0
0
0
s2smodern
Interessant? Deel dit artikel met uw (water)netwerk!
0
0
0
s2smodern
powered by social2s

Afgelopen week werd met een nepstorm de de grasmat van de zeedijk in de Carel Coenraadpolder getest. Vanaf woensdag is het de beurt aan de Emmapolderdijk, ten westen van Eemshaven en daarna volgt de Slachterdijk in Friesland. De testen zijn nodig om te kijken of het gras op de waddenzeedijken ook in de toekomst sterk genoeg is.

De golfoploopproeven die deze weken worden uitgevoerd, zijn nulmetingen waarmee de kracht en het uithoudingsvermogen van het huidige gras op de dijken wordt getest. In het voorjaar zullen vier verschillende dijkvakken worden ingezaaid met nieuwe grasmengsels, die door wetenschappers van de Radboud Universiteit Nijmegen en de WUR zijn samengesteld. Na een proeftijd van vijf jaar wordt dan gekeken welk grasmengsel het meest erosiebestendig is en het meeste bijdraagt aan de biodiversiteit.

Jan Lammers, projectleider POV Waddendijken namens waterschap Hunze en Aa's, noemt de proeven nodig omdat de meeste grasmengsels zijn samengesteld op basis van een rekenmodel. “Terwijl we vermoeden, op basis van de resultaten in de praktijk, dat de grasmat veel meer invloed heeft op de sterkte van de dijk dan tot nu toe aangenomen. Dat sluit ook goed aan in ons streven om van de waddenzeedijken brede, groene dijken te maken. Met deze groene dijken creëren we een zo natuurlijk mogelijke overgang tussen Wad en land.”

Intensief monitoren
De komende vijf jaar zullen de nieuw ingezaaide dijkvakken worden meegenomen in het reguliere beheerprogramma en na vijf jaar zullen ook hier golfoploopproeven worden uitgevoerd. Lammers: “We zullen de stroken natuurlijk intensief monitoren. Zeker in het begin om te bekijken of de grasmengels zich snel vast zetten en of het gras zich goed wortelt. Dat is voor de kracht van de dijk het belangrijkste. De grasmat zelf houdt bij stormen immers niet lang stand, het afweervermogen komt uit de wortels.”

Hoewel de proef in de Carel Coenraadpolder al na 9 uur, in plaats van de verwachtte 18 uur werd afgebroken, is Lammers tevreden. “Precies op de plek van de proef was de grasmat beschadigd door een trekker. Om die zwakkere plek te beschermen, zijn we er ietsje eerder mee opgehouden. Maar het gras heeft het goed gehouden. Die zwakkere plek is waarschijnlijk ook een gevolg van de extreem droge zomer. We zijn nu dan ook met de WUR en de Radboud aan het bekijken of we in de nieuwe grasmengsels nog soorten toe moeten voegen die nog beter tegen de droogte kunnen.”

Eind december zijn de geplande golfoploopproeven afgerond. Naar verwachting verschijnt het rapport met de bevindingen in april 2019.

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

Laatste reacties op onze artikelen

@MartinBeste Martin,
Dank voor je vraag.
Het bufferend vermogen is niet gelijk aan de (mate van) opname van CO2 uit de lucht, maar voor de mate waarin het water 'weerstand' biedt tegen verandering in de pH t.g.v. dosering van zuur of base. Het bufferend vermogen komt overeen met het totaal carbonaatgehalte van water. Carbonaat komt van nature in het water door oplossing van kalk (calciumcarbonaat) tijdens de passage door een kalkhoudende bodem. Natuurlijk grondwater bevat ook vrijwel altijd veel meer koolzuur (CO2) dan in evenwicht is met de lucht.
In onze techniek voegen we zoutzuur aan het water toe om de pH te verlagen en daardoor het bufferend vermogen van het water te verlagen (zoutzuur zet waterstofcarbonaat om in opgelost CO2). Hierdoor wordt de hoeveelheid CO2 in het water nog hoger dan van nature. Het meeste koolzuur blazen we vervolgens in speciale ontgassingstoren uit.
De hoeveelheid chloride die we toevoegen is veel lager dan de smaakgrens, ongeveer een factor 10 lager. Daar proef je dus niets van.
Groet, Weren (WML)
Scheur in Westerdijk is al jaren oud.
@Roel van SwamDank. Aangepast.
Op de Braakman zal de opbrengst 1,9 MWh zijn, neem ik aan.
Begrijp ik het goed dat er zoutzuur aan het water wordt toegevoegd om de pH te verlagen en daardoor het bufferend vermogen (de opname van CO2 uit de lucht) te verminderen? Wat betekent dit toevoegen van chloride voor de smaak?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

(advertentie)

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het