0
0
0
s2smodern

Vereniging van Rivierwaterbedrijven RIWA organiseerde een technische uitwisseling voor Nederlandse en Franse studenten, en gaf een kijkje in de keuken bij de uitdagingen om drinkwater te maken uit Maaswater voor 6 miljoen mensen.

Drinkwater uit de Maas voor 6 miljoen mensen

riwa02'De rivier de Maas stroomt niet door “Maasstad” Rotterdam, wel is de Maas dé bron voor drinkwater voor 6 miljoen mensen in Nederland en België'. Dat zijn 30 studenten Internationaal Land & Water Management van de niversiteit Wageningen en van de Technische Vakschool CPFFA uit Rennes in Frankrijk te weten gekomen, toen zij 18 januari de voorjaarsstorm trotseerden. Zij waren te gast bij de Vereniging van Rivierwaterbedrijven RIWA, die een technische uitwisseling organiseerde met de twee onderwijsinstellingen, om toekomstige watermanagers kennis te laten maken met het belang van de Maas voor de drinkwatervoorziening.

In een groot gebied in en rond het stroomgebied van de Maas is het grondwater ongeschikt om drinkwater van te maken. Daarom wordt jaarlijks zo’n 500 miljard liter water uit de Maas gepompt om in West-Nederland, Limburg, Vlaanderen en Brussel drinkwater te leveren aan ruim 6 miljoen mensen.

Uitdagingen waterkwaliteit

Het thema van een schone Maas is zeer actueel. De media besteden haast wekelijks aandacht aan chemische verontreinigingen in ons rivierwater, in het parlement wordt er intensief over gedebatteerd. Hoewel de kwaliteit van de Maas de laatste 30 jaar sterk verbeterd is, zijn er nog tal van uitdagingen om ook voor de toekomst een duurzame drinkwaterlevering te kunnen garanderen. Zo worden er steeds meer nieuwe en opkomende stoffen in het oppervlaktewater gemeten, verslechtert de kwaliteit van het rivierwater door laagwater en valt er nog flink wat te verbeteren aan de transparantie van industriële lozingen.

Experts van RIWA, Evides en Dunea gaven tijdens bezoeken aan de Petrusplaat en Pompstation Scheveningen een kijkje in de keuken wat er allemaal bij komt kijken om van Maaswater onberispelijk drinkwater te maken. Hierdoor kregen de studenten ook een beeld wat het betekent om in de drinkwatersector te werken, en wat voor complexe en interessante uitdagingen er op aankomende watermanagers liggen te wachten.

Zie ook RIWA-Maas, www.riwa-maas.org, het samenwerkingsverband van Belgische en Nederlandse drinkwaterbedrijven die de rivier de Maas gebruiken als bron voor de bereiding van drinkwater.

 

riwa01riwa03riwa04