secundair logo knw 1

Foto: WDO Delta

De rioolwaterzuiveringsinstallatie in Raalte kampt met een ernstige verstoring. Het lukt momenteel niet om al het ammonium uit het afvalwater te verwijderen, omdat er niet genoeg actieve bacteriën aanwezig zijn. Volgens Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta) komt dit vermoedelijk door een illegale lozing van afvalwater.

WDO Delta kwam vanmiddag naar buiten met de problemen bij de rioolwaterzuivering in de Overijsselse plaats Raalte. De zuiveringscapaciteit is fors afgenomen, zodat een groot deel van het afvalwater onvoldoende wordt gezuiverd. Dit gaat nog wel even duren. Het waterschap verwacht dat de zuivering vanaf eind volgende week weer normaal functioneert.

Onvoldoende actieve bacteriën aanwezig
In Raalte komt per uur gemiddeld 275.000 liter afvalwater binnen en bij regen kan de aanvoer oplopen tot 2,5 miljoen liter. De rioolwaterzuiveringsinstallatie heeft een actief slibsysteem met BCFS-proces (biologische chemische fosfaat- en stikstofverwijdering). Op het ogenblik kan echter niet al het ammonium uit het aangevoerde afvalwater worden verwijderd.

Uit onderzoek van het waterschap blijkt dat er onvoldoende actieve bacteriën aanwezig zijn. Hierdoor wordt het afvalwater minder schoongemaakt. Daarom brengen tankwagens de komende dagen slib met deze micro-organismen van andere rioolwaterzuiveringen naar Raalte. Omwonenden in de directe omgeving van de rioolwaterzuivering zijn geïnformeerd over de problemen.

Extra vers water naar wetering
De rwzi voert het gezuiverde water af op de nabijgelegen Hondemotswetering. Dit water is nu minder schoon. Om eventuele schade aan het milieu te beperken, laat WDO Delta extra vers water vanuit het Overijssels kanaal in de Hondemotswetering stromen. Het waterschap houdt de waterkwaliteit van de wetering nauwlettend in de gaten.

WDO Delta ziet een illegale lozing van afvalwater als vermoedelijke oorzaak voor het feit dat de bacteriën hun zuiverende werk niet goed doen. Er is een precedent; in 2015 gebeurde dit om dezelfde reden ook op rwzi Raalte. Het waterschap gaat nu verder onderzoek verrichten. WDO Delta neemt monsters van het binnenkomende rioolwater en monitort deze op ‘proces verstorende stoffen’. Tot nu toe zijn de stoffen niet aangetroffen.

 

Update 14 juli, 9.30 uur
Waterschap Drents Overijsselse Delta zag vanaf maandag een stijging van ammonium in het afvalwater. Daarom is een apart team geformeerd. Woordvoerder Herald van Gerner zegt in dagblad de Stentor dat het wel een grote vervuiler moet zijn. “Er moet een behoorlijke klap vuil water doorheen gaan, wil de installatie er last van hebben.” Het zal volgens hem nog niet zo eenvoudig zijn om de vervuiler te achterhalen, omdat er zoveel waterstelsels aan elkaar zitten. De schade voor het waterschap wordt fors genoemd.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Slecht verhaal!

De vraag was? "Wat is de echte prijs van water?"
Zeg dan meteen de echte prijs van 1 kubieke meter water kost zoveel. Punt.

Moet eerst hele kletsverhalen eromheen gaan lezen. Advies: kom meteen to the point!
Zeer terechte en verstandige actie van het schap. 
Het KRW-doel 'passende wateromstandigheden voor o.a. waterafhankelijke Natura2000-gebieden'  gaan we sowieso niet in 2027 halen en waarschijnlijk voor diverse Natura2000-gebieden ook nog niet in de volgende KRW-planperiode 2028-2033.
Gerrit Krajenbrink Gooi grondwater niet te grabbel
Mede naar aanleiding van de column van Jos Peters: belangrijk is dat de drinkwaterwinning minder 'stil' is in de politieke discussie over water, waterverspilling (drainage) en -vervuiling door de landbouw. En er dus niet alleen maar over schrijft in de vakbladen. Leer van de landbouw qua PR. Dit geldt helaas al zo lang. Roer u ook in het waterschap, drinkwaterbedrijf. Schoon water hoeft niet alleen van Brussel/KRW, maar is regionaal in ons eigen belang!
Met vriendelijke groet, Gerrit Krajenbrink, Hydroloog
De stellingen dat 'water weer een belang' is en 'klimaatbeleid niet door de shredder is gehaald' worden al gauw weer tegengesproken in dit artikel. Klimaatadaptatie is niet alleen hoogwaterbescherming.  Dat RLi het belang van WBS (dat sommige provincies wel degelijk serieus oppakken) en watertoets ondersteund, maar daarmee zijn we er niet.