secundair logo knw 1

Schoon water is schaars in Iran

Nederlandse milieu- en watertechnologiebedrijven die zaken willen doen in Iran hebben te maken met oneerlijke concurrentie. Ondernemingen uit Spanje, Italië, Frankrijk en ook Duitsland kunnen met steun van hun nationale overheden makkelijker toegang tot financiering krijgen als ze willen exporteren naar Iran. In Nederland houden de financiers de hand op de knip zodra het gaat om projecten in Iran. Dat zegt ENVAQUA, die aandringt op betere financieringsmogelijkheden.

Klaas Hofstra, bestuurslid van brancheorganisatie ENVAQUA en ondernemer, vertelt: “Er liggen veel kansen in Iran. Dat geldt voor de afvalverwerking, maar ook voor de waterzuivering. Er is een groot gebrek aan schoon water. Ze voorzien komend voorjaar al een tekort aan water. Er moeten installaties komen die zout water omzetten in zoet. Er is veel te doen in het land.”

Een groeimarkt, die na het opheffen van veel economische sancties door Westerse landen in 2015 weer toegankelijk is voor buitenlandse bedrijven. En er is interesse, zo bleek, aldus ENVAQUA, op de International Environment Exhibition in Teheran waar ook zeven Nederlandse milieu- en watertechnologiebedrijven stonden. ENVAQUA was een van de partners die de reis naar Iran organiseerde. Doel van de missie: versterken van het netwerk in Iran en vergroten van begrip van de afval- en afvalwatersector in Iran. Het is een meerjarig project; in het najaar staat een bezoek gepland van Iranese afval- en waterdeskundigen aan Nederland.

Kritische houding Amerika
Of de Iraanse interesse in de Nederlandse bedrijven ook kan worden omgezet in overeenkomsten en projecten is maar de vraag. Het is voor Nederlandse bedrijven moeilijk om financiering los te krijgen van de banken, vertelt Hofstra, die ook in Teheran was. Financiers zijn, aldus het bestuurslid van ENVAQUA, terughoudend vanwege de kritische houding van de Amerikaanse president Donald Trump, die heeft gedreigd om de nucleaire overeenkomst met Iran (‘de slechtste deal in de geschiedenis van de VS’) op te heffen.

Los van het dreigement heeft Washington een aantal financiële beperkingen gehandhaafd, waardoor private banken - ook die buiten de Verenigde Staten – terughoudend zijn bij het aangaan van financieringsovereenkomsten. In Europa beginnen landen echter stappen te nemen om met eigen financieringsbeleid bedrijven te steunen die zaken willen doen in Iran. Zo zal Frankrijk later dit jaar met kredietbeleid komen waardoor het voor Franse bedrijven makkelijker wordt om buiten de Amerikaanse invloedssfeer zaken te doen met Iran, zo meldt persbureau Reuters.

Ongelijk speelveld
Ook andere landen steunen hun bedrijven, zegt Hofstra. Hij noemt Spanje, Italië en ook Duitsland. “Italië heeft een fonds van vijf miljard voor financiering van projecten in Iran. Daar profiteren Italiaanse concurrenten van ons van.” In Nederland is er nog geen sprake van eigen financieringsbeleid ten opzichte van Iran, stelt Hofstra vast. Bedrijven die financiering zoeken voor zaken in Iran treffen in Nederland banken die geen medewerking verlenen of met een waslijst aan voorwaarden en regels komen waardoor het praktisch erg moeilijk is om financiering rond te krijgen, hoort hij steevast.

ENVAQUA roept overheid en financiers op dat snel te veranderen. Er is sprake van een ongelijk speelveld, aldus de brancheorganisatie. Hofstra: “Nederlandse exporteurs wensen net als hun Spaanse, Italiaanse en Franse concurrenten zo snel mogelijk te kunnen beschikken over exportkredieten en andere financiële regelingen.”

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Slecht verhaal!

De vraag was? "Wat is de echte prijs van water?"
Zeg dan meteen de echte prijs van 1 kubieke meter water kost zoveel. Punt.

Moet eerst hele kletsverhalen eromheen gaan lezen. Advies: kom meteen to the point!
Zeer terechte en verstandige actie van het schap. 
Het KRW-doel 'passende wateromstandigheden voor o.a. waterafhankelijke Natura2000-gebieden'  gaan we sowieso niet in 2027 halen en waarschijnlijk voor diverse Natura2000-gebieden ook nog niet in de volgende KRW-planperiode 2028-2033.
Gerrit Krajenbrink Gooi grondwater niet te grabbel
Mede naar aanleiding van de column van Jos Peters: belangrijk is dat de drinkwaterwinning minder 'stil' is in de politieke discussie over water, waterverspilling (drainage) en -vervuiling door de landbouw. En er dus niet alleen maar over schrijft in de vakbladen. Leer van de landbouw qua PR. Dit geldt helaas al zo lang. Roer u ook in het waterschap, drinkwaterbedrijf. Schoon water hoeft niet alleen van Brussel/KRW, maar is regionaal in ons eigen belang!
Met vriendelijke groet, Gerrit Krajenbrink, Hydroloog
De stellingen dat 'water weer een belang' is en 'klimaatbeleid niet door de shredder is gehaald' worden al gauw weer tegengesproken in dit artikel. Klimaatadaptatie is niet alleen hoogwaterbescherming.  Dat RLi het belang van WBS (dat sommige provincies wel degelijk serieus oppakken) en watertoets ondersteund, maar daarmee zijn we er niet.