h2ologoprimair


knw uitgever h2o

In juni/juli 2018 in Vakblad H2O

cover h2O juni juli 2018Hans Oosters: klaar met vrijblijvendheid
Hans Oosters sloeg het afgelopen half jaar steeds luider op de trom: er moeten harde afspraken komen over verbetering van de kwaliteit van grond- en waterkwaliteit. De tijd van vrijblijvendheid is voorbij. De dijkgraaf en voorzitter van de Unie van Waterschappen vond een luisterend oor bij de minister.

Het goud van AquaMinerals trekt
Goud is misschien wat overdreven. Maar het dikke slib dat overblijft na waterzuivering heeft veel meer waarde dan lang gedacht. AquaMinerals ziet volop kansen om de waardevolle stoffen in het slib terug te winnen en toe te passen. Dat blijkt niet alleen interessant voor de drinkwaterbedrijven, maar ook voor waterschappen. Zij willen meedoen

Industrieel afvalwater: samenwerking is een must
De voordelen van samenwerking tussen waterschappen en bedrijven zijn evident. Gezamenlijke energieopwekking, wateruitwisseling, verwerking van reststromen; er kunnen grote besparingen worden gerealiseerd. Een must in circulaire tijden, maar de symbiose is nog altijd niet vanzelfsprekend, zegt Annita Westenbroek. Ze is pleitbezorger met een missie. ‘Waterschappen moeten opschuiven richting bedrijfsleven’.

Schijf van Vijf voor water
Een waterschijf naar voorbeeld van de bekende Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. Dat was het idee. De uitvoering trekt belangstelling.

Festivals: duurzaam plassen
Het festivalseizoen is aangebroken. Dit betekent volop muziek en vermaak in de buitenlucht. Maar ook eten, drinken, plassen en poepen duizenden meerdere dagen op en rond een groot, vaak afgelegen terrein. Afvalwater wordt meestal per vrachtwagen of leiding afgeleverd bij de rwzi. Kan het duurzamer?

Ondergrondse wateropslag rukt op
De ondergrondse opslag van tijdelijke overschotten water vindt steeds vaker toepassing in het Nederlandse waterbeheer. In de tuinbouw is de ondergrondse opslag inmiddels gangbaar, in de stad wordt de Urban Waterbuffer getest, met het project COASTAR worden nieuwe opslagconcepten in verzilte gebieden beproefd en ook in de drinkwatersector is er belangstelling. Een overzicht.

EN VERDER:
Redactioneel
Samenwerken, circulaire must

In the picture
Jannick Knol: ‘Hartstikke mooi werk’

Hoogstandje
Ze komen, de beverratten

Watertechniek
Realtime data-analyse voor infrastructuur
Kalk van drinkwaterproductie grondstof voor pikstenen
IFAT: aandacht voor drinkwater
Nieuwe techniek terugwinnen ammonia
Evides industriewater onderzoekt verbetering ro-processen​

New Business
Vooraf: Food en water
Econvert haalt miljoenenorder binnen in Saoedi-Arabië
European Water Tech Week verbindt global water hubs
LG Sonic: MPC-Lab helpt blauwalg bestrijden

H2O Online

Waternetwerk
Themamiddag Ruimtelijke Inpassing van Dijken
Introductie Jong KNW bij Aa en Maas

Waternetwerk maakt gebruik van coockies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als u onze site bezoekt, gaat u akkoord met het gebruik hiervan. Ik snap het