secundair logo knw 1

Een stekelrog in de Noordzee I foto: Emőke Dénes via Wikimedia Commons

Vissers vangen op zee ook beschermde soorten van zeedieren zoals dolfijnen, roggen en schildpadden. Met het nieuwe Europese LIFE-project CIBBRiNA willen 45 organisaties uit dertien landen waaronder Nederland deze ongewenste bijvangst structureel verminderen. Zij gaan maatregelen voor een gecoördineerde aanpak nemen en de monitoring verbeteren.

De kick-off van het project dat een looptijd van zes jaar heeft, was eind vorige week in Amsterdam. Nederland speelt hierbij een aanzienlijke rol. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit is coördinator.

De naam van het Europese LIFE-project is voluit Coordinated Development and Implementation of Best Practice in Bycatch Reduction in the North Atlantic Region (CIBBRiNA). Het doel is om de incidentele bijvangst te verminderen in de Noordzee, Oostzee en Middellandse Zee. Deze onbedoelde bijvangst wordt gezien als een van de grootste bedreigingen die er zijn voor bedreigde en beschermde zeedieren.

Meerdere belemmeringen
Een structurele vermindering is nog niet gelukt ondanks wettelijke en technische maatregelen, onderzoeken en initiatieven van allerlei partijen, meldt het ministerie van LNV in een bericht over de start van het project. “Een belangrijke oorzaak is dat vissers zelf tot nu toe onvoldoende betrokken worden bij het verminderen van ongewenste bijvangst. Terwijl hun rol van doorslaggevend belang is.”

Er zijn ook andere belemmeringen voor een gezamenlijke gecoördineerde aanpak waar het nieuwe project wat aan moet doen. Zo voert elke lidstaat van de EU de Europese richtlijnen voor onder meer maatregelen en monitoring anders uit. Verder is handhaving op zee niet dekkend en lastig uit te voeren.

Maatregelen en monitoring
Binnen het project staat de bijvangst van bedreigde en beschermde mariene soorten centraal: onder andere haaien, roggen, zeevogels, schildpadden en zeezoogdieren als dolfijnen en zeehonden. “Het project richt zich enerzijds op het nemen van maatregelen en anderzijds op het verbeteren van de monitoring”, aldus LNV.

De betrokken partijen gaan regionaal gecoördineerde mitigatie-, monitoring- en beoordelingsprogramma’s opzetten. Hiervoor wordt een innovatieve toolbox gemaakt.

Bijdrage aan Europees actieplan
Volgens het ministerie van het LNV gaat het project CIBBRiNA een belangrijke bijdrage leveren aan het actieplan voor het behoud van de visserij en de bescherming van mariene ecosystemen in de Biodiversiteitsstrategie voor 2030 van de Europese Unie. Deze strategie is een onderdeel van de Green Deal.

Deelnemers aan het project zijn visserijorganisaties, kennisinstellingen, ministeries en ngo’s uit België, Denemarken, Duitsland, Frankrijk, Ierland, IJsland, Nederland, Noorwegen, Polen, Portugal, Spanje, Zweden en het Verenigd Koninkrijk. Het totale budget is 12,4 miljoen euro. De Europese Commissie komt met een subsidie van 8,3 miljoen euro over de brug.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Eindelijk waardering voor de bestaande ruimtelijke kwaliteit, het zou tijd worden. Nu maar hopen dat men zich dit ook bewust wordt bij de lokale waterschappen. Want het blijft alarmerend dat dit wateschap Scheldestromen nog in 2023 een kapvergunning had aangevraagd! Er is al veel te veel gesloopt in dit landje.
Heel goed plan om digitaal de grondwater onttrekkingen bij te houden. Dat scheelt een enorme hoeveelheid werk en controle. Gezien mijn ervaring met ws H&A in de Drentsche Aa.
Ivm de Kaderrichtlijn Water wil ik dat de onderwaterplanten veel meer aandacht krijgen want dat is de beste manier om de waterkwaliteit te verbeteren. Wij doen dat in samenwerking met waterschap De Dommel en hoogheemraadschap Rijnlanden, de Vrouwe Vennepolder in Oude Ade en de Kampina in Oirschot. Een terrein van Het land van ons, in samenwerking met de Universiteit Leiden en de Radbouduniversiteit. Kunt u de problematiek ook van deze kant belichten. Wij kunnen met onderwaterplanten de kwaliteit direct verbeteren in enkele jaren zodat die wel aan de richtlijn voldoet. Vrgr Kees Koot, Waterplant.nl
Een goed idee. De Landelijke Waterwoonorganisatie (LWO)  wil graag meedenken en de ervaringen van op het water wonen delen. Laurens Klappe
Kijk bij anders omgaan, zeg besparing op kwaliteit drinkwater verbruik in Nederland, vooral ook eens naar België. Bij huizenbouw vereisen zij bv 6 m3 buffer tanks voor regenwateropvang voor toiletten en tuin en autowassen en… Als je met zo’n  simpele regel start kun je gigantisch op volume besparen. 10 jaar tijd 1.000.000 huizen erbij x 6 x 50 (= 300 m3 per woning)= 300.000.000.m3 op jaarbasis straks en een geweldige toename elk jaar!!!!