0
0
0
s2smodern
Interessant? Deel dit artikel met uw (water)netwerk!
0
0
0
s2smodern
powered by social2s

Nederlandse milieu- en watertechnologiebedrijven die zaken willen doen in Iran hebben te maken met oneerlijke concurrentie. Ondernemingen uit Spanje, Italië, Frankrijk en ook Duitsland kunnen met steun van hun nationale overheden makkelijker toegang tot financiering krijgen als ze willen exporteren naar Iran. In Nederland houden de financiers de hand op de knip zodra het gaat om projecten in Iran. Dat zegt ENVAQUA, die aandringt op betere financieringsmogelijkheden.

Klaas Hofstra, bestuurslid van brancheorganisatie ENVAQUA en ondernemer, vertelt: “Er liggen veel kansen in Iran. Dat geldt voor de afvalverwerking, maar ook voor de waterzuivering. Er is een groot gebrek aan schoon water. Ze voorzien komend voorjaar al een tekort aan water. Er moeten installaties komen die zout water omzetten in zoet. Er is veel te doen in het land.”

Een groeimarkt, die na het opheffen van veel economische sancties door Westerse landen in 2015 weer toegankelijk is voor buitenlandse bedrijven. En er is interesse, zo bleek, aldus ENVAQUA, op de International Environment Exhibition in Teheran waar ook zeven Nederlandse milieu- en watertechnologiebedrijven stonden. ENVAQUA was een van de partners die de reis naar Iran organiseerde. Doel van de missie: versterken van het netwerk in Iran en vergroten van begrip van de afval- en afvalwatersector in Iran. Het is een meerjarig project; in het najaar staat een bezoek gepland van Iranese afval- en waterdeskundigen aan Nederland.

Kritische houding Amerika
Of de Iraanse interesse in de Nederlandse bedrijven ook kan worden omgezet in overeenkomsten en projecten is maar de vraag. Het is voor Nederlandse bedrijven moeilijk om financiering los te krijgen van de banken, vertelt Hofstra, die ook in Teheran was. Financiers zijn, aldus het bestuurslid van ENVAQUA, terughoudend vanwege de kritische houding van de Amerikaanse president Donald Trump, die heeft gedreigd om de nucleaire overeenkomst met Iran (‘de slechtste deal in de geschiedenis van de VS’) op te heffen.

Los van het dreigement heeft Washington een aantal financiële beperkingen gehandhaafd, waardoor private banken - ook die buiten de Verenigde Staten – terughoudend zijn bij het aangaan van financieringsovereenkomsten. In Europa beginnen landen echter stappen te nemen om met eigen financieringsbeleid bedrijven te steunen die zaken willen doen in Iran. Zo zal Frankrijk later dit jaar met kredietbeleid komen waardoor het voor Franse bedrijven makkelijker wordt om buiten de Amerikaanse invloedssfeer zaken te doen met Iran, zo meldt persbureau Reuters.

Ongelijk speelveld
Ook andere landen steunen hun bedrijven, zegt Hofstra. Hij noemt Spanje, Italië en ook Duitsland. “Italië heeft een fonds van vijf miljard voor financiering van projecten in Iran. Daar profiteren Italiaanse concurrenten van ons van.” In Nederland is er nog geen sprake van eigen financieringsbeleid ten opzichte van Iran, stelt Hofstra vast. Bedrijven die financiering zoeken voor zaken in Iran treffen in Nederland banken die geen medewerking verlenen of met een waslijst aan voorwaarden en regels komen waardoor het praktisch erg moeilijk is om financiering rond te krijgen, hoort hij steevast.

ENVAQUA roept overheid en financiers op dat snel te veranderen. Er is sprake van een ongelijk speelveld, aldus de brancheorganisatie. Hofstra: “Nederlandse exporteurs wensen net als hun Spaanse, Italiaanse en Franse concurrenten zo snel mogelijk te kunnen beschikken over exportkredieten en andere financiële regelingen.”

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

KNW Lidmaatschap

"KNW Waternetwerk verbindt waterprofessionals in een uniek platform"

Word ook lid

Laatste reacties op onze artikelen

Eindelijk... goed voorbeeld doet goed volgen hopelijk. Kom op waterbeheerders van Nederland!
In BN DeStem hebben twee gezaghebbende mensen van Natuurmonumenten ook een verhaal geschreven wat de situatie in Brabant goed belicht. We hebben nog lang niet genoeg voor de natuur gedaan, zo blijkt.
Anonieme inzamelingsacties van bestrijdingsmiddelen zijn er al sinds de jaren 90.
Toch komen er bij elke nieuwe actie weer tonnen middelen tevoorschijn. Ra ra hoe kan dat?
Waarom zijn er steeds weer financiële regelingen beschikbaar?
Gebruikers krijgen zo subsidie op kosten van de gemeenschap om van hun “afval” af te komen.
En weer betaalt de vervuiler niet.
Hi Sander, Dyvar zit zeker tussen die 50 innovatieve oplossingen. Maar er is veel meer daarbuiten. En bovendien is Dyvar niet per se de beste oplossing voor iedere toepassing, zoals eigenlijk geen enkele technologie de beste is voor alle toepassingen. Elke technologie heeft zijn eigen toepassings 'sweetspot'...door deze allemaal naast elkaar te zetten en objectief te vergelijken op zaken zoals energie verbruik, TRL, reststromen, voetprint, CapEx, OpEx, robuustheid, referenties (etc etc) kunnen bedrijven de meest geschikte innovatieve oplossing vinden voor elke specifieke case.
Gewoon naar de oplossingen van Salttech kijken.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

(advertentie)

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het