h2ologoprimair


knw uitgever h2o

KNW Mentor Program

mentorlogoOnder het motto ‘KNW Mentor Program - Dive in together!’ heeft Koninklijk Nederlands Waternetwerk de mogelijkheden voor een mentorschap programma verkend, als middel om de Nederlandse watersector te versterken. De respons bleek groot te zijn, met veel ideeën voor een creatieve invulling.

Het KNW mentorschap programma wordt nu verder uitgewerkt. Het wordt een gevarieerd en rijk programma dat een scala van mogelijkheden biedt voor wat een waterprofessional zou kunnen zoeken.
Ik meld me hierbij graag aan om een mentor te zijn of te hebben.

Nieuws

 • woensdag 11 oktober 2017 | Mentor Match Event bij KNW in Den Haag. Schrijf je voor 25 september in als mentor of mentee - doe mee!
 • Video Roelof Kruize, Ambassadeur KNW Mentor Program: “We kunnen elkaar versterken door kennis over te brengen van de oudere professionals naar de jongeren. Dit doet het KNW-mentorprogramma en daarom ben ik enthousiast.“ - volg het Mentor Programma via facebook

mentorprogram

Mentorprogramma - voordelen voor jonge én ervaren waterprofessionals

Een mentorprogramma biedt veelzijdige voordelen, zowel voor onze watersector als ook voor ervaren en jonge waterprofessionals. Het programma heeft als doel kennisoverdracht en ontwikkeling van vaardigheden te ondersteunen, toekomstige generaties van leiders en talent te verfijnen en het netwerk te versterken.

 • Meer weten? download hier de KNW Mentor Program flyer
 • Meedoen? contact Mansi Jasuja, programma coördinator, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 • Mentoren worden? KNW organiseerde op vrijdag 7 april een succesvolle Workshop voor mentoren, in samenwerking met Wateropleidingen.

Tijdens de KNW-congressen wordt er gelegenheid geboden om mentoren en mentees te matchen. Houd daarom de KNW-agenda en de digitale nieuwsbrief goed in de gaten.

 

MP banner3

Ontwikkeling van het nieuwe KNW Mentor Program

In 2016 hield KNW een enquête onder de leden om noodzaak en behoefte te onderzoeken van een mentorprogramma op nationaal niveau dat iets toevoegt aan reeds bestaande initiatieven. De respons op die enquête overtrof de verwachtingen met meer dan 500 antwoorden binnen twee weken, met een overgrote meerderheid aan positieve reacties. Als follow up organiseerde KNW een brainstormsessie om de resultaten te analyseren en om creatief en vrijuit te denken over concepten, activiteiten, vorm en structuur die een dergelijk mentorprogramma zouden kunnen aannemen. De ideeën worden gebruikt om het programma vorm te geven.

De brainstorm met een gevarieerde groep waterprofessionals uit verschillende sectoren en leeftijdsgroepen, was zeer succesvol in het genereren van creatieve en innovatieve ideeën om het programma een meer definitieve vorm te geven. De toegevoegde waarde van een mentorprogramma om verder te bouwen op bestaande mogelijkheden en initiatieven werd opnieuw bevestigd. Technieken zoals speed-dating en creative thinking werden gebruikt als onderdeel van de workshop om onconventioneel denken aan te moedigen. De brainstorm keek naar de componenten van een mentorprogramma en hielp de doelen & visie te verfijnen. Het trachtte vragen te beantwoorden wat mentorschap echt moet opleveren voor mentoren en mentees, de criteria en mogelijkheden voor het aan elkaar koppelen, de diepte van betrokkenheid en het mogelijke scala aan gemeenschappelijke activiteiten.

Aangepast aan behoeftes en doelen mentees

Er was een intensieve dialoog over de behoeften en voordelen die een mentorschap de deelnemers biedt. Een idee dat ontstond en breed geaccepteerd werd was om de belangrijkste punten van een mentorprogramma te zien als de zes zijden van een diamant, waar elke zijde een hoofdaspect representeert:

diamant 
 • Inhoud
 • Institutioneel
 • Relationeel
 • Toekomstvisie
 • Persoonlijke Ontwikkeling & (Menselijke) Vaardigheden
 • Identiteit & Geluk

Afhankelijk van de behoeftes van de mentee kan het koppelen en de doelen van het mentorschap aangepast worden om deze zes zijden te weerspiegelen.

Flexibele opzet en werkvormen

Aangezien de eisen van de mentees en de ervaringen van de mentoren zo divers zijn is er geen pasklaar model, dus is flexibiliteit van het allergrootste belang voor een geslaagd mentorprogramma. KNW Mentor Program mikt op een cross-organisationele opzet en het vinden van een goede balans tussen formele en informele structuren, met een breed scala aan traditionele maar ook ongebruikelijke en leuke activiteiten als onderdeel van het mentorschap. In deze context zijn we van plan vele van de ideeën die tijdens de brainstorm gelanceerd werden te gebruiken als input voor verdere ontwikkeling van het programma. Daaronder zijn ook enkele korte-termijn middelen zoals job-shadowing, vouchers, mogelijkheden voor gezamenlijke interne en externe reizen – van verhalen vertellen tot yoga en escape room. Er werd voorgesteld een sterk mentorschap label te creëren om het voor mentoren en mentees makkelijker te maken ondersteuning van hun werkgevers te krijgen.

Ideeën om mentees aan mentoren te koppelen gingen uit van het gebruik van een database / Tinder-achtig systeem tot koppelmogelijkheid als nevenactiviteit bij een KNW evenement. Vanzelfsprekend zal KNW gebruik maken van bestaande middelen, het netwerk en evenementen om een gevarieerd aanbod van mogelijkheden voor het mentorprogramma te bieden. De volgende stappen zullen gaan over het ontwerp en de structuur van het uiteindelijke programma.

Doe mee! Voor vragen en opmerkingen, neem contact op met Mansi Jasuja, programma coördinator, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

MP banner3 

 

Waternetwerk maakt gebruik van coockies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als u onze site bezoekt, gaat u akkoord met het gebruik hiervan. Ik snap het