0
0
0
s2smodern

De Water Footprint geeft inzicht in het onzichtbare watergebruik, water dat elders gebruikt wordt voor oa ons voedsel en onze kleding. Hoe kunnen we die mondiale watervraag bijsturen, en zo droogte elders tegengaan? Denk mee tijdens het KNW Najaarscongres en laat je inspireren, vrijdag 29 november 2019 in Nijkerk.

water footprint

DROOGTE - EEN ANDERE KIJK OP WATERBEHEER

Is het glas halfleeg of halfvol?

Droogte vraagt om anders kijken, denken en handelen. Wat zijn de kansen die droogte biedt? Hoe kan droogte in ons voordeel uitpakken? Op welke manier kan de watersector de aanjager zijn van een inspirerende kijk op droogte?

Sprekers en 9 parallel-sessies belichten het droogtevraagstuk vanuit technisch en beheersmatig perspectief, maar ook conceptueel en strategisch.

Met oa 'Waterfootprint, onzichtbaar watergebruik', met een pitch en middagsessie door Rick Hogeboom (WFN/TU Twente). "We zijn ons vaak niet zo bewust van ons indirecte, onzichtbare watergebruik: onze watervoetafdruk. En dat terwijl Nederland enorm afhankelijk is van die onzichtbare, buitenlandse waterbronnen, die ver weg worden ingezet voor het voedsel dat we eten, de kleding die we dragen en de producten die we kopen." Rick geeft een inkijkje in de Nederlandse watervoetafdruk, de rol van droogte en de houdbaarheid van onze consumptiepatronen vanuit een mondiaal perspectief. Met een discussie over partnerships en alternatieve keuzes om de watervoetafdruk te verkleinen.

Presentaties

  • Paradigmashift: Van overlast naar schaarste - door Rogier van der Sande (dijkgraaf, en voorzitter UvW)
  • Nieuwe kijk op de drinkwatervoorziening - door Jelle Hannema (Vewin, en directievoorzitter Vitens)
  • Watervoetafdruk - door Rick Hogeboom (Waterfootprint Network/TU Twente)
  • Balans- en projectfinanciering, en nieuwe toepassingen in de publieke sector - door Aard Kluck (Nederlandse Waterschapsbank)

Essay KNW Najaarscongres
Download Essay 'Droogte en Partnerschap' : 'Een aloude bestuurskundige wet leert dat een onderwerp pas echt wordt aangepakt wanneer het leeft in de publieke opinie, er genoeg mogelijkheden zijn om met het vraagstuk aan de slag te gaan en, last but not least, er ook de bestuurlijke wil voor actie is... Na jarenlang verblijf onder de radar lijkt droogte inmiddels volop op de actieagenda te staan.' - lees verder

NC2019 droogte v3NC2019 droogte v6

KNW Najaarscongres | Droogte: een andere kijk op waterbeheer

  • datum: vrijdag 29 november 2019
  • tijd: 10:00 - 17:30 uur
  • locatie: De Schakel in Nijkerk

Programma, details en aanmelden
Droogte: een andere kijk op waterbeheer


Meer KNW & Watersector events