secundair logo knw 1

Klimaatminister Rob Jetten gaf in februari het startsein voor de fullscale proef met pure zuurstof op de rwzi Hessenpoort

Waterschap Drents Overijsselse Delta geeft een vervolg aan de Smart Energy Hub op de rwzi Hessenpoort in Zwolle. Na een geslaagde full-scale test van enkele dagen in februari, gaat het waterschap in een meerjarige pilot onderzoeken of pure zuurstof de traditionele beluchting van de rwzi kan vervangen. Een ruime meerderheid van het algemeen bestuur van WDOD gaf vanmiddag groen licht voor de proef.

Het waterschap trekt 1,7 miljoen euro uit voor de test die 5 jaar duurt. Op het terrein van rwzi Hessenpoort wordt een elektrolyser geplaatst, waarmee waterstof wordt geproduceerd. Bij de productie komt pure zuurstof vrij die wordt gebruikt voor het beluchten van actief slib. De verwachting is dat door de techniek het elektriciteitsverbruik van de rwzi zal halveren, wat een flinke reductie van de energiekosten zou betekenen. De proef moet uitwijzen of die verwachting uitkomt.

Daar komt bij dat het project bijdraagt een het oplossen van de netcongestie waar de regio Zwolle mee kampt. Daardoor is het onmogelijk om duurzame energie uit zon en wind aan te sluiten op het netwerk. Door in te zetten op de productie van groene waterstof kan deze duurzame energie alsnog worden ontsloten, aldus het voorstel van het dagelijks bestuur. Ook bestaat de mogelijkheid om warmte die vrijkomt bij de elektrolyse te leveren aan bedrijven in de omgeving, maar ook dat moet worden onderzocht.

Samenwerking
De elektrolyser is eigendom van H2-GO, de partner waarmee WDOD in zee gaat. Het bedrijf investeert in de elektrolyser en waterstofinfrastructuur en vermarkt de waterstof, WDOD zorgt voor de zuurstofinfrastructuur en bijhorende procesautomatisering en ontvangt zuurstof en warmte voor het zuiveringspoces. De inbreng van beide partijen wordt vastgelegd in een samenwerkingsovereenkomst. Daarbij geldt als uitgangspunt dat de bedrijfsvoering van de rwzi altijd boven andere belangen gaat, zo staat in het kredietvoorstel.

In het algemeen bestuur waren de meeste fracties positief over het project - Betty Poutsema (ChristenUnie): ‘Het is spannend, niet onverantwoord, het voorstel heeft lef’- , maar er werden ook kritische vragen gesteld over de publiek-private samenwerking en de voordelen die H2-GO daaruit haalt, de keuze voor Hessenpoort als testlocatie, de rol die waterstof gaat spelen in de energietransitie en de financiële risico’s die het waterschap loopt.

Sceptisch
Tilko Gernaat (Gemeentebelangen) zag geen reden voor WDOD om de proef te doen. “De kosten van deze proef komt nu bij onze inwoners te liggen, terwijl wij aan het eind van dit jaar energieneutraal zijn. Laat een ander waterschap dat nog niet zo ver is, de test maar doen.” Ook Jan Visscher (SGP) had zijn twijfels, onder ander over de afspraken met H2-GO en de kosten die op het bordje van het waterschap komen. “Er ligt geen positieve business case onder. Dat maakt ons sceptisch.”

Voor portefeuillehouder Marion Wichard was er geen twijfel: “Dit is een heel reëel voorstel. Hiermee geven we invulling aan verbinding met samenleving. En gezien het enthousiasme van deskundigen moeten we onze traditionele bescheidenheid wat opzijschuiven. In deze spannende tijden met energiecrisis, kan dit enorm bijdragen aan het verminderen van het energiegebruik. Als de proef slaagt kunnen we dit nationaal en zelfs internationaal uitrollen."

Uiteindelijk ging het algemeen bestuur akkoord, met vier stemmen tegen.

 

LEES OOK
H2O Actueel: Klimaatminister Rob Jetten start proef zuurstofinfuus rwzi Hessenpoort

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Is er een directe link naar de uitspraak beschikbaar? Ik vind de volgend passage van jullie artikel bijzonder verwoord: "Behalve over het gebruik van chemicaliën in het koelwater ging de rechtszaak ook over de voorwaarden van het waterschap voor lozingen in geval van onderhoud of reparatiewerkzaamheden aan installaties. Maar toestemming vooraf vond de rechter te ver gaan en een zogenoemde immissietoets (welke stoffen zitten erin) niet effectief." Lijkt me namelijk zeker niet in lijn met geldend waterkwaliteitsbeleid en ook niet met het oog op de uitspraak m.b.t. de tijdelijke achteruitgang. Wanneer een activiteit, en daarmee de lozing, invloed heeft op de waterkwaliteit is het uitgangspunt dat de impact van te voren bepaald en onderbouwd moet worden. Indien dit leidt tot een verslechtering van de situatie, moet voor de impactsbeoordeling (van een industriële lozing) het Handboek Immissietoets gebruikt worden om de impact te bepalen. 
Falend management is de reden niet de organisatorische complexiteit. En bij definitief splitsen komt er nog extra bestuurlijke complexiteit bij van publieke organisaties die moeten -maar slecht kunnen- samenwerken.
Aangezien de burger de rekening krijgt is het makkelijk om een beslissing te nemen. Lekker uit elkaar en opnieuw beginnen met een schone lei. Op naar het volgende wanbeleid. Men voelt zich niet aansprakelijk. 
Dag Manfred, 
kijk eens op www.pathema.nl 
Dat bedrijf levert al jaren apparatuur voor chemievrije koelwaterbehandeling. Ook bij grotere bedrijven. Niet zo groot als bij Chemelot waarschijnlijk, maar meer dan voldoende bewezen. Het principe is cavitatie, dus geen chloorelektrolyse. Voor de duidelijkheid, ik heb geen relatie met dit bedrijf.Jan Koning
Kijk dat is onderzoek met resultaat. Is het mogelijk dit naar de EU cie-leden te sturen die besluiten over toepassing drijfmest en Renure ipv Kunstmest -N. Toch flikken ze het om de norm voor Kunstmest- N hoog te houden. In Nederland is in vele onderzoeken en metingen aangetoond dat in de derogatiegebieden de NO3 gehalten veel lager zijn dan de de norm EN lager dan in niet derogatie gebieden!