secundair logo knw 1

Wateroverlast in Californië tijdens een winterstorm in december

Californië wordt geteisterd door krachtige winterstormen met hevige regenval. De deelstaat in het westen van de Verenigde Staten is door de extreme droogte in de afgelopen jaren kwetsbaar geworden, waardoor de gevolgen en schade groter zijn.

Terwijl in grote delen van de Verenigde Staten extreme kou, sneeuwval en tornado’s voor grote problemen zorgen, heeft Californië, de dichtstbevolkte staat van de VS, vooral te maken met hevige regen en wind. De impact is groot, gouverneur Gavin Newsom riep woensdag in de hele staat de noodtoestand uit.

In het noorden van de deelstaat zijn er veel problemen. Door de regenval dusverre strandden er al automobilisten en kwamen evacuaties op gang. Nieuwe stormen vergroten de druk en zullen naar verwachting zorgen voor nog meer grootschalige overstromingen, omgevallen bomen, stroomstoringen en schuiven van hellingen.

Californië kampt al jaren met lange perioden van droogte en beleefde vorig jaar een van de droogste jaren ooit. Volgens deskundigen is daarmee de basis voor de huidige problemen gelegd. Door de droogte en de bosbranden die er mee samenhangen zijn bodem en bossen aangetast en kampt de deelstaat met grootschalige boomsterfte: bijna een derde van de bossen in de zuidelijke Sierra en veel bomen in steden zijn teloorgegaan.

De gehavende bossen zijn bijzonder kwetsbaar voor aardverschuivingen, zeggen deskundigen. Bomen die hebben geleden onder de droogte en aan vitaliteit hebben ingeboet, zijn minder bestand tegen hevige stormen. Ook de bodem die door droogte en brand is aangetast, kan gaan schuiven. Zo zijn er grote gebieden die stortregens slecht kunnen verwerken omdat er geen vegetatie meer is om de grond te verankeren.

"In het algemeen is er een sterke relatie tussen gebieden die verbrand zijn door bosbranden en puinstromen in het jaar erna bij zware regenval. En er is alle reden om te denken dat we meer puinstromen zullen zien wanneer we de reeks stormen hebben die we nu zien", zo citeert de Los Angeles Times Chris Field, directeur van het Woods Institute for the Environment van de Stanford University.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Het CEC-programma van STOWA en NWO heeft een aantal technieken onderzocht. Bekijk dit filmpje over een combinatie van bio assay en massaspectrometer om verontreiniging snel te kunnen duiden uit de database: RoutinEDA
https://vimeo.com/712902086
Is er een directe link naar de uitspraak beschikbaar? Ik vind de volgend passage van jullie artikel bijzonder verwoord: "Behalve over het gebruik van chemicaliën in het koelwater ging de rechtszaak ook over de voorwaarden van het waterschap voor lozingen in geval van onderhoud of reparatiewerkzaamheden aan installaties. Maar toestemming vooraf vond de rechter te ver gaan en een zogenoemde immissietoets (welke stoffen zitten erin) niet effectief." Lijkt me namelijk zeker niet in lijn met geldend waterkwaliteitsbeleid en ook niet met het oog op de uitspraak m.b.t. de tijdelijke achteruitgang. Wanneer een activiteit, en daarmee de lozing, invloed heeft op de waterkwaliteit is het uitgangspunt dat de impact van te voren bepaald en onderbouwd moet worden. Indien dit leidt tot een verslechtering van de situatie, moet voor de impactsbeoordeling (van een industriële lozing) het Handboek Immissietoets gebruikt worden om de impact te bepalen. 
Falend management is de reden niet de organisatorische complexiteit. En bij definitief splitsen komt er nog extra bestuurlijke complexiteit bij van publieke organisaties die moeten -maar slecht kunnen- samenwerken.
Aangezien de burger de rekening krijgt is het makkelijk om een beslissing te nemen. Lekker uit elkaar en opnieuw beginnen met een schone lei. Op naar het volgende wanbeleid. Men voelt zich niet aansprakelijk. 
Dag Manfred, 
kijk eens op www.pathema.nl 
Dat bedrijf levert al jaren apparatuur voor chemievrije koelwaterbehandeling. Ook bij grotere bedrijven. Niet zo groot als bij Chemelot waarschijnlijk, maar meer dan voldoende bewezen. Het principe is cavitatie, dus geen chloorelektrolyse. Voor de duidelijkheid, ik heb geen relatie met dit bedrijf.Jan Koning