secundair logo knw 1

Foto: HKT

De BoerBurgerBeweging en Water Natuurlijk willen niet samen deelnemen aan een coalitie bij Waterschap Rivierenland. Daarvoor vinden zij de inhoudelijke verschillen te groot. BBB gaat nu praten met andere partijen over samenwerking.

Bij de waterschapsverkiezingen van 15 maart werd BBB winnaar met 6 zetels in het algemeen bestuur van Waterschap Rivierenland, gevolgd door Water Natuurlijk met 5 zetels. Verder kregen acht partijen 3 of minder zetels. Daarna is op voorstel van BBB Marianne Kallen-Morren aan de slag gegaan als verkenner. Zij presenteerde afgelopen maandag (3 april) haar advies.

Vorming van dagelijks bestuur ‘hele puzzel’
De zetelverdeling in het algemeen bestuur maakt volgens Kallen-Morren het vormen van een dagelijks bestuur tot een hele puzzel. Naast de zetels die BBB en Water Natuurlijk haalden, zijn 19 zetels verdeeld over tien partijen. Hierbij zitten de 2 geborgde zetels voor de categorie Ongebouwd (landbouw) en de 2 geborgde zetels voor natuurterreinbeheerders. 

Het is de wens van alle partijen om tot een stabiele coalitie en een stabiel dagelijks bestuur te komen. De meeste partijen geven de voorkeur aan een breed gedragen bestuursakkoord. Als dat niet lukt, is een coalitieakkoord een alternatief. Waarschijnlijk wordt het dan een coalitieakkoord op hoofdlijnen.

Inhoudelijke verschillen onoverbrugbaar
De vraag was: willen BBB en Water Natuurlijk als de twee grootste partijen met elkaar in zee? Kallen-Morren geeft aan dat het in de rede ligt dat de twee partijen zouden bekijken of samenwerking een optie is. Want hoewel hun inzichten uiteen liggen, vertegenwoordigen zij wel een derde van het aantal uitgebrachte stemmen.

Samenwerking tussen de tegenpolen blijkt er echter niet in te zitten volgens een bericht op de site van Waterschap Rivierenland. Nadat Kallen-Morren maandag een toelichting op de uitkomst van de verkenning gaf aan het nieuwe algemeen bestuur, zijn BBB en Water Natuurlijk met elkaar om tafel gaan zitten. De gezamenlijke conclusie is dat er onvoldoende mogelijkheden zijn om de inhoudelijke verschillen in hun programma’s te overbruggen voor het vormen van een coalitie.

Nu andere coalitie onderzocht
BBB gaat nu praten met andere partijen. Daarop gaat Kallen-Morren in haar advies ook in. Zij raadt BBB aan om te kijken naar samenwerking met SGP(/CU), VVD, PvdA, AWP en Ongebouwd. Dit sluit aan bij de inhoudelijke standpunten van de partijen en de door hen genoemde voorkeur van samenwerking en doet recht aan de gewenste balans. Kallen-Morren is gevraagd om als informateur de gesprekken te begeleiden.

Aanpassing 6 april
Oorspronkelijk was een tussenzinnetje opgenomen dat Water Natuurlijk een samenwerkingsverband is tussen GroenLinks, D66 en Volt is. Vanuit de partij is gereageerd dat deze informatie in verschillende media onjuist is; daarom is de vermelding nu weggelaten. Water Natuurlijk is een onafhankelijke waterschapspartij. GroenLinks, D66, Volt en in een aantal regio's ook de PvdA steunen het verkiezingsprogramma en de uitgangspunten. In een bericht op de site van de partij wordt een toelichting gegeven.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Een goed idee. De Landelijke Waterwoonorganisatie (LWO)  wil graag meedenken en de ervaringen van op het water wonen delen. Laurens Klappe
Kijk bij anders omgaan, zeg besparing op kwaliteit drinkwater verbruik in Nederland, vooral ook eens naar België. Bij huizenbouw vereisen zij bv 6 m3 buffer tanks voor regenwateropvang voor toiletten en tuin en autowassen en… Als je met zo’n  simpele regel start kun je gigantisch op volume besparen. 10 jaar tijd 1.000.000 huizen erbij x 6 x 50 (= 300 m3 per woning)= 300.000.000.m3 op jaarbasis straks en een geweldige toename elk jaar!!!!
Ik geloof helemaal niets van dit doem verhaal. Zijn er nu al gebieden in de waddenzee die errst droog kwamen te liggen en nu niet meer? Zijn de oppervlaktes wadden tegen de eilenden en de vaste kustlijnen kleiner bij eb! Ik zie en hoor daar niets van! Wat ik wel hoor is dat de vaargeulen zeer snel verzanden en dat er 24 uur gebaggerd moet worden om te kunnen blijven varen.bwaar komt dat zand vandaan………..precies ! Dat is een continu proces en dat stopt niet door zeespiegel stijging. Dus maak je niet zo druk om de sterke natuur!
Wat een apart artikeltje Emile...  nitraat is niet organisch en liever stop ik wat zuurstof in infiltratiewater wanneer ik organische stoffen wil reduceren dan nitraat, dat immers het giftige nitriet kan vormen... de relatie met verbreding van irrigatiemogelijkheden met de aardappelteelt mort je nog maar eens uitleggen.. is toch iets heel anders? Joost
Hoi Marjolijn, bedankt voor je artikel. Het is duidelijk dat waterbeheer complex en uitdagend is, vooral nu klimaatverandering en hoger verbruik hun tol eisen. Gebieden zoals Zuid-Frankrijk en Catalonië staan niet op zichzelf met strenge restricties voor watergebruik.
Een interessant gegeven is dat 80% van ons drinkwater thuis wordt verbruikt. Daar ligt een enorme uitdaging, maar ook een kans om echt verschil te maken. Door slimmer om te gaan met de distributie van water, kunnen we helpen om het verbruik te verminderen zonder dat we daar veel van merken. Dit zou niet alleen helpen om onze waterbronnen te sparen, maar ook de druk op het systeem tijdens droge perioden verlagen.
Dit gaat verder dan alleen maar korter douchen; het gaat om een bewuste verandering in ons dagelijks leven om ervoor te zorgen dat er genoeg water is voor iedereen. Iemand iets gunnen. Beginnen met het nadenken over de oplossingen menukaart ook met water zoals we dat met energie doen - waar kunnen we besparen, hoe kunnen we efficiënter zijn, en hoe kunnen we ons aanpassen aan nieuwe omstandigheden?
Er is geen eenduidige oplossing voor het probleem, en additionele productie levert ons op langere termijn niets op. Misschien is het tijd om deze uitdaging aan te gaan en te kijken naar hoe we thuis ons watergebruik kunnen optimaliseren.