secundair logo knw 1

Ongelijkbladig Vederkruid | Foto WDODeltaa

Waterschap Drents Overijsselse Delta reserveert de komende jaren een miljoen euro per jaar voor de bestrijding van water- en oeverplanten, die van nature niet in Nederland voorkomen. Het jaarlijkse budget wordt met 300.000 per jaar opgehoogd vanwege de groeiende verspreiding van deze planten.

“We hebben te maken met nieuwe exoten en meer verspreiding”, verklaart Evelien Bakker, specialist beheer en onderhoud bij Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta). Daarbij gaat het om planten als de Grote Waternavel, Parelvederkruid, Ongelijkbladig Vederkruid, Waterteunisbloem, Watercrassula, Waterwaaier, Japanse Duizendknoop en Grote Bereklauw. “Voor deze planten verplicht Europese regelgeving ons om ze beheersbaar te houden.”

Doel van WDODelta met deze extra financiële inspanning is in elk geval om verdere verspreiding van de planten te voorkomen en de locaties te verkleinen waar ze nu al voorkomen. “Op dit moment kiezen we voor een aanpak waarbij we de planten met wortel en tak verwijderen. Bij planten als het Ongelijkbladig Vederkruid zien we al duidelijke successen. Bij de Waterwaaier gaat dat langzamer.”

Het terugdringen van de niet inheemse planten, is volgens Bakker van belang om (onderwater)natuur te beschermen. “Dat geldt bijvoorbeeld zeker in Natura2000 gebieden als De Wieden en Weerribben. Daar is sprake van een directe bedreiging van kwetsbare natuur.”

Ook denkt Bakker dat het behalen van de waterkwaliteitsdoelen uit de Kaderrichtlijn Water moeilijker wordt door de invasieve waterplanten. Bijvoorbeeld als watergangen dichtgroeien omdat de exotische waterplanten zich snel uitbreiden en het zuurstofgehalte daardoor verandert. “Deze extra investering is echt nodig om aan de geldende regels te kunnen voldoen. Daarbij werken we natuurlijk samen met gebiedsbeheerders als Staatsbosbeheer en we vragen ook om hulp van inwoners. Want veel exoten komen uit tuinvijvers en aquariums."

 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Je reactie is nog niet geplaatst. We checken hem eerst.
    Piet Verdonschot · 10 months ago
    I.p.v. bestrijden zou het budget veel effectiever zijn benut door het kijken naar de oorzaken en daarop maatregelen inzetten! Duurzamer en goedkoper op termijn.
(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@P.C. de RuiterOppervlakte is aangepast in 67 hectare.
Geachte Redactie, Dank voor uw bijdrage voor de uitreiking van de Keppler-prijzen. Afkomstig van een agrarisch akkerbouwbedrijf in het zuiden van de Haarlemmermeerpolder en betrokken vanaf het allereerste begin, de oplevering en dan nu een prijs als beloning. (Raadswerk Haarlemmermeer en fractie-ondersteuning Bestuur Rijnland)
Bovendien nog een tweede prijs in Hoofddorp, de Winnaar van de Publieksprijs de Gerritshoeve / Kastan van Ontwerper Architectenbureau Gijs de Waal. (Winnaars Arie Keppler Prijs 2024 - Architectuur.nl) Ik heb vaak en veel moeten uitleggen waarom juist in deze ruimte vragende polder opnieuw een aanslag wordt gedaan op vruchtbare agrarische grond. *)
De aanleiding van mijn reactie is een fout in de oppervlakte maat van de Piekberging, 16 ha. moet 67 ha. zijn. Aansluitend heb ik nog een verzoek om met een link ook de informatie over de Piekberging zelf te ontsluiten: https://www.rijnland.net/actueel/nieuwsoverzicht/piekberging-haarlemmermeer-wint-arie-keppler-prijs-2024/
https://www.rijnland.net/wat-doet-rijnland/in-uw-buurt/piekberging-haarlemmermeer/ 
https://www.rijnland.net/wat-doet-rijnland/in-uw-buurt/piekberging-haarlemmermeer/veel-gestelde-vragen-piekberging-haarlemmermeer/ *)
En de lozingen van de waterschappen zelf? Heeft al iemand een idee wat daar aan te doen is?
Interessante innnovatie.
Wat ik me nu afvraag met die sluitdeuren: ze moeten een faalkans hebben van iets van 10^-4 per jaar, mogelijk nog een factor 10 lager.
Hoeveel kogels heeft men laten vallen (op verschillende plaatsen) om te concluderen dat de faalkans als gevolg van een impact (25 kg bal van 22 meter hoogte lijkt me inderdaad een aardige klap geven) op een voldoende laag niveau zit?
Natuurlijk is een gat op één plek niet direct einde levensduur van deur, maar hij zal iig niet mogen bezwijken.