secundair logo knw 1

Het water in de Waddenzee wordt steeds zouter en warmer. Tegelijk gaan sommige wadplaten langzaam kopje onder. Dit heeft grote gevolgen voor schelpdieren, vissen en vogels. Kustecoloog Katja Philippart roept waterbeheerders op om te zorgen dat meer zoet water deze zee bereikt. “Op termijn moeten we misschien afscheid nemen van de huidige Waddenzee."


Tekst Dorine van Kesteren | Foto Waddenacademie


Soms vallen woon- en werkgebied mooi samen. Tijdens haar biologiestudie deed Katja Philippart onderzoek naar de waterkwaliteit van het Marsdiep voor het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) op Texel. Dat beviel: na haar afstuderen begon ze een promotietraject over zeegras in de Waddenzee en daarna verhuisde ze definitief naar het Waddeneiland.

Inmiddels woont ze er alweer ruim dertig jaar. Naast haar werk als onderzoeker bij het NIOZ is Philippart hoogleraar aan de Universiteit Utrecht en directeur van de Waddenacademie, het kennisinstituut voor de Waddenzee.