h2ologoprimair


knw uitgever h2o

In mei 2018 in Vakblad H2O

Cover h2o mei 18

Merle de Kreuk: ‘Ik wil de black box doorgronden’
Om de afvalwaterbehandeling efficiënter en duurzamer te maken, moeten we exact weten wat er in de black box van de zuivering en vergisting gebeurt. Dat is de overtuiging en drijfveer van de nieuwe Delftse hoogleraar Environmental Engineering Merle de Kreuk. “We gaan te gemakkelijk voorbij aan de eerste stap, de afbraak van zwevende deeltjes.”

Medicijnresten: Hoofdpijndossier wordt dikker en dikker
Paracetamol, kalmeringsmiddelen, antibiotica, contrastvloeistof: het oppervlaktewater zit vol met resten van geneesmiddelen. Door de vergrijzing en de klimaatverandering wordt het probleem de komende jaren alleen maar groter. Toch is ook enige nuance op haar plaats: medicijnen zijn lang niet de enige oorzaak van microverontreinigingen in het water.

Trappistenabdij: Monniken gaan voor circulair
Honderd procent circulair. Dat is het doel van de trappisten van Abdij Koningshoeven in Berkel-Enschot. Met de zuivering van het afvalwater van de bierproductie in een tropische kas wordt een stap in de goede richting gezet. “Wij willen een schonere wereld doorgeven dan we in handen hebben gekregen.”

Walter Hulshof: ‘Weg innoveren is lang’
Niet alleen waterschappen gebruiken afvalwater als bron voor energie en grondstoffen. Ook Industriewater Eerbeek doet dat. Deze afvalwaterzuivering voor de Eerbeekse papierindustrie probeert zoveel mogelijk bruikbare stoffen uit het water te halen. "Dat lukt ons goed, maar het is vaak een lange weg om innovaties werkend te krijgen."

IAZI’s: Spotlight op industriewater
Over de invloed van industrieel afvalwater op het Nederlandse oppervlaktewater is weinig bekend. Een studie van KWR laat zien dat een derde van het water dat voor drinkwaterproductie wordt gebruikt, wordt beïnvloed door industrieel afvalwater. Ook blijkt dat er nog veel leemtes zijn in de kennis over dit afvalwater.

Too big: ‘Verander door de praktijk, niet door beleid’
Schijnbaar onvermoeibaar reist Henk Ovink de wereld rond met de boodschap dat een conventionele benadering niet werkt bij de enorme klimaatopgave. Over wat dan wel schreef de watergezant samen met Jelte Boeijenga het boek Too Big. Hij houdt hierin een pleidooi voor werkelijke vernieuwing en zogeheten inclusieve samenwerking.

Waterplanten: Lust of last?
Ze slieren langs je benen bij het zwemmen, draaien vast in de schroef van je boot of blijven hangen in je vishengel. Recreanten gruwen van waterplanten in open water. Maar dankzij die waterplanten is het water vaak helder, is de kwaliteit beter dan ooit en verdween de blauwalg. Toch, liever wegmaaien vinden veel recreanten. Goed beheren zeggen anderen. Wat te doen?

EN VERDER

Redactioneel
That’s the spirit

In the picture
‘Ik droom van een circulaire stedelijke waterketen’

Hoogstandje
Vloeibare zeebodem in onderzoekstank

Watertechniek
Frequentieregelaar voor pompen op zonne-energie
Geluidsgolven elimineren legionella
PHA, sleeping giant, komt tot leven
KSB breidt Sewatec pompserie uit

Waterwetenschap
Waterkwaliteitscheck brengt microbiologische waterkwaliteit in kaart

H2O online

Waternetwerk
Feestelijk 10e lustrum voor H2O
Klimaatadaptatietoer met KNW

 

Wil je ook maandelijks H2O lezen? Meld je aan als lid/abonnee! Klik hier.

 

Waternetwerk maakt gebruik van coockies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als u onze site bezoekt, gaat u akkoord met het gebruik hiervan. Ik snap het