secundair logo knw 1

Om de verspreiding van het coronavirus te beperken, gold de afgelopen maanden een vaarverbod in Amsterdam. Foto Unsplash

Het water in de Amsterdamse grachten is niet eerder zo helder geweest als in de afgelopen twee maanden. Dat is volgens het waterschap Amstel, Gooi en Vecht (AGV) te danken aan de coronamaatregelen, waaronder het vaarverbod.

In opdracht van het waterschap voerde Waternet extra metingen uit op acht verschillende plaatsen in de stad, waaronder de iconische Gouden Bocht in de Herengracht, tussen de Leidsestraat en de Vijzelstraat. 

Daarbij is gekeken naar het doorzicht en de indringing van het licht in het water. Normaal gesproken is dat minder dan 1 meter. Dat betekent dat het licht de bodem niet kan bereiken. In de afgelopen maanden was het doorzicht op sommige meetpunten 1,5 meter. 

"Dat is een enorm verschil", constateert AGV. "Hoe meer licht, hoe meer leven. Het betekent dat waterplanten, zoals bijvoorbeeld de waterplomp, een kans krijgen om zich in de gracht te vestigen, en daarmee ook waterinsecten. Er ontstaat daardoor een gezond stedelijk ecosysteem."

 

infographic helder water gouden bocht

 

Inmiddels is het vaarverbod voor de pleziervaart in Amsterdam weer opgeheven. Vervolgmetingen moeten uitwijzen wat het effect hiervan is. "Het vaarverbod heeft in ieder geval laten zien hoe snel het water kan opknappen van wat meer rust", aldus het waterschap. 

De laatste jaren is de waterkwaliteit van de grachten al flink verbeterd. Ongeveer dertig jaar geleden werden de laatste huizen aan de grachten werden aangesloten op het riool; daarvoor werd het rioolwater nog geloosd in de gracht. Ook vrijwel alle woonboten zijn nu aangesloten op het riool. 

Een andere factor was de verhuizing van de rioolwaterzuivering uit de stad naar het westelijk havengebied in 2006. Sindsdien gaat het gezuiverde afvalwater via het Noordzeekanaal richting IJmuiden. "Het water is nog nooit zo schoon geweest", verzekert AGV.

 

MEER INFORMATIE
De Amsterdamse grachten: van riool naar zwemwater

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Slecht verhaal!

De vraag was? "Wat is de echte prijs van water?"
Zeg dan meteen de echte prijs van 1 kubieke meter water kost zoveel. Punt.

Moet eerst hele kletsverhalen eromheen gaan lezen. Advies: kom meteen to the point!
Zeer terechte en verstandige actie van het schap. 
Het KRW-doel 'passende wateromstandigheden voor o.a. waterafhankelijke Natura2000-gebieden'  gaan we sowieso niet in 2027 halen en waarschijnlijk voor diverse Natura2000-gebieden ook nog niet in de volgende KRW-planperiode 2028-2033.
Gerrit Krajenbrink Gooi grondwater niet te grabbel
Mede naar aanleiding van de column van Jos Peters: belangrijk is dat de drinkwaterwinning minder 'stil' is in de politieke discussie over water, waterverspilling (drainage) en -vervuiling door de landbouw. En er dus niet alleen maar over schrijft in de vakbladen. Leer van de landbouw qua PR. Dit geldt helaas al zo lang. Roer u ook in het waterschap, drinkwaterbedrijf. Schoon water hoeft niet alleen van Brussel/KRW, maar is regionaal in ons eigen belang!
Met vriendelijke groet, Gerrit Krajenbrink, Hydroloog
De stellingen dat 'water weer een belang' is en 'klimaatbeleid niet door de shredder is gehaald' worden al gauw weer tegengesproken in dit artikel. Klimaatadaptatie is niet alleen hoogwaterbescherming.  Dat RLi het belang van WBS (dat sommige provincies wel degelijk serieus oppakken) en watertoets ondersteund, maar daarmee zijn we er niet.