h2ologoprimair


knw uitgever h2o

Waternetwerk

Afvalwater - hoe maken we de cirkel weer rond?

Zuiveringsinstallaties draaien dag en nacht om ons rioolwater en industrieel afvalwater te zuiveren. Cahier 'Afvalwater - hoe maken we de cirkel weer rond?' beschrijft de stand van zaken rond de afvalwaterzuivering, en ontwikkelingen in duurzaam gebruik van water, energie en grondstoffen.

Afvalwater – hoe maken we de cirkel weer rond?

afvalwater cahierHonderden zuiveringsinstallaties in het hele land draaien dag en nacht om ons rioolwater en industrieel afvalwater te zuiveren. Het invoeren van waterzuiveringsprocessen is een goede ontwikkeling geweest voor het milieu en voor onze gezondheid.

Maar afvalwaterzuivering kost veel geld, en er gaan ook nog eens veel energie en waardevolle grondstoffen bij verloren. Hoe kunnen we duurzaam omgaan met water, energie en grondstoffen?

In de publicatie 'Afvalwater – hoe maken we de cirkel weer rond?' beschrijven waterwetenschappers de laatste stand van zaken rond het zuiveren van afvalwater, en wat dit betekent voor onze gezondheid en de economie.

De publicatie is een uitgave van de Stichting Biowetenschappen en Maatschappij, en is te downloaden en te bestellen
via BioMaatschappij.nl | Cahier 'Afvalwater - hoe maken we de cirkel weer rond?'

10 weetjes over afvalwater

afvalwater weetjesBiowetenschappen en Maatschappij heeft diverse afvalwater weetjes verzameld in korte artikelen op hun website.

Wist u dat ....

  • Rioolwetenschap - Rioolwatermetingen worden gebruikt om het drugsgebruik in steden kaart te brengen, in Nederland en elders in Europa. Het RIVM analyseert bovendien rioolwater op aanwezigheid van het poliovirus.
  • Planten als zuivering - In woonwijken in Culemborg en Groningen zijn helofytenfilters aangelegd, een soort zuiveringsmoeras met planten die afvalwater zuiveren.
  • Goud en zilver door de plee - Jaarlijks gaat in Zwitserland tot wel 3 miljoen euro aan goud en zilver door het riool. Men probeert het nu terug te winnen uit het slib.

Meer weten? zie 10 weetjes over Afvalwater


Stichting Biowetenschappen en Maatschappij
Cahiers en nieuws over actuele onderwerpen in de biowetenschappen, zie www.BioMaatschappij.nl

Waternetwerk maakt gebruik van coockies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als u onze site bezoekt, gaat u akkoord met het gebruik hiervan. Ik snap het