secundair logo knw 1

Een klimaatadaptieve binnentuin. Foto HH Delfland

Geen groene daken en groenblauwe schoolpleinen meer, wel klimaatadaptieve binnentuinen en ondergrondse waterbergingen. Het Hoogheemraadschap van Delfland stopt eind dit jaar met het subsidiëren van kleinschalige initiatieven voor klimaatadaptatie. In plaats daarvan kiest het voor investeren in ‘effectievere’ gebiedsgerichte maatregelen.  

De afgelopen jaren konden particulieren, bedrijven, organisaties en instellingen in het gebied van Delfland een beroep doen op de Stimuleringsregeling Klimaatadaptatie als zij iets wilden doen om meer regenwater op te vangen en vast te houden. Het hoogheemraadschap steunde die initiatieven dan met een financiële bijdrage. 

Zo werden tuinen, terreinen, daken, pleinen, parken en straten ‘vergroend’, waardoor ze beter bestand werden tegen bijvoorbeeld extreme hoosbuien. Sinds 2016 zijn maar liefst negentienhonderd aanvragen toegekend voor in totaal circa 2,7 miljoen euro. Daardoor is volgens Delfland ook het ‘klimaatbewustzijn’ toegenomen. 

Inmiddels is het echter tijd om het over een andere boeg te gooien, meent waterschap. Het verwijst daarbij naar de klimaatscenario’s van het KNMI. "Die laten zien dat het klimaat sneller en heftiger verandert dan gedacht. Dit vraagt om versnelling en uitvoering van meer grootschalige maatregelen."

Meer impact maken 
Samen met partijen als gemeenten, bedrijven en woningcorporaties wil het waterschap daarom "meer impact maken" door gebiedsgericht aan de slag te gaan. "Dit is effectiever dan het subsidiëren van kleinschalige klimaatadaptieve maatregelen."

Bovendien, zo verklaart een woordvoerder, heeft Delfland vanuit de Stimuleringsregeling voor kleine initiatieven een beweging op gang gebracht die nu wordt overgenomen door gemeenten. 

Als voorbeelden van grootschaliger maatregelen noemt ze de klimaatadaptieve binnentuin van Staedion aan de Haagse Elboogstraat en de ondergrondse waterberging in de Rotterdamse wijk Spangen. 

Laatste aanvragen
De huidige stimuleringsregeling loopt nog tot 31 december van dit jaar. Aanvragen moeten voor die tijd zijn ingediend en vervolgens binnen negen maanden na toekenning worden uitgevoerd. Maar wacht niet te lang, want op is op, waarschuwt Delfland. 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Je reactie is nog niet geplaatst. We checken hem eerst.
    Krisjan de Bruin · 1 years ago
    Waarom dure, complexe en onderhouds intensieve ondergrondse oplossingen stimuleren als je water ook bovengronds kunt opvangen?
(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Goed bezig, Phebe. Ga zo door.
Mark van der Laan Zoekt en gij zult vinden
Goed bezig, Harrie. Blijf vooral columns schrijven.
Het zou natuurlijk ook juist heel fijn zijn voor de natuur als er meer broedplaatsen komen voor insecten. Hebben de vleermuizen en de vogels ook wat te eten.
Lijkt mij toch opvallend dat als het "diepzuigen" gestart wordt de kade onderuit gaat. Daar moet toch een verband zijn. Diep zuigen bij zandwinning gaat er van uit dat zand in diepere lagen gaat "toelopen, vloeien" naar de "zuigmond" van een baggervaartuig onder een natuurlijk flauwe hoek. De hoek is afhankelijk van de waterspanning in de zandlaag,  korrelgrootte en vorm van het zand in de zandlaag. Als het zand zo, via de hellingshoek onder de oever afvloeit en wordt weggezogen ontstaat daar instabiliteit, "bresvloeiing", waardoor het talud wegzakt. Dat is hier waarschijnlijk gebeurt, lijkt me. Is niet de eerste keer dat dat in Nederland gebeurt.  
Het is van belang om onderzoek te doen naar de waterkwaliteit o.a. PFAS-stoffen voordat ergens regenwater of oppervlaktewater via infiltratieputten naar grondwaterlichaam gebracht kan worden. Verslechtering van kwaliteit grondwater voorkomen, door zuivering van het infiltratiewater is veelal noodzakelijk.