secundair logo knw 1

PVV’er Barry Madlener staat op de nominatie om minister van Infrastructuur en Waterstaat te worden in het nieuwe kabinet. Ook de staatsscecretaris op IenW wordt een PVV'er. Femke Wiersma (BBB) wordt de nieuwe minister van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur.

De samenstelling van het nieuwe kabinet wordt langzaam maar zeker duidelijk. Namen van bewindslieden worden genoemd, maar formeel bevestigd zijn ze nog niet. Dat geldt wel voor het aantal ministeries. De nieuwe coalitie van PVV, VVD, NSC en BBB maakte bekend dat het nieuwe kabinet 15 ministers telt en 13 staatssecretarissen.

Er komen 3 nieuwe ministeries: Asiel en Migratie, Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, en Klimaat en Groene Groei. De ministersposten voor Natuur en Stikstof worden geschrapt.

Ook de verdeling van de ministeries over de 4 coalitiepartijen is bevestigd. Daaruit blijkt dat de politieke leiding van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat bestaat uit PVV’ers. Zowel de minister als de staatssecretaris wordt door de partij van Geert Wilders geleverd. Naast Madlener als minister, is nog geen naam genoemd voor de positie van staatssecretaris.

Madlener
Madlener (Leiden, 1969) is voor de PVV lid van de Tweede Kamer en heeft onder andere zitting in de vaste commissie Infrastructuur en Waterstaat. Hij speelde een belangrijke rol in het debat en besluitvorming over de geborgde zetels. Als woordvoerder van de PVV verdedigde hij de switch van zijn partij in de steun voor de initiatiefwet van GroenLinks en D66 om alle geborgde zetels af te schaffen. Door de draai van de partij van Madlener verloor de initiatiefwet de steun van de meerderheid in de Tweede Kamer en rolde er een alternatief uit dat het aantal geborgde zetels in de waterschapsbesturen beperkte tot vier. Overigens, stonden Madlener en PVV op het standpunt dat de waterschappen moesten worden afgeschaft.

Madlener werkte voordat hij in de politiek terecht kwam als makelaar. Hij begon zijn politieke carrière in 2002 in de gemeenteraad van Rotterdam voor Leefbaar Rotterdam. In 2005 stapte hij over naar de PVV. Een jaar later werd hij voor deze partij gekozen in de Tweede Kamer. Van 2009 tot 2012 was hij fractievoorzitter van de PVV in het Europees Parlement, maar keerde daarna voor de PVV terug in de Tweede Kamer.

Wiersma
Het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur komt in handen van BBB. Femke Wiersma wordt minister, zij is nu nog gedeputeerde van de provincie Friesland en houdt zich in die rol onder meer bezig met het Fries landbouwbeleid en het Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG).

Wiersma (Dokkum, 1984) was eerder beleidsmedewerker van de BBB-fractie in de Tweede Kamer. Ze was voorts beleidsadviseur van Nederlandse Melkveehouders Vakbond, communicatieadviseur bij de Vereniging tot Behoud van Boer & Milieu en adviseur bij Team Agro NL.

De BBB schuift Jean Rummenie naar voren als staatssecretaris op Landbouw. Hij was onder meer landbouwraad in diverse landen, zoals Hongarije, Argentinië, Indonesië, Maleisië en Singapore en Mexico en Cuba.

Voor de ministerspost op het nieuwe ministerie Klimaat en Groene Groei wordt Sophie Hermans (VVD) genoemd. Zij is fractievoorzitter van de VVD in de Tweede Kamer.

Als alle kandidaten bekend zijn worden ze gescreend en hebben ze een gesprek met kandidaat-premier Dick Schoof en formateur Richard van Zwol. Met de kandidaten zullen hoorzittingen in de Tweede Kamer volgen, waarbij alle fracties vragen mogen stellen.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Je reactie is nog niet geplaatst. We checken hem eerst.
    Frank Oesterholt · 1 months ago
    Barry Madlener. Een man van grootse daden, w.o. motie tegen het dragen van hoofddoekjes en de verplichting voor moslimmeisjes om te moeten sporten met jongens. Dat schept hoge verwachtingen! 😱 OMG
(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Slecht verhaal!

De vraag was? "Wat is de echte prijs van water?"
Zeg dan meteen de echte prijs van 1 kubieke meter water kost zoveel. Punt.

Moet eerst hele kletsverhalen eromheen gaan lezen. Advies: kom meteen to the point!
Zeer terechte en verstandige actie van het schap. 
Het KRW-doel 'passende wateromstandigheden voor o.a. waterafhankelijke Natura2000-gebieden'  gaan we sowieso niet in 2027 halen en waarschijnlijk voor diverse Natura2000-gebieden ook nog niet in de volgende KRW-planperiode 2028-2033.
Gerrit Krajenbrink Gooi grondwater niet te grabbel
Mede naar aanleiding van de column van Jos Peters: belangrijk is dat de drinkwaterwinning minder 'stil' is in de politieke discussie over water, waterverspilling (drainage) en -vervuiling door de landbouw. En er dus niet alleen maar over schrijft in de vakbladen. Leer van de landbouw qua PR. Dit geldt helaas al zo lang. Roer u ook in het waterschap, drinkwaterbedrijf. Schoon water hoeft niet alleen van Brussel/KRW, maar is regionaal in ons eigen belang!
Met vriendelijke groet, Gerrit Krajenbrink, Hydroloog
De stellingen dat 'water weer een belang' is en 'klimaatbeleid niet door de shredder is gehaald' worden al gauw weer tegengesproken in dit artikel. Klimaatadaptatie is niet alleen hoogwaterbescherming.  Dat RLi het belang van WBS (dat sommige provincies wel degelijk serieus oppakken) en watertoets ondersteund, maar daarmee zijn we er niet.