secundair logo knw 1

Wethouder Evelien Kostermans van Tilburg en algemeen directeur Rob van Dongen van Brabant Water openden vanmorgen de nieuwe spoelwaterterugwinunit op de locatie Gilzerbaan l Foto Brabant Water

Met de nieuwe spoelwaterterugwinunit (STU) in Tilburg verwacht Brabant Water jaarlijks 400.000 kubieke drinkwater te kunnen besparen. Daarmee kan "een badkuip zo groot als het Tilburgse Willem II voetbalstadion" gevuld worden, aldus het drinkwaterbedrijf. Dat extra drinkwater is hard nodig. 

De installatie is vanmorgen officieel in gebruik genomen op de Gilzerbaan in Tilburg, een van de grootste productielocaties van Brabant Water. Het spoelwater dat vrijkomt bij de productie van drinkwater wordt gereinigd met keramische membranen, zodat er schoon drinkwater overblijft. 

Deze innovatieve techniek is "superefficiënt", zegt directeur Rob van Dongen van Brabant Water, want 95 procent van het spoelwater wordt teruggewonnen. "Dat is veel meer dan met de tot nu toe gangbare installaties. En het is voor het eerst in Nederland dat die op deze schaal wordt toegepast. Van iedere druppel die we oppompen, maken we nu drinkwater." 

Zandfilter
Brabant Water maakt drinkwater van grondwater dat zich op een diepte van circa 200 meter bevindt. In dit vaak eeuwenoude water zitten kleine deeltjes ijzer en mangaan, die in een zandfilter achterblijven. 

Dat zandfilter moet regelmatig schoongemaakt worden en dat gebeurt door er in omgekeerde richting drinkwater doorheen te persen. Dit zogenaamde spoelwater bevat dan een grote hoeveelheid ijzer- en mangaandeeltjes, die er in de spoelwaterterugwinunit (STU) weer uitgehaald worden. 

Loosbroek
De nieuwe installatie in Tilburg levert jaarlijks 400.000 kubieke meter, ofwel 400 miljoen liter, drinkwater op. Ook de productielocaties in Loosbroek en Eindhoven krijgen later dit jaar een STU met keramische membranen.  

Daarnaast zijn er nog zes locaties waar Brabant Water al een gangbare terugwinunit heeft en onderzoekt het bedrijf of het van zout en brak water drinkwater kan maken. 

Rechtszaak
Die alternatieve bronnen zijn extra urgent, sinds de rechter begin dit jaar in een tussenvonnis bepaalde dat de winning in Tilburg gedurende de lopende procedure met 3,3 miljoen kubieke meter moest worden teruggebracht. De rechtszaak was aangespannen door de Brabantse Milieu Federatie en het Noordbrabants Landschap, die vrezen voor de gevolgen van de grondwaterwinning voor de natuur.  

Brabant Water heeft de rechter gevraagd dat besluit te overwegen. De uitspraak daarover is volgende week. De definitieve beslissing wordt pas eind dit jaar verwacht, als het uitgebreide onderzoek naar de ecologische effecten van de winning klaar is. 

Afsluiten
Intussen zinspeelt Van Dongen op drastische maatregelen als het afsluiten van bedrijven in West-Brabant. Volgens de directeur haalt de rechtszaak het fundament onder de drinkwatervoorziening vandaan. "Als we in Brabant niet meer op onze bestaande bronnen kunnen rekenen, dan staat de hele Brabantse drinkwatervoorziening op het spel." 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Slecht verhaal!

De vraag was? "Wat is de echte prijs van water?"
Zeg dan meteen de echte prijs van 1 kubieke meter water kost zoveel. Punt.

Moet eerst hele kletsverhalen eromheen gaan lezen. Advies: kom meteen to the point!
Zeer terechte en verstandige actie van het schap. 
Het KRW-doel 'passende wateromstandigheden voor o.a. waterafhankelijke Natura2000-gebieden'  gaan we sowieso niet in 2027 halen en waarschijnlijk voor diverse Natura2000-gebieden ook nog niet in de volgende KRW-planperiode 2028-2033.
Gerrit Krajenbrink Gooi grondwater niet te grabbel
Mede naar aanleiding van de column van Jos Peters: belangrijk is dat de drinkwaterwinning minder 'stil' is in de politieke discussie over water, waterverspilling (drainage) en -vervuiling door de landbouw. En er dus niet alleen maar over schrijft in de vakbladen. Leer van de landbouw qua PR. Dit geldt helaas al zo lang. Roer u ook in het waterschap, drinkwaterbedrijf. Schoon water hoeft niet alleen van Brussel/KRW, maar is regionaal in ons eigen belang!
Met vriendelijke groet, Gerrit Krajenbrink, Hydroloog
De stellingen dat 'water weer een belang' is en 'klimaatbeleid niet door de shredder is gehaald' worden al gauw weer tegengesproken in dit artikel. Klimaatadaptatie is niet alleen hoogwaterbescherming.  Dat RLi het belang van WBS (dat sommige provincies wel degelijk serieus oppakken) en watertoets ondersteund, maar daarmee zijn we er niet.