secundair logo knw 1

Ong Tze-Ch’in, ceo van Singapore’s National Water Agency (PUB), feliciteert Gertjan Medema

Gertjan Medema heeft de Lee Kuan Yew Water Prize 2024 toegekend gekregen. De microbioloog krijgt de prestigieuze internationale prijs voor zijn baanbrekende onderzoek en bijdragen aan rioolwateronderzoek voor virusdetectie in afvalwater tijdens de COVID-pandemie.

Medema krijgt de prijs 18 juni uitgereikt tijdens de Singapore International Water Week door president Tharman Shanmugaratnam van Singapore. De prijs bestaat uit een geldbedrag van 300.000 Singapore Dollar (ruim 200.000 euro), een certificaat en een gouden medaille.

De Lee Kuan Yew Water Prize wordt tweejaarlijks toegekend door de stadstaat Singapore aan personen of organisaties die een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan het oplossen van waterproblemen in de wereld door middel van innovatief beleid of programma's.

De winnaars zijn vaak pioniers op het gebied van watertechnologie en innovatie. Dat geldt ook voor Medema. Zijn werk is baanbrekend geweest bij de ontwikkeling van rioolwaterdetectie als instrument voor volksgezondheidsurveillance tijdens de pandemie.

De wetenschapper begon in 2020 bij aanvang van de pandemie met collega’s al vroeg met detectie en monitoring van verspreiding van het SARS-CoV-2 virus in Nederland door het verzamelen en testen van rioolwatermonsters op 9 locaties. Nederland liep daarmee voorop met rioolwatersurveillance en Medema groeide tijdens de pandemie al snel uit tot vraagbaak voor de hele wereld.


LEES OOK het interview van H2O met Gertjan Medema tijdens de coronacrisis


De impact van zijn werk was duidelijk vanaf zijn eerste wetenschappelijke publicatie, schrijft onderzoeksinstituut KWR, waaraan Medema verbonden is. “Rioolwatersurveillance is sindsdien wereldwijd erkend als krachtig hulpmiddel voor de vroege detectie van ziekten zoals SARS-CoV-2, zelfs voordat gevallen via klinische tests worden gemeld.”

Momenteel, schrijft KWR, wordt op meer dan 4.000 locaties in 72 landen, waaronder Singapore, rioolwatersurveillance toegepast om SARS-CoV-2 te monitoren.


HERSTEL 23/04
Er stond geschreven dat de prijs jaarlijks wordt toegekend. Dat is niet juist. De prijs wordt elke twee jaar uitgereikt. Dit is aangepast.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Ivm de Kaderrichtlijn Water wil ik dat de onderwaterplanten veel meer aandacht krijgen want dat is de beste manier om de waterkwaliteit te verbeteren. Wij doen dat in samenwerking met waterschap De Dommel en hoogheemraadschap Rijnlanden, de Vrouwe Vennepolder in Oude Ade en de Kampina in Oirschot. Een terrein van Het land van ons, in samenwerking met de Universiteit Leiden en de Radbouduniversiteit. Kunt u de problematiek ook van deze kant belichten. Wij kunnen met onderwaterplanten de kwaliteit direct verbeteren in enkele jaren zodat die wel aan de richtlijn voldoet. Vrgr Kees Koot, Waterplant.nl
Een goed idee. De Landelijke Waterwoonorganisatie (LWO)  wil graag meedenken en de ervaringen van op het water wonen delen. Laurens Klappe
Kijk bij anders omgaan, zeg besparing op kwaliteit drinkwater verbruik in Nederland, vooral ook eens naar België. Bij huizenbouw vereisen zij bv 6 m3 buffer tanks voor regenwateropvang voor toiletten en tuin en autowassen en… Als je met zo’n  simpele regel start kun je gigantisch op volume besparen. 10 jaar tijd 1.000.000 huizen erbij x 6 x 50 (= 300 m3 per woning)= 300.000.000.m3 op jaarbasis straks en een geweldige toename elk jaar!!!!
Ik geloof helemaal niets van dit doem verhaal. Zijn er nu al gebieden in de waddenzee die errst droog kwamen te liggen en nu niet meer? Zijn de oppervlaktes wadden tegen de eilenden en de vaste kustlijnen kleiner bij eb! Ik zie en hoor daar niets van! Wat ik wel hoor is dat de vaargeulen zeer snel verzanden en dat er 24 uur gebaggerd moet worden om te kunnen blijven varen.bwaar komt dat zand vandaan………..precies ! Dat is een continu proces en dat stopt niet door zeespiegel stijging. Dus maak je niet zo druk om de sterke natuur!
Wat een apart artikeltje Emile...  nitraat is niet organisch en liever stop ik wat zuurstof in infiltratiewater wanneer ik organische stoffen wil reduceren dan nitraat, dat immers het giftige nitriet kan vormen... de relatie met verbreding van irrigatiemogelijkheden met de aardappelteelt mort je nog maar eens uitleggen.. is toch iets heel anders? Joost