motie van afkeuring is ingediend bij Waterschap Hollandse Delta.
Dit moet zijn bij Waterschap Delfland!
(zie https://www.rodi.nl/hoekvanholland/politiek/344702/motie-van-afkeuring-voor-nieuw-college-waterschap-delfland )
Ik wil de feiten kennen (10%)
De processen doorgronden (40%)
En de onzekerheid verkennen (50%)
Een oplossing zou kunnen zijn om activiteiten uit te besteden. Bijv. de voorzuivering van industrieel afvalwater of de opwerking van biogas uit slibgistingen of zelfs de volledige slibgisting uit te besteden. Marktpartijen kunnen dit ook nog eens goedkoper en sneller realiseren, waardoor eerder (duurzaamheids)doelstellingen worden gerealiseerd.
@Arie DekkerDank. Is aangepast.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.