h2ologoprimair


knw uitgever h2o

Waternetwerk

Studiereis Nantes Klimaatverandering

Welke maatregelen heeft het Franse Nantes genomen tegen hitte, waterschaarste en hevige regen? en wat kunnen wij daarvan leren? Studiereis Klimaatverandering Nantes, 12-14 september, nu ook per TGV

studiereis Nantes - klimaatverandering

stadswerk studiereisWat heeft Nantes, wat wij (nog) niet hebben: ons klimaat in 2050!
Nantes kent volgens de klimaatscenario’s van het KNMI kenmerken van het klimaat dat ons weerbeeld in 2050 zal bepalen. Daarom gaan we van 12-14 september onderzoeken hoe Nantes, European Green Capital 2013, haar openbare ruimte heeft ingericht. En hoe klimaatadaptatie en duurzame vormen van mobiliteit er hand in hand gaan. Nantes voert vooruitstrevend beleid en is niet ‘af’. Er ontstaan steeds nieuwe oplossingen en initiatieven, waarbij burgerparticipatie, vanuit grote, inspirerende stadsdebatten, een belangrijke rol speelt.

Dus.. een klimaatstudiereis
Deze studiereis wordt georganiseerd in samenwerking met de Nederlandse ambassade in Frankrijk, Netherlands Business Support Nantes/RVO (NBSO) en de metropoolregio Nantes. Met een groep deskundigen vanuit Stadswerk, Rioned, KNW Waternetwerk en Waternet gaan we bekijken welke ‘alledaagse’ maatregelen en oplossingen in Nantes zijn toegepast waarmee wij morgen in Nederland aan de slag kunnen gaan.

Concrete vraagstukken bekijken en bespreken
Het reisplan is ambitieus. Met het breed samengesteld reisgezelschap willen we, samen met onze Franse collega’s, aanbevelingen formuleren die we ook publiceren. Daarom is in het programma ruimte ingebouwd voor ‘momenten van reflectie’ om waargenomen praktijkoplossingen en maatregelen expliciet te maken. Daar kunt u als deelnemer actief aan bijdragen.

Omvangrijk programma
Het thema klimaatadaptatie is interessant voor een grote en diverse groep van professionals en bestuurders van gemeenten, waterschappen, provincies, Rijk en adviesbureaus. We zoeken samen naar antwoorden op concrete vraagstukken. Op het programma staat oa:

  • Governance en participatie - hoe gaat Nantes om met bevolkingsgroei, extra regenval en (toename van) droogte? met oa aandacht voor duurzame stedenbouw, burgerdebat energietransitie, aanleg van stadsverwarming en de bestuurlijke context rijk-regio-gemeente
  • Groen en blauwe infrastructuur: wat wordt er gedaan in de bestaande omgeving?
  • Stedenbouwkundige ontwikkeling: wat wordt er gedaan in de ontwikkeling van nieuwe gebieden?
  • Gezondheidsrisico’s als gevolg van het veranderde klimaat: hoe wordt de openbare ruimte heringericht om gezondheidsrisico’s te beperken?

Meer informatie: download het programma via Stadswerk.nl | Studiereis Nantes - Klimaatverandering

Klimaat-studiereis Nantes 12-14 september 2018

  • Datum: vertrek is op 12 september, retour 14 september 2018
  • Reis: per vliegtuig vanaf Schiphol, of per TGV vanaf Amsterdam of Rotterdam. Of reis op eigen gelegenheid.
  • Voertaal tijdens deze studiereis is Engels
  • Kosten: 995,00 euro (ex btw) voor leden/begunstigers van Stadswerk, Rioned, Waternetwerk en Waternet. Overige deelnemers betalen 1.595,00 euro (ex btw). Bij reizen op eigen gelegenheid ontvangt u 195,00 euro korting op de reissom.
  • Er is plaats voor maximaal 45 personen.
  • Programma, details en aanmelding: Stadswerk.nl | Studiereis Nantes - Klimaatverandering

Wilt u meer weten?
Voor praktische informatie mailt u Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., voor meer inhoudelijke informatie belt u met:

Maarten Loeffen, directeur Stadswerk, 0318-692721
Hugo Gastkemper, directeur Stichting Rioned, 0318-631111
Monique Bekkenutte, directeur KNW Waternetwerk, 070-3222765
Saskia Holthuijsen, assetmanager Waternet, 020-6082391

Waternetwerk maakt gebruik van coockies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als u onze site bezoekt, gaat u akkoord met het gebruik hiervan. Ik snap het