h2ologoprimair


knw uitgever h2o

In augustus in vakblad H2O

cover h2o augustus

‘Van het Amsterdamse Rainproof kunnen we echt iets leren’
Berliner Wasserbetriebe is het grootste waterbedrijf in West-Europa. Het heeft van het stadsbestuur de regie gekregen om van Berlijn een energieneutrale stad te maken. Topman Jörg Simon zal hier in het najaar op de International Water Week in Amsterdam over vertellen. In zijn kantoor met uitzicht op de Spree blikte hij met H2O vooruit.

Riool vervangen: Naast kosten ook kansen
Inspelen op klimatologische en demografische ontwikkelingen, grondstoffen terugwinnen, rioolwarmte gebruiken, de openbare ruimte herinrichten: vervanging van de riolering geeft niet alleen overlast en kosten, maar biedt ook kansen. Tegelijk zitten er aan iedere kansrijke ontwikkeling ook weer haken en ogen. Financieel, bestuurlijk of organisatorisch.

Het afvoerputje van de samenleving
Met een publiekscampagne informeert Stichting Rioned mensen over wat er niet door het toilet mag. Dit moet kostbare ergernissen voor rioolbeheerders terugdringen. Met stip op één: vet. Gevolgd door vezeldoekjes. Wat stroomt nog meer door ons riool?

Wijst Vlaanderen ons de weg?
Vlaanderen maakt serieus werk van de ‘nieuwe sanitatie’. Nieuwbouwwoningen worden verplicht voorzien van regenwaterput en infiltratievoorziening, riolering gescheiden aangelegd. Wijst Vlaanderen daarmee de weg? Scheiden van water is nuttig, maar ook heel ingewikkeld, waarschuwt Francois Clemens van TU Delft. Bovendien: voor kwesties als klimaatverandering ‘is sanitatie niet de oplossing’.

Een superbui op Amsterdam
Op 2 juli 2011 viel een uitzonderlijke hoosbui op Kopenhagen. De stad bleek niet bestand tegen 135 millimeter regen in twee uur. De schade liep in de honderden miljoenen euro’s. Wat staat Amsterdam te wachten als zo’n superbui valt? Daniel Goedbloed van Amsterdam Rainproof vertelt. ‘Het water staat tegen de gevels van het Rokin’.

Topinstituut in de polder
In een uithoek van de Noordoostpolder is vijftig jaar lang baanbrekend onderzoek verricht naar havens, rivieren en zeekeringen. Een pas verschenen boek brengt de geschiedenis van het Waterloopkundig Laboratorium De Voorst, de voorganger van Deltares, tot leven.

Moderne speurtocht naar eDNA
Het zou een mooie scene in een hedendaagse misdaadserie kunnen zijn: speuren naar eDNA in water. Deze nieuwe methode wordt nu uitgetest in diverse projecten. De eerste resultaten zijn veelbelovend. ‘Ik vind het een spannende ontwikkeling’.

Hoogstandje
Sluisdeur in de takels

In the picture
Gydo Hendriks: ‘Water past gewoon bij mij!’

Watertechniek

  • Data Challenge 2017: machine-learning en lerende algoritmes
  • Constructieproblemen ketels Andijk III
  • Britse onderzoekers ontwikkelen afbreekbare microbeads
  • Zelfzwemmende microbots maken jacht op bacteriën

New business

  • Cellvation: een tweede leven voor toiletpapier
  • Challenge: Zweedse innovaties in energieneutrale woningen Elkien
  • DWP rondt eerste drinkwaterproject in Ghana af

Waterwetenschap
Overschatten we wadi’s en doorlatende verharding?

Waternetwerk

  • KNW start watercampagne
  • Werkplaats Participatie & Regisseren van Netwerken

H2Owaternetwerk.nl
Overzicht van nieuwe vakartikelen op h2owaternetwerk.nl

Waternetwerk maakt gebruik van coockies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als u onze site bezoekt, gaat u akkoord met het gebruik hiervan. Ik snap het