secundair logo knw 1

Minister Piet Adema (LNV) | Foto Rijksoverheid / Martijn Beekman

De Europese Commissie heeft aangekondigd de toelating van het bestrijdingsmiddel glyfosaat met tien jaar te willen verlengen. Piet Adema, minister van LNV, kondigt een onderzoek aan naar manieren om glyfosaatgebruik te beperken. Dat lijkt overeen te komen met het standpunt van zijn Duitse collega.

Nederland onthield zich van stemming, evenals onder andere Duitsland en Frankrijk, over het voorstel van de Europese Commissie. Dit hoewel de Tweede Kamer minister Adema had opgeroepen tegen te stemmen.

Adema liet echter weten zich van stemming te onthouden om zo recht te doen aan zowel de maatschappelijke zorgen als de wetenschappelijke adviezen. Hij constateerde dat er volgens de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) “geen kritieke zorgpunten voortkomen uit de herbeoordeling van glyfosaat”.

Nadat bekend werd dat de Europese Commissie de goedkeuring van glyfosaat inderdaad met 10 jaar gaat verlengen, schreef Adema aan de Tweede Kamer de beperking van glyfosaat-gebruik te willen onderzoeken en de WUR te vragen “voor de zomer 2024 een analyse op te leveren voor welke teelten het gebruik van glyfosaat noodzakelijk is in het kader van de voedselproductie en waarvoor geen alternatieven zijn, en waar het gebruik van glyfosaat kan worden gereduceerd.”

De minister van LNV laat verder weten specifiek wetenschappelijk onderzoek te starten naar de mogelijke relatie tussen glyfosaat en het ontstaan van Parkinson. Ook loopt er al een breder onderzoek naar de gezondheidseffecten van glyfosaat.

Als uit deze, of andere, wetenschappelijke onderzoeken op enig moment (dus ook tijdens het onderzoek) blijkt dat glyfosaat directe direct oplevert dan zal de toelating van middelen op basis van glyfosaat worden ingetrokken. En wel “per direct en zonder respijt- of opgebruik termijn.”

Duitse reactie
Op de website van zijn ministerie laat Özdemir, van de partij De Groenen, weten dat hij zelf graag tegen het voorstel had gestemd. Onenigheid tussen de regeringspartijen leidde echter tot onthouding. Tegenstander van het verbod was vooral de liberale partij FPD. Özdemir kondigde nu aan de voornemens uit het regeringsakkoord “zoveel mogelijk” uit te voeren.

Dat voornemen is om het gebruik van glyfosaat vanaf 2024 te verbieden. Maar de opties van Özdemir zijn volgens een analyse van publieke omroep ARD beperkt. Een vergelijkbare zaak in Luxemburg bewijst dat een verbond op nationaal niveau waarschijnlijk geen stand houdt voor de rechter.

Volgens een analyse van publieke omroep ARD heeft Özdemir de meeste kans van slagen met maatregelen die het gebruik van glyfosaat beperken. Dat zou bijvoorbeeld kunnen door de zones langs oppervlaktewater waar glyfosaat niet gebruikt mag worden, nu tien meter, te vergroten.

Omdat ook zulke voorstellen uiteindelijk de goedkeuring nodig hebben in de Duitse senaat, zou hiervoor wel steun van regeringspartij FPD of oppositiepartij CDU/CSU nodig zijn. Die laatste partij heeft Özdemir echter al opgeroepen de Europese Commissie te volgen en glyfosaat ook na 2024 toe te laten.

 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Kijk bij anders omgaan, zeg besparing op kwaliteit drinkwater verbruik in Nederland, vooral ook eens naar België. Bij huizenbouw vereisen zij bv 6 m3 buffer tanks voor regenwateropvang voor toiletten en tuin en autowassen en… Als je met zo’n  simpele regel start kun je gigantisch op volume besparen. 10 jaar tijd 1.000.000 huizen erbij x 6 x 50 (= 300 m3 per woning)= 300.000.000.m3 op jaarbasis straks en een geweldige toename elk jaar!!!!
Ik geloof helemaal niets van dit doem verhaal. Zijn er nu al gebieden in de waddenzee die errst droog kwamen te liggen en nu niet meer? Zijn de oppervlaktes wadden tegen de eilenden en de vaste kustlijnen kleiner bij eb! Ik zie en hoor daar niets van! Wat ik wel hoor is dat de vaargeulen zeer snel verzanden en dat er 24 uur gebaggerd moet worden om te kunnen blijven varen.bwaar komt dat zand vandaan………..precies ! Dat is een continu proces en dat stopt niet door zeespiegel stijging. Dus maak je niet zo druk om de sterke natuur!
Wat een apart artikeltje Emile...  nitraat is niet organisch en liever stop ik wat zuurstof in infiltratiewater wanneer ik organische stoffen wil reduceren dan nitraat, dat immers het giftige nitriet kan vormen... de relatie met verbreding van irrigatiemogelijkheden met de aardappelteelt mort je nog maar eens uitleggen.. is toch iets heel anders? Joost
Hoi Marjolijn, bedankt voor je artikel. Het is duidelijk dat waterbeheer complex en uitdagend is, vooral nu klimaatverandering en hoger verbruik hun tol eisen. Gebieden zoals Zuid-Frankrijk en Catalonië staan niet op zichzelf met strenge restricties voor watergebruik.
Een interessant gegeven is dat 80% van ons drinkwater thuis wordt verbruikt. Daar ligt een enorme uitdaging, maar ook een kans om echt verschil te maken. Door slimmer om te gaan met de distributie van water, kunnen we helpen om het verbruik te verminderen zonder dat we daar veel van merken. Dit zou niet alleen helpen om onze waterbronnen te sparen, maar ook de druk op het systeem tijdens droge perioden verlagen.
Dit gaat verder dan alleen maar korter douchen; het gaat om een bewuste verandering in ons dagelijks leven om ervoor te zorgen dat er genoeg water is voor iedereen. Iemand iets gunnen. Beginnen met het nadenken over de oplossingen menukaart ook met water zoals we dat met energie doen - waar kunnen we besparen, hoe kunnen we efficiënter zijn, en hoe kunnen we ons aanpassen aan nieuwe omstandigheden?
Er is geen eenduidige oplossing voor het probleem, en additionele productie levert ons op langere termijn niets op. Misschien is het tijd om deze uitdaging aan te gaan en te kijken naar hoe we thuis ons watergebruik kunnen optimaliseren. 
Op dit moment (24 april 2024) na maandenlange neerslag is alles weer goedgekomen met hoog grondwater. De natuur hersteld zichzelf! Laat je niet beetnemen.