secundair logo knw 1

Een klimaatadaptieve binnentuin. Foto HH Delfland

Geen groene daken en groenblauwe schoolpleinen meer, wel klimaatadaptieve binnentuinen en ondergrondse waterbergingen. Het Hoogheemraadschap van Delfland stopt eind dit jaar met het subsidiëren van kleinschalige initiatieven voor klimaatadaptatie. In plaats daarvan kiest het voor investeren in ‘effectievere’ gebiedsgerichte maatregelen.  

De afgelopen jaren konden particulieren, bedrijven, organisaties en instellingen in het gebied van Delfland een beroep doen op de Stimuleringsregeling Klimaatadaptatie als zij iets wilden doen om meer regenwater op te vangen en vast te houden. Het hoogheemraadschap steunde die initiatieven dan met een financiële bijdrage. 

Zo werden tuinen, terreinen, daken, pleinen, parken en straten ‘vergroend’, waardoor ze beter bestand werden tegen bijvoorbeeld extreme hoosbuien. Sinds 2016 zijn maar liefst negentienhonderd aanvragen toegekend voor in totaal circa 2,7 miljoen euro. Daardoor is volgens Delfland ook het ‘klimaatbewustzijn’ toegenomen. 

Inmiddels is het echter tijd om het over een andere boeg te gooien, meent waterschap. Het verwijst daarbij naar de klimaatscenario’s van het KNMI. "Die laten zien dat het klimaat sneller en heftiger verandert dan gedacht. Dit vraagt om versnelling en uitvoering van meer grootschalige maatregelen."

Meer impact maken 
Samen met partijen als gemeenten, bedrijven en woningcorporaties wil het waterschap daarom "meer impact maken" door gebiedsgericht aan de slag te gaan. "Dit is effectiever dan het subsidiëren van kleinschalige klimaatadaptieve maatregelen."

Bovendien, zo verklaart een woordvoerder, heeft Delfland vanuit de Stimuleringsregeling voor kleine initiatieven een beweging op gang gebracht die nu wordt overgenomen door gemeenten. 

Als voorbeelden van grootschaliger maatregelen noemt ze de klimaatadaptieve binnentuin van Staedion aan de Haagse Elboogstraat en de ondergrondse waterberging in de Rotterdamse wijk Spangen. 

Laatste aanvragen
De huidige stimuleringsregeling loopt nog tot 31 december van dit jaar. Aanvragen moeten voor die tijd zijn ingediend en vervolgens binnen negen maanden na toekenning worden uitgevoerd. Maar wacht niet te lang, want op is op, waarschuwt Delfland. 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Je reactie is nog niet geplaatst. We checken hem eerst.
    Krisjan de Bruin · 10 months ago
    Waarom dure, complexe en onderhouds intensieve ondergrondse oplossingen stimuleren als je water ook bovengronds kunt opvangen?
(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@P.C. de RuiterOppervlakte is aangepast in 67 hectare.
Geachte Redactie, Dank voor uw bijdrage voor de uitreiking van de Keppler-prijzen. Afkomstig van een agrarisch akkerbouwbedrijf in het zuiden van de Haarlemmermeerpolder en betrokken vanaf het allereerste begin, de oplevering en dan nu een prijs als beloning. (Raadswerk Haarlemmermeer en fractie-ondersteuning Bestuur Rijnland)
Bovendien nog een tweede prijs in Hoofddorp, de Winnaar van de Publieksprijs de Gerritshoeve / Kastan van Ontwerper Architectenbureau Gijs de Waal. (Winnaars Arie Keppler Prijs 2024 - Architectuur.nl) Ik heb vaak en veel moeten uitleggen waarom juist in deze ruimte vragende polder opnieuw een aanslag wordt gedaan op vruchtbare agrarische grond. *)
De aanleiding van mijn reactie is een fout in de oppervlakte maat van de Piekberging, 16 ha. moet 67 ha. zijn. Aansluitend heb ik nog een verzoek om met een link ook de informatie over de Piekberging zelf te ontsluiten: https://www.rijnland.net/actueel/nieuwsoverzicht/piekberging-haarlemmermeer-wint-arie-keppler-prijs-2024/
https://www.rijnland.net/wat-doet-rijnland/in-uw-buurt/piekberging-haarlemmermeer/ 
https://www.rijnland.net/wat-doet-rijnland/in-uw-buurt/piekberging-haarlemmermeer/veel-gestelde-vragen-piekberging-haarlemmermeer/ *)
En de lozingen van de waterschappen zelf? Heeft al iemand een idee wat daar aan te doen is?
Interessante innnovatie.
Wat ik me nu afvraag met die sluitdeuren: ze moeten een faalkans hebben van iets van 10^-4 per jaar, mogelijk nog een factor 10 lager.
Hoeveel kogels heeft men laten vallen (op verschillende plaatsen) om te concluderen dat de faalkans als gevolg van een impact (25 kg bal van 22 meter hoogte lijkt me inderdaad een aardige klap geven) op een voldoende laag niveau zit?
Natuurlijk is een gat op één plek niet direct einde levensduur van deur, maar hij zal iig niet mogen bezwijken.