secundair logo knw 1

Een stekelrog in de Noordzee I foto: Emőke Dénes via Wikimedia Commons

Vissers vangen op zee ook beschermde soorten van zeedieren zoals dolfijnen, roggen en schildpadden. Met het nieuwe Europese LIFE-project CIBBRiNA willen 45 organisaties uit dertien landen waaronder Nederland deze ongewenste bijvangst structureel verminderen. Zij gaan maatregelen voor een gecoördineerde aanpak nemen en de monitoring verbeteren.

De kick-off van het project dat een looptijd van zes jaar heeft, was eind vorige week in Amsterdam. Nederland speelt hierbij een aanzienlijke rol. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit is coördinator.

De naam van het Europese LIFE-project is voluit Coordinated Development and Implementation of Best Practice in Bycatch Reduction in the North Atlantic Region (CIBBRiNA). Het doel is om de incidentele bijvangst te verminderen in de Noordzee, Oostzee en Middellandse Zee. Deze onbedoelde bijvangst wordt gezien als een van de grootste bedreigingen die er zijn voor bedreigde en beschermde zeedieren.

Meerdere belemmeringen
Een structurele vermindering is nog niet gelukt ondanks wettelijke en technische maatregelen, onderzoeken en initiatieven van allerlei partijen, meldt het ministerie van LNV in een bericht over de start van het project. “Een belangrijke oorzaak is dat vissers zelf tot nu toe onvoldoende betrokken worden bij het verminderen van ongewenste bijvangst. Terwijl hun rol van doorslaggevend belang is.”

Er zijn ook andere belemmeringen voor een gezamenlijke gecoördineerde aanpak waar het nieuwe project wat aan moet doen. Zo voert elke lidstaat van de EU de Europese richtlijnen voor onder meer maatregelen en monitoring anders uit. Verder is handhaving op zee niet dekkend en lastig uit te voeren.

Maatregelen en monitoring
Binnen het project staat de bijvangst van bedreigde en beschermde mariene soorten centraal: onder andere haaien, roggen, zeevogels, schildpadden en zeezoogdieren als dolfijnen en zeehonden. “Het project richt zich enerzijds op het nemen van maatregelen en anderzijds op het verbeteren van de monitoring”, aldus LNV.

De betrokken partijen gaan regionaal gecoördineerde mitigatie-, monitoring- en beoordelingsprogramma’s opzetten. Hiervoor wordt een innovatieve toolbox gemaakt.

Bijdrage aan Europees actieplan
Volgens het ministerie van het LNV gaat het project CIBBRiNA een belangrijke bijdrage leveren aan het actieplan voor het behoud van de visserij en de bescherming van mariene ecosystemen in de Biodiversiteitsstrategie voor 2030 van de Europese Unie. Deze strategie is een onderdeel van de Green Deal.

Deelnemers aan het project zijn visserijorganisaties, kennisinstellingen, ministeries en ngo’s uit België, Denemarken, Duitsland, Frankrijk, Ierland, IJsland, Nederland, Noorwegen, Polen, Portugal, Spanje, Zweden en het Verenigd Koninkrijk. Het totale budget is 12,4 miljoen euro. De Europese Commissie komt met een subsidie van 8,3 miljoen euro over de brug.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Slecht verhaal!

De vraag was? "Wat is de echte prijs van water?"
Zeg dan meteen de echte prijs van 1 kubieke meter water kost zoveel. Punt.

Moet eerst hele kletsverhalen eromheen gaan lezen. Advies: kom meteen to the point!
Zeer terechte en verstandige actie van het schap. 
Het KRW-doel 'passende wateromstandigheden voor o.a. waterafhankelijke Natura2000-gebieden'  gaan we sowieso niet in 2027 halen en waarschijnlijk voor diverse Natura2000-gebieden ook nog niet in de volgende KRW-planperiode 2028-2033.
Gerrit Krajenbrink Gooi grondwater niet te grabbel
Mede naar aanleiding van de column van Jos Peters: belangrijk is dat de drinkwaterwinning minder 'stil' is in de politieke discussie over water, waterverspilling (drainage) en -vervuiling door de landbouw. En er dus niet alleen maar over schrijft in de vakbladen. Leer van de landbouw qua PR. Dit geldt helaas al zo lang. Roer u ook in het waterschap, drinkwaterbedrijf. Schoon water hoeft niet alleen van Brussel/KRW, maar is regionaal in ons eigen belang!
Met vriendelijke groet, Gerrit Krajenbrink, Hydroloog
De stellingen dat 'water weer een belang' is en 'klimaatbeleid niet door de shredder is gehaald' worden al gauw weer tegengesproken in dit artikel. Klimaatadaptatie is niet alleen hoogwaterbescherming.  Dat RLi het belang van WBS (dat sommige provincies wel degelijk serieus oppakken) en watertoets ondersteund, maar daarmee zijn we er niet.