secundair logo knw 1

De Lauwersmeerdijk met de haven van Lauwersoog l Foto Noorderzijlvest

Waterschap Noorderzijlvest wil ruim 30 miljoen euro besteden aan drie ecologische ‘koppelkansen’ bij de versterking van de Lauwersmeerdijk. Die moeten onder andere zorgen voor een zachtere overgang tussen zoet en zout water. Ook wil het bestuur de komende jaren versneld investeren in noodzakelijk onderhoud van watererfgoed.

De dijkversterking Lauwersmeerdijk-Vierhuizergat is vorig jaar april van start gegaan en duurt tot 2027. Het gaat om een zeedijk van 9 kilometer tussen Lauwersoog en de Westpolder, die het Lauwersmeergebied en het Groningse en Friese achterland voor overstromingen moet behoeden. 

Bij de versterking worden vijf koppelkansen meegenomen. Voor twee daarvan is eerder al geld gereserveerd: een tweede ontsluitingsweg naar de haven in Lauwersoog en het groot onderhoud aan de westelijke havendam. 

Gisteravond besloot het algemeen bestuur van Waterschap Noorderzijlvest als opdrachtgever ook een krediet te verlenen voor drie ‘plussen voor ecologie’. Die moeten de ecologische waarden langs dit deel van de Waddenkust vergroten en de harde overgang tussen zoet en zout water verzachten. 

Getijdenpoelen
Allereerst wordt aan de teen van het landelijke deel van de dijk met kunstmatige riffen en getijdenpoelen een natuurlijke en geleidelijke overgang gerealiseerd tussen het Wad en de dijk. Dat zorgt voor meer geschikte leefgebieden voor schelp- en weekdieren en een voedselrijker gebied voor vissen en vogels.

Ten oosten van de Lauwersmeerdijk, bij de Westpolder, worden rijshouten dammen aangelegd. Daardoor ontstaat een nieuw kweldergebied, dat op de lange termijn ook bijdraagt aan de veiligheid bij hoogwater doordat het een remmende werking heeft.

De Marnewaard tot slot krijgt achter de dijk een brakwatermilieu, dat de biodiversiteit vergroot en de waterkwaliteit verbetert. In de dijk komt een getijdenduiker, waardoor zeewater gecontroleerd en binnen peilgrenzen in en uit het gebied kan stromen.

Startschot
De drie ecologische projecten kosten in totaal ruim 30 miljoen euro en worden gefinancierd vanuit het Waddenfonds (13 miljoen euro), het Programma Aanpak Grote Wateren (16 miljoen euro), de Provincie Groningen (3 miljoen euro) en het compensatiefonds van TenneT (500.000 euro). 

Op 3 juni wordt het startschot gegeven voor de aanleg van de getijdenduiker in de Marnewaard, de andere twee projecten volgen later dit en volgend jaar. 

Voor het onderhoud van zijn watererfgoed trekt Noorderzijlvest de komende jaren 5,5 miljoen euro uit. De prioriteit ligt bij (rijks)monumenten die nog een functie hebben, zoals gemaal De Waterwolf, de waarhuizen Schaphalsterzijl en Schouwerzijl en enkele sluizen bij Veenhuizen. 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Eindelijk waardering voor de bestaande ruimtelijke kwaliteit, het zou tijd worden. Nu maar hopen dat men zich dit ook bewust wordt bij de lokale waterschappen. Want het blijft alarmerend dat dit wateschap Scheldestromen nog in 2023 een kapvergunning had aangevraagd! Er is al veel te veel gesloopt in dit landje.
Heel goed plan om digitaal de grondwater onttrekkingen bij te houden. Dat scheelt een enorme hoeveelheid werk en controle. Gezien mijn ervaring met ws H&A in de Drentsche Aa.
Ivm de Kaderrichtlijn Water wil ik dat de onderwaterplanten veel meer aandacht krijgen want dat is de beste manier om de waterkwaliteit te verbeteren. Wij doen dat in samenwerking met waterschap De Dommel en hoogheemraadschap Rijnlanden, de Vrouwe Vennepolder in Oude Ade en de Kampina in Oirschot. Een terrein van Het land van ons, in samenwerking met de Universiteit Leiden en de Radbouduniversiteit. Kunt u de problematiek ook van deze kant belichten. Wij kunnen met onderwaterplanten de kwaliteit direct verbeteren in enkele jaren zodat die wel aan de richtlijn voldoet. Vrgr Kees Koot, Waterplant.nl
Een goed idee. De Landelijke Waterwoonorganisatie (LWO)  wil graag meedenken en de ervaringen van op het water wonen delen. Laurens Klappe
Kijk bij anders omgaan, zeg besparing op kwaliteit drinkwater verbruik in Nederland, vooral ook eens naar België. Bij huizenbouw vereisen zij bv 6 m3 buffer tanks voor regenwateropvang voor toiletten en tuin en autowassen en… Als je met zo’n  simpele regel start kun je gigantisch op volume besparen. 10 jaar tijd 1.000.000 huizen erbij x 6 x 50 (= 300 m3 per woning)= 300.000.000.m3 op jaarbasis straks en een geweldige toename elk jaar!!!!