secundair logo knw 1

Akkerbouw in Groningen I Foto: Meerdervoort via Wikimedia Commons

De provincie Groningen gaat samen met de waterschappen Noorderzijlvest en Hunze en Aa’s ruim 750.000 euro uittrekken voor projecten die bijdragen aan verbetering van de waterkwaliteit en klimaatneutrale landbouw. Het gaat om twee nieuwe projecten in verband met het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer (DAW). In Drenthe hebben veel melkveehouders zich aangemeld voor een project voor duurzaam boeren.

De Groningse boeren krijgen de subsidie omdat dat de landbouwsector steeds meer te maken krijgt met de gevolgen van klimaatverandering, zoals te veel of te weinig water. Het geld is bestemd voor twee DAW-projecten die momenteel worden opgezet: Klimaatboeren in het beheergebied van waterschap Noorderzijlvest en Reductie Perceel- en Erfemissie in het beheergebied van Hunze en Aa’s.

Klimaatmaatregelen bekeken
Het project Klimaatboeren gaat over wat klimaatverandering betekent voor de bedrijfsvoering en het bedrijfsresultaat van agrariërs. Dit jaar wordt verkend welke klimaatmaatregelen zij kunnen nemen.

De maatregelen dragen bij aan het voorkomen of beperken van watertekorten, wateroverlast, verzilting of bodemdaling. Ook wordt bekeken of de maatregelen kunnen zorgen voor het verbeteren van de waterkwaliteit door het terugdringen van uitspoeling van nutriënten en residuen van gewasbeschermingsmiddelen naar het watersysteem. De agrariërs voeren in 2024 de klimaatmaatregelen uit.

De bedoeling van het project Reductie Perceel- en Erfemissie is dat Groningse boeren in het gebied van waterschap Hunze en Aa’s met fysieke maatregelen de uitstoot per perceel terugbrengen of voorkomen. Aanmelden is nu nog niet mogelijk.

Eerder al tien projecten
Boeren werken binnen het DAW samen aan een klimaatbestendige landbouw. Er zijn al tien projecten voortgekomen uit eerdere subsidierondes in de provincie Groningen. Zij zijn afgelopen of momenteel in uitvoering.

Een voorbeeld is het project Weide & Water dat richting afronding gaat. Hierin staat de bodem centraal. De 85 deelnemende boeren onderzoeken in studiegroepen hoe zij de bodemstructuur kunnen verbeteren. Zij stappen met experts het veld in om de ondergrond te onderzoeken en krijgen daarbij adviezen over maatregelen in hun eigen bedrijf.


DUURZAAM BOEREN IN DRENTHE

In Drenthe is er het project Duurzaam Boeren Drenthe, een initiatief van de provincie en organisaties uit landbouw, natuur en milieu. Hierin staan ondernemerschap en biodiversiteit centraal. Boeren gaan aan de slag met duurzaamheidsdoelen op het gebied van water, bodem, klimaat en stikstof. Onder Drentse melkveehouders is de belangstelling erg groot. Bijna de helft (ruim 380) heeft zich aangemeld volgens een bericht van de provincie Drenthe. In het project is een beloningsregeling voor melkveehouders en gemengde bedrijven opgenomen. Voor akkerbouwers wordt in een pilot een gelijksoortige regeling ontwikkeld.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@P.C. de RuiterOppervlakte is aangepast in 67 hectare.
Geachte Redactie, Dank voor uw bijdrage voor de uitreiking van de Keppler-prijzen. Afkomstig van een agrarisch akkerbouwbedrijf in het zuiden van de Haarlemmermeerpolder en betrokken vanaf het allereerste begin, de oplevering en dan nu een prijs als beloning. (Raadswerk Haarlemmermeer en fractie-ondersteuning Bestuur Rijnland)
Bovendien nog een tweede prijs in Hoofddorp, de Winnaar van de Publieksprijs de Gerritshoeve / Kastan van Ontwerper Architectenbureau Gijs de Waal. (Winnaars Arie Keppler Prijs 2024 - Architectuur.nl) Ik heb vaak en veel moeten uitleggen waarom juist in deze ruimte vragende polder opnieuw een aanslag wordt gedaan op vruchtbare agrarische grond. *)
De aanleiding van mijn reactie is een fout in de oppervlakte maat van de Piekberging, 16 ha. moet 67 ha. zijn. Aansluitend heb ik nog een verzoek om met een link ook de informatie over de Piekberging zelf te ontsluiten: https://www.rijnland.net/actueel/nieuwsoverzicht/piekberging-haarlemmermeer-wint-arie-keppler-prijs-2024/
https://www.rijnland.net/wat-doet-rijnland/in-uw-buurt/piekberging-haarlemmermeer/ 
https://www.rijnland.net/wat-doet-rijnland/in-uw-buurt/piekberging-haarlemmermeer/veel-gestelde-vragen-piekberging-haarlemmermeer/ *)
En de lozingen van de waterschappen zelf? Heeft al iemand een idee wat daar aan te doen is?
Interessante innnovatie.
Wat ik me nu afvraag met die sluitdeuren: ze moeten een faalkans hebben van iets van 10^-4 per jaar, mogelijk nog een factor 10 lager.
Hoeveel kogels heeft men laten vallen (op verschillende plaatsen) om te concluderen dat de faalkans als gevolg van een impact (25 kg bal van 22 meter hoogte lijkt me inderdaad een aardige klap geven) op een voldoende laag niveau zit?
Natuurlijk is een gat op één plek niet direct einde levensduur van deur, maar hij zal iig niet mogen bezwijken.