h2ologoprimair


knw uitgever h2o

Waternetwerk


Blog 2 over SIWW: ‘Enthousiasme, zorgvuldigheid en precisie’

Joke Cuperus, directeur drinkwaterbedrijf PWN, bezoekt de Singapore International Water Week 2018. Op H2O blogt ze over haar bevindingen.  

Maandag 9 juli: het eerste deel van de dag stond in het teken van de Water Leaders Summit. De Lee Kuan Yew Water Prize werd uitgereikt en er waren lezingen rond deze waterprijs. De prijs zelf werd gewonnen door de Amerikaanse microbioloog professor Rita Colwell. Een terechte winnaar. Over twee jaar gaan wij natuurlijk zelf ons uiterste best doen om deze prijs in de wacht slepen met onze innovatieve zuiveringsoplossing!

Choa Chu Kang Waterworks
Daarna kwam voor mij het hoogtepunt van de dag. Van drie tot vijf uur stond een bezoek aan Choa Chu Kang Waterworks (CCKWW) op het programma. Deze waterfabriek wordt gebouwd voor de Singapore National Water Agency PUB. De nieuwe keramische membraanfabriek waarvan de fabriek gebruik maakt, heeft een dagelijkse capaciteit van 180 MLD (180 miljoen liter per dag), waardoor de waterfabriek straks één van de grootste keramische membraanfabrieken voor drinkwaterzuivering ter wereld zal zijn en Singapore gaat voorzien van schoon en lekker drinkwater.

Ambassadeur Margriet Vonno
Behalve de vertegenwoordigers van PWN, PWNT en de provincie Noord-Holland was ook Margriet Vonno aanwezig, de Nederlandse ambassadeur in Singapore. Voor ons beiden was het niet het eerste bezoek aan de CCKWW-fabriek, maar allebei waren we weer enorm enthousiast.

PHOTO 2018 07 09 11 07 10

Het is goed te zien dat de veiligheidseisen in de fabriek goed in acht worden genomen, want voor we de fabriek mochten betreden moesten we onze zakelijke kleding verruilen voor een stevige lange broek, een witte helm, veiligheidsschoenen en laarzen, een beschermbril, handschoenen en een fluoriserend veiligheidsvest. Daarna startte een uitgebreide en indrukwekkende rondleiding. 

De CCKWW-fabriek wordt gebouwd door UGL (het ingenieursbedrijf) en PWNT, leverancier van de zuiveringsinstallatie. PWNT heeft in de tweede fase in samenwerking met UGL (Singapore) het waterzuiveringssysteem geïmplementeerd met behulp van het door PWNT ontwikkelde keramische membraanfiltratiesysteem CeraMac® in combinatie met ozon. 

Handwerk en precisie
Het is een gigantische installatie van 12 enorme CeraMac®C-90-vaten, ieder vat op zijn beurt ook weer aangesloten op een nog eens zo hoog backwash-vat. Deze backwash-vaten spoelen onder hoge druk de membranen schoon. Ieder C-90 vat bestaat uit wel 90 van deze membranen. Tijdens het bezoek waren we getuige hoe deze duurzame keramische membranen in de vaten werden geladen. Dit heeft vandaag veruit de meeste indruk op mij gemaakt. Wat een fantastische beleving om te zien hoe dit met veel precisie gebeurt. De membranen worden handmatig gebakken en in het vat gehesen. Mooi om te zien hoe met man en macht wordt gewerkt om deze fabriek in gereedheid te brengen. Ik ben trots op mijn collega’s die deze prestatie leveren. Grote klasse!

President Halimah Yacob 
Nog onder de indruk van dit bezoek, keerden we weer terug naar het hotel om ons om te kleden voor het diner dat tot half 10 duurde. Eregast tijdens het diner was mevrouw Halimah Yacob, de president van Singapore. 

Ik merk dat ik regelmatig word aangesproken. Wanneer ik doorvraag, blijken mensen mij te herkennen van foto’s op websites en op de programma’s. Hierdoor ontmoet ik veel interessante en inspirerende mensen. Dat zal morgen zeker ook het geval zijn. Dan ontmoet ik voormalig VN gezant Ban Ki-moon en neem ik deel aan een panelgesprek over de digitale (r)evolutie in de watersector.

 

Lees ook: ‘Bewustzijn wateruitdagingen vergroten'

Waternetwerk maakt gebruik van coockies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als u onze site bezoekt, gaat u akkoord met het gebruik hiervan. Ik snap het