secundair logo knw 1

Foto: HKT

De BoerBurgerBeweging en Water Natuurlijk willen niet samen deelnemen aan een coalitie bij Waterschap Rivierenland. Daarvoor vinden zij de inhoudelijke verschillen te groot. BBB gaat nu praten met andere partijen over samenwerking.

Bij de waterschapsverkiezingen van 15 maart werd BBB winnaar met 6 zetels in het algemeen bestuur van Waterschap Rivierenland, gevolgd door Water Natuurlijk met 5 zetels. Verder kregen acht partijen 3 of minder zetels. Daarna is op voorstel van BBB Marianne Kallen-Morren aan de slag gegaan als verkenner. Zij presenteerde afgelopen maandag (3 april) haar advies.

Vorming van dagelijks bestuur ‘hele puzzel’
De zetelverdeling in het algemeen bestuur maakt volgens Kallen-Morren het vormen van een dagelijks bestuur tot een hele puzzel. Naast de zetels die BBB en Water Natuurlijk haalden, zijn 19 zetels verdeeld over tien partijen. Hierbij zitten de 2 geborgde zetels voor de categorie Ongebouwd (landbouw) en de 2 geborgde zetels voor natuurterreinbeheerders. 

Het is de wens van alle partijen om tot een stabiele coalitie en een stabiel dagelijks bestuur te komen. De meeste partijen geven de voorkeur aan een breed gedragen bestuursakkoord. Als dat niet lukt, is een coalitieakkoord een alternatief. Waarschijnlijk wordt het dan een coalitieakkoord op hoofdlijnen.

Inhoudelijke verschillen onoverbrugbaar
De vraag was: willen BBB en Water Natuurlijk als de twee grootste partijen met elkaar in zee? Kallen-Morren geeft aan dat het in de rede ligt dat de twee partijen zouden bekijken of samenwerking een optie is. Want hoewel hun inzichten uiteen liggen, vertegenwoordigen zij wel een derde van het aantal uitgebrachte stemmen.

Samenwerking tussen de tegenpolen blijkt er echter niet in te zitten volgens een bericht op de site van Waterschap Rivierenland. Nadat Kallen-Morren maandag een toelichting op de uitkomst van de verkenning gaf aan het nieuwe algemeen bestuur, zijn BBB en Water Natuurlijk met elkaar om tafel gaan zitten. De gezamenlijke conclusie is dat er onvoldoende mogelijkheden zijn om de inhoudelijke verschillen in hun programma’s te overbruggen voor het vormen van een coalitie.

Nu andere coalitie onderzocht
BBB gaat nu praten met andere partijen. Daarop gaat Kallen-Morren in haar advies ook in. Zij raadt BBB aan om te kijken naar samenwerking met SGP(/CU), VVD, PvdA, AWP en Ongebouwd. Dit sluit aan bij de inhoudelijke standpunten van de partijen en de door hen genoemde voorkeur van samenwerking en doet recht aan de gewenste balans. Kallen-Morren is gevraagd om als informateur de gesprekken te begeleiden.

Aanpassing 6 april
Oorspronkelijk was een tussenzinnetje opgenomen dat Water Natuurlijk een samenwerkingsverband is tussen GroenLinks, D66 en Volt is. Vanuit de partij is gereageerd dat deze informatie in verschillende media onjuist is; daarom is de vermelding nu weggelaten. Water Natuurlijk is een onafhankelijke waterschapspartij. GroenLinks, D66, Volt en in een aantal regio's ook de PvdA steunen het verkiezingsprogramma en de uitgangspunten. In een bericht op de site van de partij wordt een toelichting gegeven.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Het CEC-programma van STOWA en NWO heeft een aantal technieken onderzocht. Bekijk dit filmpje over een combinatie van bio assay en massaspectrometer om verontreiniging snel te kunnen duiden uit de database: RoutinEDA
https://vimeo.com/712902086
Is er een directe link naar de uitspraak beschikbaar? Ik vind de volgend passage van jullie artikel bijzonder verwoord: "Behalve over het gebruik van chemicaliën in het koelwater ging de rechtszaak ook over de voorwaarden van het waterschap voor lozingen in geval van onderhoud of reparatiewerkzaamheden aan installaties. Maar toestemming vooraf vond de rechter te ver gaan en een zogenoemde immissietoets (welke stoffen zitten erin) niet effectief." Lijkt me namelijk zeker niet in lijn met geldend waterkwaliteitsbeleid en ook niet met het oog op de uitspraak m.b.t. de tijdelijke achteruitgang. Wanneer een activiteit, en daarmee de lozing, invloed heeft op de waterkwaliteit is het uitgangspunt dat de impact van te voren bepaald en onderbouwd moet worden. Indien dit leidt tot een verslechtering van de situatie, moet voor de impactsbeoordeling (van een industriële lozing) het Handboek Immissietoets gebruikt worden om de impact te bepalen. 
Falend management is de reden niet de organisatorische complexiteit. En bij definitief splitsen komt er nog extra bestuurlijke complexiteit bij van publieke organisaties die moeten -maar slecht kunnen- samenwerken.
Aangezien de burger de rekening krijgt is het makkelijk om een beslissing te nemen. Lekker uit elkaar en opnieuw beginnen met een schone lei. Op naar het volgende wanbeleid. Men voelt zich niet aansprakelijk. 
Dag Manfred, 
kijk eens op www.pathema.nl 
Dat bedrijf levert al jaren apparatuur voor chemievrije koelwaterbehandeling. Ook bij grotere bedrijven. Niet zo groot als bij Chemelot waarschijnlijk, maar meer dan voldoende bewezen. Het principe is cavitatie, dus geen chloorelektrolyse. Voor de duidelijkheid, ik heb geen relatie met dit bedrijf.Jan Koning