secundair logo knw 1

Afgelopen week werd met een nepstorm de de grasmat van de zeedijk in de Carel Coenraadpolder getest. Vanaf woensdag is het de beurt aan de Emmapolderdijk, ten westen van Eemshaven en daarna volgt de Slachterdijk in Friesland. De testen zijn nodig om te kijken of het gras op de waddenzeedijken ook in de toekomst sterk genoeg is.

De golfoploopproeven die deze weken worden uitgevoerd, zijn nulmetingen waarmee de kracht en het uithoudingsvermogen van het huidige gras op de dijken wordt getest. In het voorjaar zullen vier verschillende dijkvakken worden ingezaaid met nieuwe grasmengsels, die door wetenschappers van de Radboud Universiteit Nijmegen en de WUR zijn samengesteld. Na een proeftijd van vijf jaar wordt dan gekeken welk grasmengsel het meest erosiebestendig is en het meeste bijdraagt aan de biodiversiteit.

Jan Lammers, projectleider POV Waddendijken namens waterschap Hunze en Aa's, noemt de proeven nodig omdat de meeste grasmengsels zijn samengesteld op basis van een rekenmodel. “Terwijl we vermoeden, op basis van de resultaten in de praktijk, dat de grasmat veel meer invloed heeft op de sterkte van de dijk dan tot nu toe aangenomen. Dat sluit ook goed aan in ons streven om van de waddenzeedijken brede, groene dijken te maken. Met deze groene dijken creëren we een zo natuurlijk mogelijke overgang tussen Wad en land.”

Intensief monitoren
De komende vijf jaar zullen de nieuw ingezaaide dijkvakken worden meegenomen in het reguliere beheerprogramma en na vijf jaar zullen ook hier golfoploopproeven worden uitgevoerd. Lammers: “We zullen de stroken natuurlijk intensief monitoren. Zeker in het begin om te bekijken of de grasmengels zich snel vast zetten en of het gras zich goed wortelt. Dat is voor de kracht van de dijk het belangrijkste. De grasmat zelf houdt bij stormen immers niet lang stand, het afweervermogen komt uit de wortels.”

Hoewel de proef in de Carel Coenraadpolder al na 9 uur, in plaats van de verwachtte 18 uur werd afgebroken, is Lammers tevreden. “Precies op de plek van de proef was de grasmat beschadigd door een trekker. Om die zwakkere plek te beschermen, zijn we er ietsje eerder mee opgehouden. Maar het gras heeft het goed gehouden. Die zwakkere plek is waarschijnlijk ook een gevolg van de extreem droge zomer. We zijn nu dan ook met de WUR en de Radboud aan het bekijken of we in de nieuwe grasmengsels nog soorten toe moeten voegen die nog beter tegen de droogte kunnen.”

Eind december zijn de geplande golfoploopproeven afgerond. Naar verwachting verschijnt het rapport met de bevindingen in april 2019.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Weer een geval van: de gevolgen proberen te gaan bestrijden en de oorzaak niet aanpakken. Zo blijft het werk in de wereld. En de vervuiling. 
Beste Carel, in de podcast kun je vinden op Spotify en  Apple Podcasts. Je kunt hem ook online beluisteren via de link in het bericht
Mooi! Jammer dat ik de serie niet terugvind als ik zoek in de NRC Podcast app.
Geachte redactie, ik ben verheugd dat eindelijk het besef is dat het klepelbeleid nu ter discussie is gesteld. Ik heb bij waterschap Hollandse delta al jaren als bestuurslid aangedrongen om het klepelen alleen als noodzaak te gebruiken. Ook heb ik div gesprekken gehad met SBB mbt klepelen in de duinen van Ouddorp waarbij de structuur volledig werd vernield. Dit jaar is eindelijk door beherende organisatie alleen maar gemaaid en wel in oktober waar mi de hele natuur in dit duingebied mee is geholpen. Het waterschap heeft nu ook bepaald dat klepelbeleid op de schop moet en in de toekomst alleen maar met maaibeleid mag worden uitgevoerd. Dus goed resultaat waar ik blij mee ben. Dit is natuurbehoud zoals het moet.
@JWBoehmerSommige desinformatie is te simplistisch om op te reageren. Zelfs citeren van een nieuwsbericht blijkt lastig (aanpak van dijken is lang niet altijd verhogen). Instabiliteit en kans op zettingsvloeiing worden ook aangepakt. Daarmee wordt ook de invloed van zee en maan beperkt, maar dan wel op basis van logische en bewezen relaties ipv dubieuze, onwaarschijnlijke en onbewezen hypotheses. Oei, toch gereageerd. Dom van me. Ik kan dit beter negeren.