h2ologoprimair


knw uitgever h2o

In april 2018 in Vakblad H2O

h2o april 18 cover

Redactioneel
H20 bestaat vijftig jaar. Reden om terug te blikken. De rijke historie van Nederland waterland is een weldadige bron voor verhalen over waterbeheer, deltaprogramma’s, onderzoek, innovaties en projecten in het buitenland. Toch blikken we in dit jubileumnummer niet terug, maar vooruit. Want de toekomst is voor waterprofessionals zeer uitdagend en spannend. Niet in de laatste plaats door de klimaatverandering.

Mark Rutte: de waarde van water in de wereldwijde polder
De wereld heeft met de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties als streven uitgesproken dat in 2030 alle problemen met water de wereld uit moeten zijn. Maar hoe doe je dat? Het VN High Level Panel boog zich over die vraag en kwam onlangs met zijn eindrapport. Minister-president Mark Rutte is lid van het panel en beschrijft voor H2O hoe het panel te werk ging en wat de uitkomsten zijn.

Drinkwater: Het beste ter wereld. Maar houden we het zo?
De kwaliteit van het drinkwater wordt van alle kanten bedreigd. Of nee, niet de kwaliteit van het drinkwater, maar de kwaliteit van de bronnen van ons drinkwater: het grond- en oppervlaktewater. Schoon drinkwater houden we wel. Qua technologie is dat geen probleem. Maar de vraag is: tegen welke maatschappelijke kosten?

Tanja Klip: ‘Tijd voor meer strategische keuzes’
Haar bijnaam is niet voor niets ‘Groene Tanja’. Als het aan dijkgraaf Tanja Klip-Martin (Vallei en Veluwe) ligt, zetten waterschappen snel een tandje bij om het terugwinnen van grondstoffen uit afvalwater én het vermarkten daarvan vruchtbaarder te maken: ‘van wensdenken naar businesscase’. En mag de overheid wel een andere bril opzetten rond het afvalstoffenregiem: ‘Niet kijken hoe het níét kan, maar hoe het wél kan.’

Zeespiegelstijging: ‘Het gevoel van urgentie moet omhoog’
De zeespiegel stijgt. Om Nederland te beschermen tegen overstromingen, moeten we de komende jaren onze waterkeringen blijven versterken. Dat is geen geheim. Maar wat als de zeespiegel sneller stijgt dan verwacht omdat de opwarming van de aarde doorgaat en het ijs op Antarctica blijft smelten? Zijn we ook op dat scenario voorbereid?

Werk watersector: ‘Wij trekken binnenkort onze eerste wiskundige aan’
Een monteur die met een HoloLens leidingen controleert, een data-analist die big data doorspit en een watertechnoloog die ook goed kan verkopen. Het werk in de watersector verandert, zoveel is duidelijk. Maar hoe? En welke ontwikkelingen hebben hierop de meeste invloed? Een ronde langs de velden.

Ad van Wijk: ‘Waterstof is de missing link’
Waterstof. We kunnen er onze huizen mee verwarmen, auto’s op laten rijden, elektriciteit mee opwekken en we kunnen het gebruiken als grondstof in fabrieken. We maken het uit zon of wind en water. En het belangrijkste voordeel: het restproduct is geen CO2, maar zuiver water. Expert, pionier én onvermoeibaar pleitbezorger Ad van Wijk over de H van H2O.

Raakt Nederland achterop? ‘We doen het goed, maar het kan beter’
Gaat de watersector het Nederlandse elftal achterna? Kort na elkaar klonken alarmerende geluiden over toenemende concurrentie, gemiste kansen en een passieve en terugtrekkende overheid. En dan is er ook nog de wet van de remmende voorsprong. Een wake-up call? Of storm in een glas water?

Building with nature: Succesconcept moet in hogere versnelling
Bouwen met de natuur is in tien jaar tijd opmerkelijk populair geworden. Het succes van de Nederlandse proefprojecten als de Zandmotor heeft de nieuwe bouwpraktijk tot een exportproduct gemaakt. Tot in de VS, waar de Amerikanen het concept sinds een aantal jaren omarmen. Toch speelt nu de vraag: hoe brengen we Building with Nature in een hogere versnelling?

Boyan Slat: ‘Het wordt een spannende zomer’
Hij verkeert tegenwoordig tussen de groten der aarde. Boyan Slat, vijf jaar geleden nog student Lucht- en Ruimtevaarttechniek aan de TU Delft, is nu baas van een project dat wereldwijd wordt omarmd: The Ocean Cleanup. Zijn initiatief om de wereldzeeën te zuiveren van plastic is in een cruciale fase beland. Komende zomer gaat het systeem de Stille Oceaan op.

Waterschaarste: ‘De wereldwijde watercrisis is complex, en raakt en verbindt iedereen’
In 2050 zal het mondiale watergebruik naar verwachting met 25 procent zijn toegenomen ten opzichte van 2010, door bevolkingsgroei, economische en industriële groei, veranderende consumptiepatronen en uitbreiding en intensivering van de landbouw. Daarnaast zal klimaatverandering in bepaalde gebieden tot minder neerslag leiden. Zonder verreikende veranderingen in de manier hoe we met water omgaan, zal het huidige tekort aan water in veel gebieden naar verwachting alleen maar toenemen.

EN VERDER

DORIAN HILL
‘Alternatief voor Dijkverhoging’

FRANCIS ZOET
‘Luchtbellen tegen plastic soep’

FRISO KLAPWIJK
‘Regenwater is een grondstof’

LIESELOTTE HEEDERIK
‘Waterzuivering op huishoudniveau’

RIQUETTE VAN DE POL
‘Toekomst bespreekbaar maken’

RUTGER DE GRAAF-VAN DINTHER
‘Leven óp water’

SID VOLLEBREGT
‘Ontzilten met zon en wind’

New Business
De toekomst biedt veel kansen
Flovac ontwikkelt draadloze rioolmonitoring
Paques wint bioplastic PHA terug uit reststromen
Pharmalands: chemische verontreiniging natuurlijk te lijf

H2O online

Waternetwerk
Drie genomineerden voor H2O-prijs
Water in Smart Cities
Women in blue

Wil je ook maandelijks H2O lezen? Meld je aan als lid/abonnee! Klik hier.

 

Waternetwerk maakt gebruik van coockies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als u onze site bezoekt, gaat u akkoord met het gebruik hiervan. Ik snap het