secundair logo knw 1

John van Boxel tijdens zijn pitch op de Dijkwerkersdag | Foto Blueice

De drijvende waterkrachtcentrale EQA-River heeft de publieks- en juryprijs gewonnen op de Dijkwerkersdag in Utrecht. De centrale is een laagtoerig rad dat met de stroomrichting van de rivier of beek meedraait en energie produceert.

John van Boxel won vandaag overtuigend de pitchwedstrijd op de Dijkwerkersdag. Het bedrijf EQA-Projects van Van Boxel in Werkendam is een succesvolle innovator; in 2016 werd het bedrijf genomineerd met de EQA-Stuw voor de Nederlandse Waterinnovatie prijs.

De EQA-River is een drijvende waterkrachtinstallatie die de stroming van het water benut om energie te produceren. De installatie kan in een dag worden geplaatst, zo vertelde Van Boxel de ruim 500 bezoekers in de zaal van Media Plaza in Utrecht, waar de Dijkwerkersdag werd gehouden. “Het is een waterkrachtcentrale die van gerecycled plastic is gemaakt, die zichzelf als het nodig is uit het water tilt, die visvriendelijk is, maar ook metingen voor de waterbeheerder verricht.” Dat betreft de stroomsnelheid, de helderheid, het waterpeil en de watertemperatuur, waarmee EQA-Projects claimt dat de waterkrachtcentrale bijdraagt aan een smart river-systeem.

eqa-river-krib2akopie.jpg

In een toelichting na afloop vertelde Van Boxel dat de ontwikkelaars zich hebben laten inspireren door schipmolens. De EQA-River heeft evenals de molens een lange levensduur door het laagtoerig visvriendelijk rad dat met de stroming meedraait. “De waterkrachtcentrale levert een constante stroom en is een mooie aanvulling op zon- en windenergie.”  

De investering bedraagt enkele tonnen per centrale, aldus Van Boxel. Dat is aanzienlijk minder dan de kosten voor de bouw van een windmolen, terwijl de geleverde energie op jaarbasis ongeveer gelijk is, aldus Van Boxel. Dat is te verklaren door het continue proces van energieopwekking. Levert een molen alleen energie als het waait, de drijvende waterkrachtcentrale levert onafgebroken energie door de stroming in rivier of beek.

De installatie kan in uiteenlopende omvang worden geleverd, afgestemd op de ruimte in de rivier of beek. “Waterschappen en ook Rijkswaterstaat hebben al interesse getoond. Zij willen een locatie beschikbaar stellen om te testen,” vertelde Van Boxel. Na zijn pitch kwam daar nog een waterschap bij. Waterschap Vallei en Veluwe toonde interesse. “Wij durven het wel aan, kom maar op.”

Maar dat zijn testen. EQA-projects wil de volgende stap zetten; de EQA-River in productie nemen en verkopen. “We zijn er een aan het bouwen,” aldus Van Boxel. “Maar dat doen we met eigen geld. We zijn op zoek naar een investeerder.”

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Is er een directe link naar de uitspraak beschikbaar? Ik vind de volgend passage van jullie artikel bijzonder verwoord: "Behalve over het gebruik van chemicaliën in het koelwater ging de rechtszaak ook over de voorwaarden van het waterschap voor lozingen in geval van onderhoud of reparatiewerkzaamheden aan installaties. Maar toestemming vooraf vond de rechter te ver gaan en een zogenoemde immissietoets (welke stoffen zitten erin) niet effectief." Lijkt me namelijk zeker niet in lijn met geldend waterkwaliteitsbeleid en ook niet met het oog op de uitspraak m.b.t. de tijdelijke achteruitgang. Wanneer een activiteit, en daarmee de lozing, invloed heeft op de waterkwaliteit is het uitgangspunt dat de impact van te voren bepaald en onderbouwd moet worden. Indien dit leidt tot een verslechtering van de situatie, moet voor de impactsbeoordeling (van een industriële lozing) het Handboek Immissietoets gebruikt worden om de impact te bepalen. 
Falend management is de reden niet de organisatorische complexiteit. En bij definitief splitsen komt er nog extra bestuurlijke complexiteit bij van publieke organisaties die moeten -maar slecht kunnen- samenwerken.
Aangezien de burger de rekening krijgt is het makkelijk om een beslissing te nemen. Lekker uit elkaar en opnieuw beginnen met een schone lei. Op naar het volgende wanbeleid. Men voelt zich niet aansprakelijk. 
Dag Manfred, 
kijk eens op www.pathema.nl 
Dat bedrijf levert al jaren apparatuur voor chemievrije koelwaterbehandeling. Ook bij grotere bedrijven. Niet zo groot als bij Chemelot waarschijnlijk, maar meer dan voldoende bewezen. Het principe is cavitatie, dus geen chloorelektrolyse. Voor de duidelijkheid, ik heb geen relatie met dit bedrijf.Jan Koning
Kijk dat is onderzoek met resultaat. Is het mogelijk dit naar de EU cie-leden te sturen die besluiten over toepassing drijfmest en Renure ipv Kunstmest -N. Toch flikken ze het om de norm voor Kunstmest- N hoog te houden. In Nederland is in vele onderzoeken en metingen aangetoond dat in de derogatiegebieden de NO3 gehalten veel lager zijn dan de de norm EN lager dan in niet derogatie gebieden!