Californië wordt geteisterd door krachtige winterstormen met hevige regenval. De deelstaat in het westen van de Verenigde Staten is door de extreme droogte in de afgelopen jaren kwetsbaar geworden, waardoor de gevolgen en schade groter zijn.

Terwijl in grote delen van de Verenigde Staten extreme kou, sneeuwval en tornado’s voor grote problemen zorgen, heeft Californië, de dichtstbevolkte staat van de VS, vooral te maken met hevige regen en wind. De impact is groot, gouverneur Gavin Newsom riep woensdag in de hele staat de noodtoestand uit.

In het noorden van de deelstaat zijn er veel problemen. Door de regenval dusverre strandden er al automobilisten en kwamen evacuaties op gang. Nieuwe stormen vergroten de druk en zullen naar verwachting zorgen voor nog meer grootschalige overstromingen, omgevallen bomen, stroomstoringen en schuiven van hellingen.

Californië kampt al jaren met lange perioden van droogte en beleefde vorig jaar een van de droogste jaren ooit. Volgens deskundigen is daarmee de basis voor de huidige problemen gelegd. Door de droogte en de bosbranden die er mee samenhangen zijn bodem en bossen aangetast en kampt de deelstaat met grootschalige boomsterfte: bijna een derde van de bossen in de zuidelijke Sierra en veel bomen in steden zijn teloorgegaan.

De gehavende bossen zijn bijzonder kwetsbaar voor aardverschuivingen, zeggen deskundigen. Bomen die hebben geleden onder de droogte en aan vitaliteit hebben ingeboet, zijn minder bestand tegen hevige stormen. Ook de bodem die door droogte en brand is aangetast, kan gaan schuiven. Zo zijn er grote gebieden die stortregens slecht kunnen verwerken omdat er geen vegetatie meer is om de grond te verankeren.

"In het algemeen is er een sterke relatie tussen gebieden die verbrand zijn door bosbranden en puinstromen in het jaar erna bij zware regenval. En er is alle reden om te denken dat we meer puinstromen zullen zien wanneer we de reeks stormen hebben die we nu zien", zo citeert de Los Angeles Times Chris Field, directeur van het Woods Institute for the Environment van de Stanford University.

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

“De waterkwaliteit is op orde”, dat is een hele geruststelling. Al ben ik bang dat hier een verkeerd zinnetje in het artikel geslopen is.
deed de PvdA ook nog ergens mee of wordt deze partij door de schrijver van dit artikel geboycot???
H. Laros H2O/Waternetwerk
Leuk om aan te haken. Waar wordt de win-win gerealiseerd??
Zo zie je maar wie als expert mag optreden met de dikste beurs. Toevallig kost zo’n damwand ook nog veel geld en wie betaalt dat: de burger van Nederland. Rijkswaterstaat stort het in het water om te paaien, van wie……
Bij de discussie over natuurlijke systemen komt altijd de opmerking over benodigde ruimte naar voren. Hoeveel is dat?
In het genoemde Stowa rapport wordt een onderscheid gemaakt naar:
Op basis van de nadere uitwerking kunnen technologen en beleidsmedewerkers van waterschappen een gefundeerde keuze maken voor een natuurlijk systeem, afhankelijk van de specifieke situatie op een RWZI en de gekozen opties:
A. Toepassing van een enkel systeem als ‘stand alone’ techniek als uitbreiding van de RWZI, voor upgrading van het effluent (afloop nabezinktank).
B. Als inpassing in een integraal natuurlijk systeem wat naast effluentbehandeling ook recht doet aan de omgeving en waarbij functies zoals het creëren van natuurlijk, levend water, effluentbuffering, recreatie en natuur gecombineerd worden.
De Waterharmonica's nemen de meeste ruimte in, zeker omdat voor een goede verwijdering van medicijnen laag tot zeer lage belaste Waterharmonica's nodig zijn (zie ook Stowa 2013-07). Dus een hydraulische belasting van zeker niet meer dan 0,05 m/dag. Ofwel een ruimte beslag van 2,5 tot 3,75 m2 per inwoner.
Het totale debiet aan gezuiverd afvalwater in Nederland is ca. 2.000.000 m3 per jaar (CBS, data 2020). Dit zou dan neerkomen op een totaal netto ruimte beslag van 4.000 ha in heel Nederland. Zeg 5.000 tot maximaal 10.000 ha. Dit lijkt veel, maar het is wel met gestapelde belangen en mogelijkheden. Stel 25 cm waterberging: 10.000.000 waterberging, stel dat een kwart van de Waterharmonica's als KRW-waardig wordt beschouwd (is best wel reëel): 500 tot 1.000 ha.... En dan nog recreatie, natuur, CO2-vastlegging, stikstofrechten? Vrienden maken, bufferzones rond de rwzi's. Een voorbeeld van een zoektocht, uitgevoerd door het Wetterskip Fryslân: http://www.waterharmonica.nl/reports/LW289-47_005-rapd02-waterharmonica.pdf. Op weg naar 2027?
Ruud Kampf
Rekel/water

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!