secundair logo knw 1

Landgoed Bouvigne | Foto Brabantse Delta

Waterschap Brabantse Delta is al vijftig jaar gevestigd op een landgoed: Landgoed Bouvigne. Dat viert het waterschap met het oprichten van een nieuw platform voor kennisuitwisseling rond klimaatverandering en de samenwerking met Vlaanderen, de Bouvigne Water Academie.

Met de lancering van de Bouvigne Water Academie zegt het waterschap een vrijplaats te willen bieden voor het nadenken over klimaatverandering en de gevolgen ervan. Doel van de academie is ruimte te bieden aan de samenwerking tussen overheden, organisaties, kennisinstellingen en het bedrijfsleven versterken.

Barend PelgrimBarend PelgrimOok de samenwerking met Vlaanderen is een onderwerp voor de academie. “De zogeheten waterbom in Limburg en delen van België en Duitsland in 2021 en het daaropvolgende onderzoek van Deltares heeft aangetoond dat het weer extremer wordt”, laat Barend Pelgrim van waterschap Brabantse Delta weten.

Het is volgens Pelgrim belangrijk een goede band met Vlaanderen op te bouwen aangezien dit een aangrenzend gebied is. "Wij zijn van elkaar afhankelijk. Bovendien, in tegenstelling tot veel beleid, houdt water zich niet aan landsgrenzen."

Kennisuitwisseling is het centrale thema. "Dat verklaart ook de A van academie. De doelgroep kan afhankelijk van het type evenement verschillen van dan weer het bestuurlijke netwerk, dan weer het brede publiek."

Dit kan in de vorm van themabijeenkomsten, een lezing of een voortzetting van de winterschool die afgelopen najaar plaatsvond. "Met de Bouvigne Water Academie willen wij op verschillende momenten per jaar bij elkaar komen om een bepaalde kennisuitwisseling te doen."

Brabantse Delta doet een beroep op denkkracht van buitenaf om te komen tot een interessant programma voor de academie. Hiervoor is een adviesraad opgezet met daarin onder andere voormalig dijkgraaf Tanja Klip-Martin, Joks Jansen (praktijkhoogleraar Tilburg University), Marijke Huysmans, hoofddocent aan KU Leuven en VU Brussel en Europarlementariër Tom Berendsen.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Slecht verhaal!

De vraag was? "Wat is de echte prijs van water?"
Zeg dan meteen de echte prijs van 1 kubieke meter water kost zoveel. Punt.

Moet eerst hele kletsverhalen eromheen gaan lezen. Advies: kom meteen to the point!
Zeer terechte en verstandige actie van het schap. 
Het KRW-doel 'passende wateromstandigheden voor o.a. waterafhankelijke Natura2000-gebieden'  gaan we sowieso niet in 2027 halen en waarschijnlijk voor diverse Natura2000-gebieden ook nog niet in de volgende KRW-planperiode 2028-2033.
Gerrit Krajenbrink Gooi grondwater niet te grabbel
Mede naar aanleiding van de column van Jos Peters: belangrijk is dat de drinkwaterwinning minder 'stil' is in de politieke discussie over water, waterverspilling (drainage) en -vervuiling door de landbouw. En er dus niet alleen maar over schrijft in de vakbladen. Leer van de landbouw qua PR. Dit geldt helaas al zo lang. Roer u ook in het waterschap, drinkwaterbedrijf. Schoon water hoeft niet alleen van Brussel/KRW, maar is regionaal in ons eigen belang!
Met vriendelijke groet, Gerrit Krajenbrink, Hydroloog
De stellingen dat 'water weer een belang' is en 'klimaatbeleid niet door de shredder is gehaald' worden al gauw weer tegengesproken in dit artikel. Klimaatadaptatie is niet alleen hoogwaterbescherming.  Dat RLi het belang van WBS (dat sommige provincies wel degelijk serieus oppakken) en watertoets ondersteund, maar daarmee zijn we er niet.