0
0
0
s2smodern

Het water in de Amsterdamse grachten is niet eerder zo helder geweest als in de afgelopen twee maanden. Dat is volgens het waterschap Amstel, Gooi en Vecht (AGV) te danken aan de coronamaatregelen, waaronder het vaarverbod.

In opdracht van het waterschap voerde Waternet extra metingen uit op acht verschillende plaatsen in de stad, waaronder de iconische Gouden Bocht in de Herengracht, tussen de Leidsestraat en de Vijzelstraat. 

Daarbij is gekeken naar het doorzicht en de indringing van het licht in het water. Normaal gesproken is dat minder dan 1 meter. Dat betekent dat het licht de bodem niet kan bereiken. In de afgelopen maanden was het doorzicht op sommige meetpunten 1,5 meter. 

"Dat is een enorm verschil", constateert AGV. "Hoe meer licht, hoe meer leven. Het betekent dat waterplanten, zoals bijvoorbeeld de waterplomp, een kans krijgen om zich in de gracht te vestigen, en daarmee ook waterinsecten. Er ontstaat daardoor een gezond stedelijk ecosysteem."

 

infographic helder water gouden bocht

 

Inmiddels is het vaarverbod voor de pleziervaart in Amsterdam weer opgeheven. Vervolgmetingen moeten uitwijzen wat het effect hiervan is. "Het vaarverbod heeft in ieder geval laten zien hoe snel het water kan opknappen van wat meer rust", aldus het waterschap. 

De laatste jaren is de waterkwaliteit van de grachten al flink verbeterd. Ongeveer dertig jaar geleden werden de laatste huizen aan de grachten werden aangesloten op het riool; daarvoor werd het rioolwater nog geloosd in de gracht. Ook vrijwel alle woonboten zijn nu aangesloten op het riool. 

Een andere factor was de verhuizing van de rioolwaterzuivering uit de stad naar het westelijk havengebied in 2006. Sindsdien gaat het gezuiverde afvalwater via het Noordzeekanaal richting IJmuiden. "Het water is nog nooit zo schoon geweest", verzekert AGV.

 

MEER INFORMATIE
De Amsterdamse grachten: van riool naar zwemwater

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

Laatste reacties op onze artikelen

Hoe bepaal je virusdeeltjes in een millimeter rioolwater?
Zou een milliliter niet handiger zijn?
Een korte reactie op de verklaring inzake duurzaamheid in dit artikel: “Diverse onafhankelijke berekeningen hebben aangetoond dat drogen en verbranden van RWZI slibben NIET de meest duurzame oplossing is. Bewering inzake CO2-uitstoot is zeer discutabel en er wordt geen rekening gehouden met de uitstoot van stikstof”. Mladen Filipan, VSGM (MID MIX).
Mooi dat de dreiging van een landelijk watertekort voorbij is en dat er weer voldoende water Nederland binnenkomt. Waarmee evenwel helaas alleen Europees Nederland bedoeld wordt. Geen woord over Caribisch Nederland (Bonaire, Saba en Sint-Eustatius) dat nu al bijna tien jaar ook een deel van Nederland is. En mocht dit deel niet binnen de verantwoordelijkheid van RWS en LCW vallen, ook dan ware sprake te zijjn van Europees Nederland in hun berichten.
Goede dag, ik heb uw verslag gelezen over het afvalwater op de Oude Rijn bij Katwijk. Ik woon zelf aan de Zandsloot te Katwijk een aftakking van de Oude Rijn. Hoe kom ik te weten of deze Zandsloot geschikt is om te zwemmen? Ik zwem regelmatig. Is dit mogelijk met gebruik maken van een swimsuit en oog bescherming.
De Zandsloot is ongeveer 8 meter breed en ongeveer 400 meter lang, met aan de uitlopen de Oude Rijn.
Wat we met zijn allen de afgelopen 150-200 jaar in vijf forse ontwateringsgolven/afwateringsgolven (1. kanalisaties, 2. ontginningen en bebossingen, 3. beekverbeteringen, 4. ruilverkavelingen (nooit meer honger) en 5 verstedelijking) gemaakt hebben, is helaas niet in enkele jaren te herstellen.
Toch deel ik de zorgen van Patrick, ook al zeilen we bij waterschap Aa en Maas al scherper aan de wind dan 20 jaar geleden. Van #herstelsponswerkinglandschap naar #ontwikkelsponswerkinglandschap. Zie ook de Stowa-pagina over klimaatrobuuste beekdallandschappen.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.