secundair logo knw 1

Een tekening van Van Gogh (Weg in Etten, 1881) en een beeld van het huidige landschap creatief gecombineerd I foto: Van Gogh NP

Krijgt een kwart van Noord-Brabant de officiële status van een nationaal park dat naar de beroemde schilder Vincent van Gogh is genoemd? Als het aan ruim zeventig betrokken partijen zoals gemeenten, natuurorganisaties en waterschappen ligt wel. De provincie Noord-Brabant heeft – naar eigen zeggen met een positief gevoel – een geactualiseerde status-aanvraag voor het park ingediend bij het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Een uniek bekenlandschap is de ruggengraat van het Van Gogh Nationaal Park (NP), aldus de initiatiefnemers. Het nieuwe park zal ruim 100.000 hectare beslaan (zie de kaart onderaan). Daarvan is in de kern 50 procent natuur.

In het park liggen diverse natuurgebieden zoals de Loonse en Drunense Duinen, de Kampina met de Oisterwijkse Vennen en Bossen, de Moerputten en het Bossche Broek. In het westelijk deel van Brabant zijn het Ulvenhoutse Bos, het Liesbos, de Pannenhoef en het Riels Laag opgenomen. “Deze natuur in combinatie met de waardevolle cultuurlandschappen zoals de Dommelvallei en de erfgoedlocaties van Van Gogh maakt dit gebied bijzonder”, staat in een bericht van de provincie Noord-Brabant.

Aanvraag geactualiseerd na nieuw beleidsprogramma
Het idee voor het park is ontstaan in 2016 en in 2020 is er een masterplan aangeboden aan het ministerie van ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV). De focus ligt op vier ontwikkellijnen of programma’s: Natuur, landschap en erfgoed, Perspectief voor boeren, Stad-landverbinding en Natuurbeleving en duurzaam toerisme. 

De Adviescommissie Nationale Parken oordeelde echter in 2021 dat de aanvraag niet voldeed aan de toen bestaande wettelijke vereisten en adviseerde dan ook om de status van nationaal park niet toe te kennen. Het ministerie van LNV kwam in het najaar van 2022 met een nieuw Beleidsprogramma Nationale Parken en dat biedt nieuwe kansen. In verband hiermee is de aanvraag voor het Van Gogh Nationaal Park aangepast. Nu is dan de geactualiseerde versie ingediend.

De ambitie van LNV is om de waarde van de nationale parken in de volle breedte te laten zien, te benutten en verder te ontwikkelen. De parken ‘nieuwe stijl’ worden gezien als het internationale visitekaartje van wat Nederland aan natuur en cultuur te bieden heeft.

Waarschijnlijk eerste nationale park nieuwe stijl
De provincie Brabant heeft een positief gevoel over de hernieuwde aanvraag. “De kans is groot dat het Van Gogh NP het eerste nationale park nieuwe stijl wordt.”

Zo’n park is robuuster en sterker dan een park ‘oude stijl’ en de focus is breder, licht gedeputeerde Wilma Dirken toe. “Het versterken van natuur en landschap blijft topprioriteit voor het Van Gogh Nationaal Park, maar dit combineren de partners met een prominente rol voor beleefbaarheid, betrokkenheid van burgers en ondernemers en de versterking van de economie.”

Rondom de natuurgebieden is een brede aanpak nodig om de natuur te kunnen herstellen en beschermen en ook om te voldoen aan de opgaven voor klimaat, stikstof, water, landbouw en woningbouw. Volgens de provincie helpt de status van nationaal park daarbij.

Waterschappen vanaf begin betrokken
De waterschappen Aa en Maas, Brabantse Delta en De Dommel zijn vanaf het begin betrokken bij de oprichting van Van Gogh Nationaal Park. Watergraaf Erik de Ridder van De Dommel die lid van de stuurgroep is, heeft het in een interview op de site van het park over een mooie vervolgstap in de ‘reis’ die waterschappen maken als omgevingspartner. Dit gebeurt vanuit het besef van de basale verbindende kracht van het water.

Het is zijn overtuiging dat de waterschappen alleen door samenwerking met de omgeving ook de waterdoelen kunnen bereiken. “Doordat in het Van Gogh NP zo veel gebiedspartners zijn betrokken en verenigd, biedt dit ons een uitstekend platform om onze doelstellingen te verbinden aan die van andere partners.” De Ridder noemt als voorbeelden enkele bestaande projecten waarbij versterken van het landschap en klimaatadaptatie worden gecombineerd, zoals de herinrichting van het Markdal bij Breda en Klimaatrobuust Beekdal Sint-Oedenrode.

ligging van gogh nationaal parkDe ligging van het Van Gogh Nationaal Park

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Je reactie is nog niet geplaatst. We checken hem eerst.
    Elsa Loosjes · 4 months ago
    't Hart heeft gelijk. Voorbeeld van prachtige lichtbrakke natuur zijn bijvoorbeeld het Guisveld en het Westzijderveld bij Zaanstad.
(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@P.C. de RuiterOppervlakte is aangepast in 67 hectare.
Geachte Redactie, Dank voor uw bijdrage voor de uitreiking van de Keppler-prijzen. Afkomstig van een agrarisch akkerbouwbedrijf in het zuiden van de Haarlemmermeerpolder en betrokken vanaf het allereerste begin, de oplevering en dan nu een prijs als beloning. (Raadswerk Haarlemmermeer en fractie-ondersteuning Bestuur Rijnland)
Bovendien nog een tweede prijs in Hoofddorp, de Winnaar van de Publieksprijs de Gerritshoeve / Kastan van Ontwerper Architectenbureau Gijs de Waal. (Winnaars Arie Keppler Prijs 2024 - Architectuur.nl) Ik heb vaak en veel moeten uitleggen waarom juist in deze ruimte vragende polder opnieuw een aanslag wordt gedaan op vruchtbare agrarische grond. *)
De aanleiding van mijn reactie is een fout in de oppervlakte maat van de Piekberging, 16 ha. moet 67 ha. zijn. Aansluitend heb ik nog een verzoek om met een link ook de informatie over de Piekberging zelf te ontsluiten: https://www.rijnland.net/actueel/nieuwsoverzicht/piekberging-haarlemmermeer-wint-arie-keppler-prijs-2024/
https://www.rijnland.net/wat-doet-rijnland/in-uw-buurt/piekberging-haarlemmermeer/ 
https://www.rijnland.net/wat-doet-rijnland/in-uw-buurt/piekberging-haarlemmermeer/veel-gestelde-vragen-piekberging-haarlemmermeer/ *)
En de lozingen van de waterschappen zelf? Heeft al iemand een idee wat daar aan te doen is?
Interessante innnovatie.
Wat ik me nu afvraag met die sluitdeuren: ze moeten een faalkans hebben van iets van 10^-4 per jaar, mogelijk nog een factor 10 lager.
Hoeveel kogels heeft men laten vallen (op verschillende plaatsen) om te concluderen dat de faalkans als gevolg van een impact (25 kg bal van 22 meter hoogte lijkt me inderdaad een aardige klap geven) op een voldoende laag niveau zit?
Natuurlijk is een gat op één plek niet direct einde levensduur van deur, maar hij zal iig niet mogen bezwijken.