secundair logo knw 1

De bouw van de nieuwe slibontwateringsinstallatie Heerenveen | Foto Wetterskip Fryslân

Wetterskip Fryslân gaat gezuiverd afvalwater van de rioolwaterzuivering Heerenveen gebruiken voor het ontwateren van het slib in de naastgelegen nieuwe slibontwateringsinstallatie. De weigering van Vitens om drinkwater te leveren is de aanleiding om effluent te gaan hergebruiken. “‘Achteraf gezien zijn we hier blij mee”, zegt dagelijks bestuurder Remco van Maurik van het Friese waterschap.

Wetterskip Fryslân bouwt in Heerenveen een nieuwe slibontwateringsinstallatie (SOI). In de installatie wordt het zuiveringsslib van vrijwel alle 27 rioolwaterzuiveringen in Fryslân ontwaterd voordat dit wordt getransporteerd naar een verwerkingsbedrijf.

De nieuwe SOI bestaat uit 4 centrifuges die zoveel mogelijk water halen uit het zuiveringsslib van de rioolwaterzuiveringen. Er komen 3 opslagtanks voor de opslag van het aangevoerde slib uit de rwzi’s, 2 nieuwe slibsilo’s voor de opslag van het ontwaterde slib en een nieuwe geurbehandelingsinstallatie.

De centrifuges verbruiken voor het ontwateren van slib meer water dan de filterpersen in de huidige ontwateringsinstallatie. Daarvoor gaat het waterschap effluent gebruiken. Het is voor het eerst dat het waterschap gezuiverd afvalwater gebruikt in het eigen bedrijfsproces. Het investeert 300.000 euro in de toepassing en bespaart daarmee elk jaar 80 miljoen liter aan drinkwater.

“Al ons effluentwater stroomt tot dusver naar het oppervlaktewater. Uit het onderzoek blijkt dat het gebruik van effluentwater, in plaats van bron- en drinkwater, voor ons de duurzaamste keuze is. Ook met het oog op de toenemende droogte door klimaatverandering”, zegt dagelijks bestuurder Van Maurik in een persbericht. “Andere Nederlandse waterschappen hebben ook goede ervaringen met het toepassen van effluentwater in hun bedrijfsprocessen.”

Naar verwachting is de nieuwe SOI in oktober 2024 klaar voor gebruik. De totale investering bedraagt 38 miljoen euro. Dat betreft niet alleen de realisatie van de nieuwe installatie, maar ook de sloop van bestaande SOI en slibopvangtanks. Er komt ook een nieuw bedieningsgebouw met werkplaats.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Je reactie is nog niet geplaatst. We checken hem eerst.
    Peter Willems · 4 months ago
    Een goede zaak, om effluentwater te gebruiken in plaats van drinkwater voor de slibontwatering. Ik ken dit proces net, maar waarom heb je water nodig om slib te ontwateren? Klinkt mij vreemd in de oren.
(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@P.C. de RuiterOppervlakte is aangepast in 67 hectare.
Geachte Redactie, Dank voor uw bijdrage voor de uitreiking van de Keppler-prijzen. Afkomstig van een agrarisch akkerbouwbedrijf in het zuiden van de Haarlemmermeerpolder en betrokken vanaf het allereerste begin, de oplevering en dan nu een prijs als beloning. (Raadswerk Haarlemmermeer en fractie-ondersteuning Bestuur Rijnland)
Bovendien nog een tweede prijs in Hoofddorp, de Winnaar van de Publieksprijs de Gerritshoeve / Kastan van Ontwerper Architectenbureau Gijs de Waal. (Winnaars Arie Keppler Prijs 2024 - Architectuur.nl) Ik heb vaak en veel moeten uitleggen waarom juist in deze ruimte vragende polder opnieuw een aanslag wordt gedaan op vruchtbare agrarische grond. *)
De aanleiding van mijn reactie is een fout in de oppervlakte maat van de Piekberging, 16 ha. moet 67 ha. zijn. Aansluitend heb ik nog een verzoek om met een link ook de informatie over de Piekberging zelf te ontsluiten: https://www.rijnland.net/actueel/nieuwsoverzicht/piekberging-haarlemmermeer-wint-arie-keppler-prijs-2024/
https://www.rijnland.net/wat-doet-rijnland/in-uw-buurt/piekberging-haarlemmermeer/ 
https://www.rijnland.net/wat-doet-rijnland/in-uw-buurt/piekberging-haarlemmermeer/veel-gestelde-vragen-piekberging-haarlemmermeer/ *)
En de lozingen van de waterschappen zelf? Heeft al iemand een idee wat daar aan te doen is?
Interessante innnovatie.
Wat ik me nu afvraag met die sluitdeuren: ze moeten een faalkans hebben van iets van 10^-4 per jaar, mogelijk nog een factor 10 lager.
Hoeveel kogels heeft men laten vallen (op verschillende plaatsen) om te concluderen dat de faalkans als gevolg van een impact (25 kg bal van 22 meter hoogte lijkt me inderdaad een aardige klap geven) op een voldoende laag niveau zit?
Natuurlijk is een gat op één plek niet direct einde levensduur van deur, maar hij zal iig niet mogen bezwijken.