Dé Risicodialoog voor klimaatadaptatie bestaat niet, dus de verwachting is ook dat Dé aanpak niet bestaat. Wat kunnen we leren van succesvolle maatwerkprojecten, wat zijn hun sleutels tot succes? Symposium 23 mei 2019 - save the date.

dpra symposium

Symposium 'Sleutels tot succes bij klimaatadaptatie'

Vanuit het Deltaprogramma Ruimtelijke Adaptatie (DPRA) is een strategie uitgerold om vanuit het 'weten, willen, werken' principe toe te werken naar maatregelen die gevolgen van klimaatverandering aanpakken, en de samenleving weerbaarder maken voor die gevolgen.

Op dit moment wordt op veel plaatsen de stresstest uitgevoerd, en vervolgens de risicodialoog, als opstap naar een strategie om maatregelen uit te voeren.

Met dit symposium willen we vanuit reeds bewezen projecten samen zoeken naar wat de sleutels zijn tot succes. Wie moeten we betrekken? Welke kennis is nodig? Hoeveel tijd neem je voor de dialoog?

Uit een recente inventarisatie voor DPRA is gebleken dat Dé Risicodialoog niet bestaat, dus de verwachting is ook dat Dé aanpak niet bestaat. Wat we met dit symposium willen bereiken is dat we elkaar inspireren vanuit 'sleutels tot succes', zodat we met elkaar steeds beter in staat zijn om aan de slag te gaan met klimaatverandering.

Rendabele ingrepen met balans tussen voorkomen en accepteren

De vraag komt op: wat is dan succes? Van belang is dat we maatregelen treffen met impact op de gevolgen die we als samenleving ervaren rond klimaatverandering en die ons als samenleving raken.

Impact is bijvoorbeeld:

  1. Opvang en voorkomen van schade en overlast door een extreme neerslaggebeurtenis met een omvang van bijvoorbeeld 60 mm of meer;
  2. Maatregelen die effect hebben op meerdere gevolgen van klimaatverandering (heviger neerslag, hitte stress, droogte, bodemdaling en verandering van grondwaterstanden);
  3. Een goede balans van 'voorkomen en accepteren', met andere woorden, rendabele ingrepen (kosten wegen op tegen de baten). Dit betekent ook dat je tot de conclusie kunt komen dat je op sommige plaatsen meer moet inzetten op acceptatie (en bewustwording) van risico’s. Dus niet alleen berging en opvang, maar ook maatregelen zoals 'herstel' en 'opruimen'.

Gezocht: voorbeeldprojecten

Aan de hand van voorbeeldprojecten bespreken we het proces, het bereikte resultaat en vooral ook welke 'sleutels tot succes' voor anderen interessant zijn. We richten ons voor dit symposium dus niet op het voeren van een risicodialoog of het uitvoeren van een stresstest, maar op succesvol uitgevoerde projecten.

Heb je ook een interessante bijdrage? klik hier en mail deze dan naar de organisatoren van deze middag.

Symposium 'Sleutels tot succes bij klimaatadaptatie'

  • datum: 23 mei 2019
  • tijd: 12:00 - 16:30 uur
  • locatie: centraal in het land

Details en programma: informatie volgt

Organisatie
KNW Themagroepen TG Stedelijk Water en TG Water & Ruimte


logo KNW10

(advertentie)

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het

Welkom op de nieuwe site van H2O/KNW!

Wil je een rondleiding of ga je liever gelijk aan de slag?

Neem een rondleiding      Ga gelijk aan de slag