h2ologoprimair


knw uitgever h2o

Waternetwerk

Dag van de Omgevingswet

Dag van de Omgevingswet 2018 wordt georganiseerd op donderdag 4 oktober in Utrecht. Op het programma de laatste ontwikkelingen en ruim 30 deelsessies over alle aspecten van de nieuwe wet, die op 1 januari 2021 in werking treedt en waarin alle wetgeving ten aanzien van de fysieke leefomgeving wordt geïntegreerd.

omgevingswetalles over de nieuwe Omgevingswet

Het congres wordt geopend door Mirjam Maasdam (gedeputeerde van de Provincie Utrecht) met een inkijkje in de route naar de Omgevingsvisie van haar provincie, waarvoor een richtinggevend koersdocument in de maak is. Vervolgens belichten Rosemarie Bastianen (Programmadirecteur Eenvoudig Beter, Ministerie BZK) en David van Raalten (Arcadis) de laatste ontwikkelingen, klimaatadaptatie en kansen die de nieuwe megawet biedt voor ieder die actief is in het werkveld van de fysieke leefomgeving.

Na het plenaire deel volgen ruim 30 deelsessies, waarin vrijwel alle aspecten van de wet worden uitgediept. Zo zijn er sessies over oa. de zes kerninstrumenten, de gevolgen voor toezicht en handhaving, de invoeringsondersteuning die het Rijk gaat bieden, en de kernwaarden die door de veiligheidsregio’s zijn opgesteld om gemeenten te ondersteunen bij het opstellen van omgevingsvisies en omgevingsplannen. Ook is er een sessie over het aanhalen van de banden tussen milieu en ruimtelijke ordening: de Omgevingswet vraagt om een andere manier van samenwerken.

Andere sessies richten zich oa. op de gevolgen van de decentralisatie van zo’n 600 regels voor gemeenten en waterschappen, en op het omgevingsplan, een belangrijk kerninstrument onder de Omgevingswet waarvoor ‘staalkaarten’ in ontwikkeling zijn. De workshop OmgevingswetFitness door Jong Leefomgeving werd vorig jaar geïntroduceerd en krijgt een vervolg. OmgevingswetFitness is een training gericht op de vaardigheden en competenties die bij de nieuwe wet passen. Niet door er over te praten, maar door aan de slag te gaan.

Voor programma en deelsessies, zie VVM | Dag van de Omgevingswet 2018 - programma

De herziening van het omgevingsrecht mondt uit in één wet waarin alle wetgeving ten aanzien van de fysieke leefomgeving wordt geïntegreerd, zowel inhoudelijk als procedureel. In het pre-programma 'Omgevingswet voor dummies' belichten Renée Lameijer en Sandra Anzion in vogelvlucht het hoe, wat en waarom van de Omgevingswet.

Dag van de Omgevingswet 2018

  • datum: donderdag 4 oktober 2018
  • tijd: 9:15 - 17:00 uur; pre-programma vanaf 8:30 uur
  • locatie: Statenzaal van de Provincie Utrecht

Organisatie
VVM ism KNW Themagroep Water en Ruimte en anderen

Details, programma en aanmelden
VVM | Dag van de Omgevingswet 2018 - donderdag 4 oktober in UtrechtZie ook digitale overheid - Omgevingswetportaal

omgevingswet2

Waternetwerk maakt gebruik van coockies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als u onze site bezoekt, gaat u akkoord met het gebruik hiervan. Ik snap het