secundair logo knw 1

Een klimaatadaptieve binnentuin. Foto HH Delfland

Geen groene daken en groenblauwe schoolpleinen meer, wel klimaatadaptieve binnentuinen en ondergrondse waterbergingen. Het Hoogheemraadschap van Delfland stopt eind dit jaar met het subsidiëren van kleinschalige initiatieven voor klimaatadaptatie. In plaats daarvan kiest het voor investeren in ‘effectievere’ gebiedsgerichte maatregelen.  

De afgelopen jaren konden particulieren, bedrijven, organisaties en instellingen in het gebied van Delfland een beroep doen op de Stimuleringsregeling Klimaatadaptatie als zij iets wilden doen om meer regenwater op te vangen en vast te houden. Het hoogheemraadschap steunde die initiatieven dan met een financiële bijdrage. 

Zo werden tuinen, terreinen, daken, pleinen, parken en straten ‘vergroend’, waardoor ze beter bestand werden tegen bijvoorbeeld extreme hoosbuien. Sinds 2016 zijn maar liefst negentienhonderd aanvragen toegekend voor in totaal circa 2,7 miljoen euro. Daardoor is volgens Delfland ook het ‘klimaatbewustzijn’ toegenomen. 

Inmiddels is het echter tijd om het over een andere boeg te gooien, meent waterschap. Het verwijst daarbij naar de klimaatscenario’s van het KNMI. "Die laten zien dat het klimaat sneller en heftiger verandert dan gedacht. Dit vraagt om versnelling en uitvoering van meer grootschalige maatregelen."

Meer impact maken 
Samen met partijen als gemeenten, bedrijven en woningcorporaties wil het waterschap daarom "meer impact maken" door gebiedsgericht aan de slag te gaan. "Dit is effectiever dan het subsidiëren van kleinschalige klimaatadaptieve maatregelen."

Bovendien, zo verklaart een woordvoerder, heeft Delfland vanuit de Stimuleringsregeling voor kleine initiatieven een beweging op gang gebracht die nu wordt overgenomen door gemeenten. 

Als voorbeelden van grootschaliger maatregelen noemt ze de klimaatadaptieve binnentuin van Staedion aan de Haagse Elboogstraat en de ondergrondse waterberging in de Rotterdamse wijk Spangen. 

Laatste aanvragen
De huidige stimuleringsregeling loopt nog tot 31 december van dit jaar. Aanvragen moeten voor die tijd zijn ingediend en vervolgens binnen negen maanden na toekenning worden uitgevoerd. Maar wacht niet te lang, want op is op, waarschuwt Delfland. 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Je reactie is nog niet geplaatst. We checken hem eerst.
    Krisjan de Bruin · 7 months ago
    Waarom dure, complexe en onderhouds intensieve ondergrondse oplossingen stimuleren als je water ook bovengronds kunt opvangen?
(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Het CEC-programma van STOWA en NWO heeft een aantal technieken onderzocht. Bekijk dit filmpje over een combinatie van bio assay en massaspectrometer om verontreiniging snel te kunnen duiden uit de database: RoutinEDA
https://vimeo.com/712902086
Is er een directe link naar de uitspraak beschikbaar? Ik vind de volgend passage van jullie artikel bijzonder verwoord: "Behalve over het gebruik van chemicaliën in het koelwater ging de rechtszaak ook over de voorwaarden van het waterschap voor lozingen in geval van onderhoud of reparatiewerkzaamheden aan installaties. Maar toestemming vooraf vond de rechter te ver gaan en een zogenoemde immissietoets (welke stoffen zitten erin) niet effectief." Lijkt me namelijk zeker niet in lijn met geldend waterkwaliteitsbeleid en ook niet met het oog op de uitspraak m.b.t. de tijdelijke achteruitgang. Wanneer een activiteit, en daarmee de lozing, invloed heeft op de waterkwaliteit is het uitgangspunt dat de impact van te voren bepaald en onderbouwd moet worden. Indien dit leidt tot een verslechtering van de situatie, moet voor de impactsbeoordeling (van een industriële lozing) het Handboek Immissietoets gebruikt worden om de impact te bepalen. 
Falend management is de reden niet de organisatorische complexiteit. En bij definitief splitsen komt er nog extra bestuurlijke complexiteit bij van publieke organisaties die moeten -maar slecht kunnen- samenwerken.
Aangezien de burger de rekening krijgt is het makkelijk om een beslissing te nemen. Lekker uit elkaar en opnieuw beginnen met een schone lei. Op naar het volgende wanbeleid. Men voelt zich niet aansprakelijk. 
Dag Manfred, 
kijk eens op www.pathema.nl 
Dat bedrijf levert al jaren apparatuur voor chemievrije koelwaterbehandeling. Ook bij grotere bedrijven. Niet zo groot als bij Chemelot waarschijnlijk, maar meer dan voldoende bewezen. Het principe is cavitatie, dus geen chloorelektrolyse. Voor de duidelijkheid, ik heb geen relatie met dit bedrijf.Jan Koning