Met de nieuwe spoelwaterterugwinunit (STU) in Tilburg verwacht Brabant Water jaarlijks 400.000 kubieke drinkwater te kunnen besparen. Daarmee kan "een badkuip zo groot als het Tilburgse Willem II voetbalstadion" gevuld worden, aldus het drinkwaterbedrijf. Dat extra drinkwater is hard nodig.
De installatie is vanmorgen officieel in gebruik genomen op de Gilzerbaan in Tilburg, een van de grootste productielocaties van Brabant Water. Het spoelwater dat vrijkomt bij de productie van drinkwater wordt gereinigd met keramische membranen, zodat er schoon drinkwater overblijft.
Deze innovatieve techniek is "superefficiënt", zegt directeur Rob van Dongen van Brabant Water, want 95 procent van het spoelwater wordt teruggewonnen. "Dat is veel meer dan met de tot nu toe gangbare installaties. En het is voor het eerst in Nederland dat die op deze schaal wordt toegepast. Van iedere druppel die we oppompen, maken we nu drinkwater."
Zandfilter
Brabant Water maakt drinkwater van grondwater dat zich op een diepte van circa 200 meter bevindt. In dit vaak eeuwenoude water zitten kleine deeltjes ijzer en mangaan, die in een zandfilter achterblijven.
Dat zandfilter moet regelmatig schoongemaakt worden en dat gebeurt door er in omgekeerde richting drinkwater doorheen te persen. Dit zogenaamde spoelwater bevat dan een grote hoeveelheid ijzer- en mangaandeeltjes, die er in de spoelwaterterugwinunit (STU) weer uitgehaald worden.
Loosbroek
De nieuwe installatie in Tilburg levert jaarlijks 400.000 kubieke meter, ofwel 400 miljoen liter, drinkwater op. Ook de productielocaties in Loosbroek en Eindhoven krijgen later dit jaar een STU met keramische membranen.
Daarnaast zijn er nog zes locaties waar Brabant Water al een gangbare terugwinunit heeft en onderzoekt het bedrijf of het van zout en brak water drinkwater kan maken.
Rechtszaak
Die alternatieve bronnen zijn extra urgent, sinds de rechter begin dit jaar in een tussenvonnis bepaalde dat de winning in Tilburg gedurende de lopende procedure met 3,3 miljoen kubieke meter moest worden teruggebracht. De rechtszaak was aangespannen door de Brabantse Milieu Federatie en het Noordbrabants Landschap, die vrezen voor de gevolgen van de grondwaterwinning voor de natuur.
Brabant Water heeft de rechter gevraagd dat besluit te overwegen. De uitspraak daarover is volgende week. De definitieve beslissing wordt pas eind dit jaar verwacht, als het uitgebreide onderzoek naar de ecologische effecten van de winning klaar is.
Afsluiten
Intussen zinspeelt Van Dongen op drastische maatregelen als het afsluiten van bedrijven in West-Brabant. Volgens de directeur haalt de rechtszaak het fundament onder de drinkwatervoorziening vandaan. "Als we in Brabant niet meer op onze bestaande bronnen kunnen rekenen, dan staat de hele Brabantse drinkwatervoorziening op het spel."
Hoeveel kogels heeft men laten vallen (op verschillende plaatsen) om te concluderen dat de faalkans als gevolg van een impact (25 kg bal van 22 meter hoogte lijkt me inderdaad een aardige klap geven) op een voldoende laag niveau zit?