secundair logo knw 1

Ongelijkbladig Vederkruid | Foto WDODeltaa

Waterschap Drents Overijsselse Delta reserveert de komende jaren een miljoen euro per jaar voor de bestrijding van water- en oeverplanten, die van nature niet in Nederland voorkomen. Het jaarlijkse budget wordt met 300.000 per jaar opgehoogd vanwege de groeiende verspreiding van deze planten.

“We hebben te maken met nieuwe exoten en meer verspreiding”, verklaart Evelien Bakker, specialist beheer en onderhoud bij Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta). Daarbij gaat het om planten als de Grote Waternavel, Parelvederkruid, Ongelijkbladig Vederkruid, Waterteunisbloem, Watercrassula, Waterwaaier, Japanse Duizendknoop en Grote Bereklauw. “Voor deze planten verplicht Europese regelgeving ons om ze beheersbaar te houden.”

Doel van WDODelta met deze extra financiële inspanning is in elk geval om verdere verspreiding van de planten te voorkomen en de locaties te verkleinen waar ze nu al voorkomen. “Op dit moment kiezen we voor een aanpak waarbij we de planten met wortel en tak verwijderen. Bij planten als het Ongelijkbladig Vederkruid zien we al duidelijke successen. Bij de Waterwaaier gaat dat langzamer.”

Het terugdringen van de niet inheemse planten, is volgens Bakker van belang om (onderwater)natuur te beschermen. “Dat geldt bijvoorbeeld zeker in Natura2000 gebieden als De Wieden en Weerribben. Daar is sprake van een directe bedreiging van kwetsbare natuur.”

Ook denkt Bakker dat het behalen van de waterkwaliteitsdoelen uit de Kaderrichtlijn Water moeilijker wordt door de invasieve waterplanten. Bijvoorbeeld als watergangen dichtgroeien omdat de exotische waterplanten zich snel uitbreiden en het zuurstofgehalte daardoor verandert. “Deze extra investering is echt nodig om aan de geldende regels te kunnen voldoen. Daarbij werken we natuurlijk samen met gebiedsbeheerders als Staatsbosbeheer en we vragen ook om hulp van inwoners. Want veel exoten komen uit tuinvijvers en aquariums."

 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Je reactie is nog niet geplaatst. We checken hem eerst.
    Piet Verdonschot · 7 months ago
    I.p.v. bestrijden zou het budget veel effectiever zijn benut door het kijken naar de oorzaken en daarop maatregelen inzetten! Duurzamer en goedkoper op termijn.
(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Is er een directe link naar de uitspraak beschikbaar? Ik vind de volgend passage van jullie artikel bijzonder verwoord: "Behalve over het gebruik van chemicaliën in het koelwater ging de rechtszaak ook over de voorwaarden van het waterschap voor lozingen in geval van onderhoud of reparatiewerkzaamheden aan installaties. Maar toestemming vooraf vond de rechter te ver gaan en een zogenoemde immissietoets (welke stoffen zitten erin) niet effectief." Lijkt me namelijk zeker niet in lijn met geldend waterkwaliteitsbeleid en ook niet met het oog op de uitspraak m.b.t. de tijdelijke achteruitgang. Wanneer een activiteit, en daarmee de lozing, invloed heeft op de waterkwaliteit is het uitgangspunt dat de impact van te voren bepaald en onderbouwd moet worden. Indien dit leidt tot een verslechtering van de situatie, moet voor de impactsbeoordeling (van een industriële lozing) het Handboek Immissietoets gebruikt worden om de impact te bepalen. 
Falend management is de reden niet de organisatorische complexiteit. En bij definitief splitsen komt er nog extra bestuurlijke complexiteit bij van publieke organisaties die moeten -maar slecht kunnen- samenwerken.
Aangezien de burger de rekening krijgt is het makkelijk om een beslissing te nemen. Lekker uit elkaar en opnieuw beginnen met een schone lei. Op naar het volgende wanbeleid. Men voelt zich niet aansprakelijk. 
Dag Manfred, 
kijk eens op www.pathema.nl 
Dat bedrijf levert al jaren apparatuur voor chemievrije koelwaterbehandeling. Ook bij grotere bedrijven. Niet zo groot als bij Chemelot waarschijnlijk, maar meer dan voldoende bewezen. Het principe is cavitatie, dus geen chloorelektrolyse. Voor de duidelijkheid, ik heb geen relatie met dit bedrijf.Jan Koning
Kijk dat is onderzoek met resultaat. Is het mogelijk dit naar de EU cie-leden te sturen die besluiten over toepassing drijfmest en Renure ipv Kunstmest -N. Toch flikken ze het om de norm voor Kunstmest- N hoog te houden. In Nederland is in vele onderzoeken en metingen aangetoond dat in de derogatiegebieden de NO3 gehalten veel lager zijn dan de de norm EN lager dan in niet derogatie gebieden!